kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Gladiatorul… Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman…

   Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman, este scrisă de  Edward Gibbon, iar eu am citit traducerea apărută la  Editura Minerva, BPT., în 1976, care are prefață de Dan Hurmuzescu. Cartea a fost reeditată la Editura Humanitas, în 2018.

   Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman (în engleză The History of the Decline and Fall of the Roman Empire) este o lucrare în șase volume a istoricului englez Edward Gibbon. Acesta urmărește civilizația occidentală (precum și cuceririle islamice și mongole) de la apariția Imperiului Roman până la căderea Imperiului Bizantin, în secolul al XV-lea. Volumul I a fost publicat în 1776 și a trecut prin șase tipăriri. Volumele II și III au fost publicate în 1781; volumele IV, V și VI în 1788–1789. Cele șase volume acoperă istoria, din 98 până în 1590, a Imperiului Roman, istoria creștinismului timpuriu și apoi a Bisericii de stat romane și istoria Europei și analizează declinul Imperiului Roman, printre altele. Autorul susține teoria declinului și căderii Imperiului Roman, potrivit căreia acestea s-ar fi datorat: slăbirii structurii imperiului, la care ar fi contribuit și creștinismul, presiunea din afară, cauzată de popoarele barbare, care erau dușmanii imperiului, el excluzând  teoria lui Montesquieu, care atribuia cauza căderii imperiului decadenței societății romane.

   „Teoria decadenței morale” a societății romane este acceptată ca fiind o cauză a declinului Imperiului, ea provocând corupție și slăbire pe plan economic: conducătorii militari și nobilii romani nu se mai supuneau împăratului, intervine nemulțumirea în general a populației, personalități integre părăsind funcțiile lor de stat și intrând în slujba bisericii, iar la acestea    s-au adăugat și numeroasele atacuri ale popoarelor barbare, care nu mai puteau fi respinse de o armata romană mai puțin organizată și disciplinată decât în trecut.

   Vă supun atenției două creații cinematografice. Căderea Imperiului roman, cu titlu original: „The Fall of the Roman Empire” este un film monumental, regizat în anul 1964 de regizorul american Anthony Mann (1906-1967). Spun monumental pentru că amploarea scenelor, numărul mare de figuranți, costumele folosite creează acea imagine a vieții de acum 2000 de ani. Și mai trebuie să avem în vedere și momentul producerii filmului, vremuri în care nu exista calculatorul care să adauge efecte special pe ecran verde sau chiar să înzecească numărul de figuranți print-un clik. Povestea începe în anii 180 d.C. când se face simțită decăderea treptată a Imperiului roman. După ce s-a liniștit situația la granițele de nord ale imperiului, împăratul roman Marc Aureliu, care era bătrân, vrea să încredințeze conducerea statului tribunului militar Livius, neavând încredere în fiul său, Commodus. Înainte de a putea comunica hotărârea lui, Aureliu moare otrăvit. Lucilla, fiica lui Aureliu, cu toate că îl iubea pe Livius, pentru a asigura pacea imperiului la granițele din răsărit, trebuie să se mărite cu regele Armeniei. Toate aceste manevre politice sunt de prisos, fiind zădărnicite de ambiția și cruzimea lui Commodus, care va duce, în final, la prăbușirea imperiului. Regizorul Anthony Mann este mai puțin cunoscut tânărului public, însă dacă reamintim că a făcut filme ca Omul din Laramie, Quo Vadis? sau  Cidul îl putem identifica în acest mod. Filmul are o distribuție de excepție. În rolurile principale sunt: Sophia Loren, care a câștigat Premiul Oscar câștigat în 1961 pentru interpretarea din filmul său simbol La ciociara de Vittorio De Sica, Stephen Boyd, Sir Alec Guinness, cunoscut pentru rolul lui Obi-Wan Kenobi (asta că este de actualitate, serialul cu același nume îl găsiți pe Disney plus) și pentru filmul Podul de pe râul Kwai, pentru care a luat și Premiul Oscar, James Mason, actor britanic cu peste 60 de filme la active, Christopher Plummer, cu o carieră cinematografică faimoasă de peste cinci decenii, artistul este onorat abia în 2012 cu Premiul Oscar la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar” pentru rolul „Ha”l din filmul Beginners  și Omar Sharif cunoscut pentru rolul din Lawrence al Arabiei și din Doctor Jivago. Coloana sonoră aparține compozitorului Dimitri Tiomkin. A lucrat cu unii dintre cei mai celebri regizori din istorie, precum Frank Capra, Alfred Hitchcock, John Huston și Fred Zinnemann. Tiomkin a compus muzica pentru numeroase genuri de film și televiziune, dar cel mai adesea este asociat cu filmele western. A câștigat patru premii Oscar, dintr-un număr total de 22 de nominalizări, iar în 1953 a devenit primul compozitor care să câștige premiul pentru cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună melodie pentru același film, pentru filmul Frații corsicani.

   Celălalt film este cunoscutul Gladiator, film istoric din 2000 regizat de Ridley Scott și scris de David Franzoni, John Logan și William Nicholson. Chiar dacă este un remake al filmului prezentat anterior, a fost inspirat și de cartea lui Daniel P. Mannix din 1958, Cei ce urmează să moară – Those About to Die (intitulată anterior The Way of the Gladiator ). Russell Crowe dă viață generalui Maximus Decimus Meridius, personaj forțat să devină un sclav care caută răzbunare împotriva lui Commodus. El a câștigat aprecierea împăratului Marcus Aurelius și dragostea și admirația lui Lucilla încă de la începutul poveștii. De menționat peisajul excepțional ce devine decor de film, reprezentat de casa lui care se află lângă Trujillo, în provincia de azi Cáceres, Spania. Crowe a modificat scenariul, având ca punct de plecare sentimentele sale de dor de casă pentru propria fermă. Obiceiul lui Maximus de a freca pământul înainte de fiecare luptă face referire la atașamentul și afecțiunea față de viața lui anterioară de fermier.  Într-o conversație cu Marcus Aurelius, Maximus spune că solul fecund al fermei sale este „negru ca părul soției mele”. Joaquin Phoenix joacă rolul lui Commodus, rol de Oscar. Descris ca fiul amoral, avid de putere și amărât al lui Marcus Aurelius, își ucide tatăl când află că Maximus va păstra puterile împăratului până când se va forma o nouă republică. Frumoasa Connie Nielsen o interpretează pe Lucilla, fiica lui Marcus Aurelius. Construiește un personaj arhetipal, femeia romană, mama, dar și om politic. Djimon Hounsou este Juba, un sclav numidian care devine cel mai apropiat aliat și prieten al lui Maximus și îl inspiră pe Maximus să-l doboare pe Commodus pentru binele mai mare, înainte de a se alătura familiei sale în viața de apoi. Această distribuție este completată de doi monștrii sacri ai ecranului: Oliver Reed și Richard Harris. Oliver Reed apare în rolul lui Antonius Proximo, un proprietar de gladiatori bătrân și neclintit, care îl cumpără pe Maximus din Africa de Nord. El însuși fost gladiator, a fost eliberat de Marcus Aurelius și devine mentor atât pentru Maximus, cât și pentru Juba. Aceasta a fost ultima apariție a lui Reed în film, deoarece a murit în timpul filmărilor. În scenariul original al filmului, Proximo trebuia să trăiască. Richard Harris, care mai târziu a fost distribuit în rolul lui Marcus Aurelius, a fost luat în considerare pentru rol. Richard Harris preia rolul împăratului Marcus Aurelius, bătrânul și înțeleptul care îl numește pe Maximus, pe care îl iubește ca fiu, să fie succesorul său. Acesta este cunoscut publicului tânăr pentru rolul Albus Dumbledore.

   Coloana sonoră este element determinat pentru succesul filmului. Partitura, ce a fost nominalizată la Oscar, a fost compusă de Hans Zimmer și Lisa Gerrard și dirijată de Gavin Greenaway. Zimmer plănuia inițial să o folosească pe cântăreața Ofra Haza, însă a murit la sfârșitul lui februarie 2000, înainte ca ea să poată înregistra. Abordarea Lisei Gerrard ca interpretă este similară cu propria ei lucrare la partitura The Insider. De menționat că în scena intrării triumfale a lui Commodus în Roma, acesta este însoțit de o muzică clar evocatoare a două secțiuni. – Preludiul lui Das Rheingold și Marșul funerar al lui Siegfried din Götterdämmerung  – din Inelul Nibelungului de Richard Wagner.

   Filmul a câștigat cinci premii Oscar și a fost nominalizat pentru alte șapte, inclusiv cel mai bun scenariu original, cel mai bun actor în rol secundar pentru Joaquin Phoenix și cel mai bun regizor pentru Ridley Scott.

   Sunt multe de scris despre cele patru opera de astăzi, două literare, două cinematografice, însă mă opresc aici și vă invit să vedeți filmele, cu alți ochi, după ce citiți tableta și să comentăm.

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… „Carabella” târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media