Zilele acestea, una dintre televiziunile de strimig a postat un film de război. Un film despre ultima mare bătălie a războiului franco-vietnamez… Un război greu care a precedat războiul Statelor Unite cu Viet Cong-ul și un film reușit cu o pronunțată componentă autobiografică.. Pe alocuri are și un caracter autobiografic. De la început vă spun că am fost plăcut impresionat de coroborarea coloanei muzicale cu desfășurarea acțiunii. Pregătirea instrumentelor de către o orchestră în timp ce se derulează genericul este un aspect relevant și grăitor in legătură cu aceasta. Dien Bien Phu a fost o bătălie majoră a primului război din Indochina, în care francezii au luptat împotriva comuniștilor din Viet Minh. Obiectivul francez a fost de a sprijini soldații de la Dien Bien Phu, adânc în dealurile din nord-vestul Vietnamului, pentru a întrerupe liniile de aprovizionare Viet Minh către Laosul vecin. Viet Minh-ul, totuși, a reușit să tragă artileria grea prin junglă și să-i poziționeze cu vedere la tabăra franceză. Când Dien Bien Phu a căzut în Viet Minh la 7 mai 1954, după aproape două luni de lupte acerbe, a marcat pentru prima dată când o mișcare de independență colonială non-europeană, care a evoluat de la trupe de gherilă la o armată convențională, a fost capabilă să învingă. un ocupant occidental modern.
După înfrângere, Franța a semnat Acordurile de la Geneva din 1954, care au condus la retragerea sa din Indochina Franceză și la separarea Vietnamului la paralela a 17-a în nord și sud. Cu toate acestea, un al doilea război din Indochina avea să înceapă în 1956, care ar include forțele americane și va escalada în cele din urmă în războiul din Vietnam. Howard R. Simpson a fost corespondent de război în această perioadă Filmul urmărește evenimentele cronologice ale bătăliei. Unele dintre ele sunt prezentate in situ, din inima bătăliei, la Dien Bien Phu, în timp ce alții sunt raportați de civili în orașul Hanoi sau de parașutiști la aeroportul civil din Hanoi. Acțiunea de la Hanoi se concentrează în principal pe scriitorul-reporter american de origine britanică Howard Simpson (Donald Pleasence). Printre sursele de informații confidențiale ale lui Simpson se numără militarii Uniunii Franceze (Patrick Catalifo, Eric Do), corespondentul Agence France Presse (Jean-François Balmer), un influent naționalist vietnamez cu o mina de filosof, un contrabandist chinez și un vânzător de opiu eurasiatic și agent de pariuri. Simpson trimite știri demne de primit la cotidianul San Francisco Chronicle, printr-o agenție din Hong Kong, pentru a eluda cenzura militară franceză care exista la acea vreme în Hanoi și în restul Indochinei. Scenele de război sunt văzute prin ochii mai multor arhetipuri de personaje care ilustrează natura umană. La Dien Bien Phu, existau două feluri de bărbați: lașii și viteazul. Primele sunt ilustrate în principal de „șobolanul Nam Yum” (Fathy Abdi); un exemplu de al doilea tip este locotenentul de artilerie prietenos cu filosofii (Maxime Leroux), care refuză să se supună ordinelor de retragere și, în cele din urmă, moare de dragul onoarei. Deoarece sunt arhetipuri, aceste personaje nu au nume. Personajele principale au nume fictive, dar sunt membri ai unor unități reale, precum a 5-a Bawouan vietnameză pentru locotenentul Ky (Eric Do) sau căpitanul de Kerveguen (Patrick Catalifo), compania Legiunea străină. Filmul lui Schoendoerffer conține elemente autobiografice care apar uneori în dialoguri și este ilustrat în special de personajul cameraman militar.
Actorul Ludovic Schoendoerffer joacă rolul unui tânăr cameraman al serviciului cinematografic al armatei, folosind același tip de cameră ca și tatăl său, caporalul Pierre Schoendoerffer, în 1954. Filmul a fost nominalizat la „Cea mai bună muzică scrisă pentru un film” („Meilleure musique”) la Premiile César franceze din 1993. Coloana sonoră originală Điện Biên Phủ a fost compusă și interpretată parțial de pianistul Georges Delerue, cu vocalistul japonez Marie Kobayashi. În 1994, la comemorarea a 40 de ani de la asediul de la Dien Bien Phu, regizorul Schoendoerffer a publicat o carte din culise numită „Diên Biên Phu – De la Bataille au Film”(Dien Bien Phu: De la bătălie la film). În 2004, în timpul comemorării a 50 de ani, Schoendoerffer a publicat un versiunea integrală a filmului său în format DVD.
Dacă vedeți filmul să fiți atenți la strategia militară franceză. Tipul de apărare și control al unui teritoriu este inspirat de tehnicile de luptă Chindits. Acestea constau în crearea unei enclave în junglă în mijlocul teritoriului inamic, o bază operațională furnizată de transportul aerian și care permite controlul unei zone forestiere mari. Francezii vor consolida acest concept cu o mare artilerie: mortiere, mitraliere grele și o cantitate imensă de muniție. Această tactică puternic protejată a „taberei de arici” fusese folosită cu succes în timpul bătăliei de la Na San din octombrie și decembrie 1952, când a fost înființată o primă tabără înrădăcinată. Coloana sonoră aparținu lui Georges Delerue care a fost un compozitor francez care a compus peste 350 de partituri pentru cinema și televiziune. Delerue a câștigat numeroase premii importante pentru muzică de film, inclusiv un premiu Oscar pentru A Little Romance (1980), trei premii César (1979, 1980, 1981), două premii ASCAP (1988, 1990) și un premiu Gemini. pentru Sword of Gideon (1987). De asemenea, a fost nominalizat la alte patru premii Oscar pentru Anne of the Thousand Days (1969), The Day of the Dolphin (1973), Julia (1977) și Agnes of God.(1985), patru premii César suplimentare, trei premii Globul de Aur și un premiu Genie pentru Black Robe (1991). În 1994, la comemorarea a 40 de ani de la asediul de la Dien Bien Phu, regizorul Schoendoerffer a publicat o carte în culise numită Diên Biên Phu – De la Bataille au Film (Dien Bien Phu: De la bătălie la Film). Cartea a apărut la câțiva ani după film și este o carte document, care rememorează atât evenimentele politice și de război din anii 50 cât și poveste producerii filmului, de la idee până la apariția pe caseta VSH.
MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… „Carabella” târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…