Abel a șters mâna care nu ținea cuțitul de mâneca cămășii și a făcut câțiva pași spre el.
–Nu este adevărat ce ni s-a spus, că păzesc (heruvimii) pomul vieții.
Păzesc drumul către pomul vieții. Și asta este diferit.
Cain nu a spus nimic.
Se gândea că îl iubea.
Că un zâmbet ca acela pe care-l primea brusc acum…
îl umplea de fericire.
–Dar există o altă cale, pe care am descoperit-o, a adăugat Abel.
Diseară mă duc acolo.
(Karl Ove Knausgard)
Pentru a nu plictisi cititorul, astăzi scriu un pic despre ultimele personaje care au un „parfum” aparte în povestea lui Sandman: Cain și Abel.
Cain și Abel sunt vise care întruchipează personajele din povestea biblică cu același nume: primul ucigaș și prima victimă – și, astfel, Cain își ucide constant fratele Abel, care nu rămâne niciodată mort. Mai simplu, sunt locuitori ai Tărâmului Visare. Cain și Abel sunt opuși: acolo unde Cain, fratele mai mare, este crud, aspru și temperat, Abel, fratele mai mic, este nevrotic, blând și se teme de orice, mai ales de Cain. Cain îl chinuie pe Abel în fiecare aspect al existenței sale, îl hărțuiește în toate lucrurile și îl ucide frecvent pe Abel într-o formă macabră de tulburare obsesiv-compulsivă, după care Abel reînvie, cu speranța disperată pentru o relație mai armonioasă bazată pe dragostea frățească pe care o tânjește: „…doi frați și se iubesc foarte mult și au fost întotdeauna drăguți unul cu celălalt.”.
În Season of Mists, Cain a fost ales drept emisar al Visului în Iad, deoarece era singurul locuitor al Visului care se putea apropia fără a fi distrus de Lucifer: „Poți să nu-l rănești. S-ar putea să nu-ți dăm permisiunea noastră. Cain este sub protecția Unului cu mult mai mare decât Stăpânul Viselor”. În timp ce Cain se înfurie uşor pe Abel, dialogul dintre cei doi sugerează că lui Cain îi pasă cu adevărat, sau cel puțin a dezvoltat o profundă co-dependență cu fratele său, dar nu poate opri să-l omoare. După ce Abel a fost ucis de furiile care distrugeau Visul, în The Wake, Cain îl roagă pe Sandman să-l reînvie pe fratele său, ceea ce face. Frații au trăit ca vecini în Vis, Cain în Casa Misterului și Abel în Casa Secretelor. Din dialogul dintre Lucifer și Cain (care fusese trimis de Vis ca mesager pentru invulnerabilitatea sa) rezultă că fraţii biblici au venit să trăiască la invitația lui Sandman în Târâmul Visului. Pentru a susține acest lucru, Lucifer citează versetul din Biblie care spune că Cain a fost trimis să trăiască în Țara lui Nod. Natura realității în Visare este adesea multiplă, iar când Cain, Abel și Eva îi povestesc tânărului Daniel Hall trei povești, Cain se opune reluării poveştii pe care Abel se pregătea să o spună despre adevărata origine(a) lor, susținând că „…ei (cei fără sfârșit) nici măcar nu părea uman, niciunul dintre noi nu părea!” Mai târziu, Abel răspunde la întrebarea Corbului magic dacă sunt cu numele lor biblice răspunde: „…oh, nimic din toate astea nu s-a întâmplat pe Pământ…” înainte de a fi întrerupt de Cain. Eva afirmă, de asemenea, că nu este mama lui Cain, la care Cain îi răspunde: „Tu ești mama tuturor”. Această secvență ar părea să indice că, mai degrabă decât să fie adevăratele ființe literale, Cain, Abel și Eva de încarnarea lor sunt mai aproape de rolurile lor arhetipale de primul criminal, prima victimă și prima mamă. Acest lucru este susținut de mai multe incidente când Cain sau Abel s-au identificat ca atare și au susținut că ciclul lor de crimă și înviere este o pedeapsă pentru rolul lor în prima crimă. Acest lucru ar permite, de asemenea, adaptarea DC Comics a lui Joe Kubert a poveștii Cain și Abel din Biblie, în care el a ignorat asemănările lor „Mistere”, ca să se potrivească perfect în canon. Cain îl ucide frecvent pe Abel într-un fel de formă macabră de tulburare obsesiv-compulsivă, reluând prima crimă. În Vis, moartea lui Abel este temporară și pare să-și revină după câteva ore. Cain pare incapabil să-și controleze crimele frecvente ale lui Abel și, ocazional, își exprimă remușcare pentru ele; există o legătură reală între cei doi, sub disprețul de suprafață. Abel rămâne dedicat lui Cain și visează frecvent la o relație mai armonioasă între cei doi.
La rândul său, în romanul grafic The Sandman: The Wake , Cain este atât de supărat când Abel este ucis definitiv de cei buni, încât se scufundă într-o mizerie dezordonată când îi cere noului vis să-l reînvie (să-l restaureze). Povestea se circumscrie modalităţii în care autorul a prezentat în celelalte opere literare conceptul de mitologie.
Întotdeauna a căutat partea ascunsă a mitologiei biblice, sau mai bine zis, partea greu de acceptat a cititorului neavizat. De menţionat perspectiva lui Rudolf Steiner care este poate cea mai ezoterică variantă a acestei poveşti şi el prezintă într-una dintre conferinţele lui o prelegere intitulată „ Opoziţia Cain – Abel”. El defineşte această opoziţie, ca opoziţia dintre spirit şi planul fizic. Cain a devenit un lucrător al pământului, înseamnă pentru acest autor că la începutul începuturilor a învăţat să trăiască pe planul fizic şi aceasta este o caracteristică a masculinului. Abel era păstor de oi, iar ca păstor iei viaţa aşa cum ţi-a hărăzit-o Creatorul. Nu exploatezi turmele, ci doar le păzeşti. El primeşte astfel o parte de revelaţie directă de la divinitate şi are rolul doar de a o păzi. Opoziţia între cei doi fraţi are o complexitate aparte şi prin faptul că prin crima săvârşită de Cain se conturează primele şapte greşeli: invidie, necinste, crimă, fratricid, înstrăinarea părinţilor, minciună dar mai ales crima primordială. R. Steiner mai adaugă acestei poveşti a opta greşeală şi anume gelozia, pentru că fraţii, aşa cum rezultă din scrierile apocrife nu s-au născut singuri, ci fiecare dintre el are câte o soră geamănă.
În tradiția musulmană, Cain s-a născut cu o soră geamănă care se numea Aclima, iar Abel cu o soră geamănă pe nume Jumella. Adam a dorit astfel: Cain să se căsătorească cu sora geamănă a lui Abel, iar Abel să se căsătorească cu sora lui Cain. Cain nu a fost de acord cu acest aranjament, iar Adam a propus să trimită întrebarea lui Dumnezeu prin intermediul unui sacrificiu. Dumnezeu a respins sacrificiul lui Cain pentru a semnifica dezaprobarea lui față de căsătoria lui cu Aclima, sora lui geamănă, iar Cain și-a ucis fratele într-un acces de gelozie. Ca şi în cartea „Zeii americani”, Neil Gaiman ne povesteşte despre personaje ce nu pot să mai existe în lumea reală şi dacă ar exista, doar ar fi aduse din tărâmul visurilor sau din tărâmul închipuirilor noastre. Aşa cum se descrie unul dintre personaje, ei sunt Eternii. Au existat şi există de când Dumnezeu a creat lumea.
MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… „Carabella” târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…