kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Babylon 5

   Babylon 5 este un serial de televiziune american creat de scriitorul și producătorul J. Michael Straczynski, sub eticheta Babylonian Productions. Serialul urmărește personalul militar uman și diplomații extratereștri staționați pe o stație spațială, Babylon 5, construită în urma mai multor războaie majore între specii ca teren neutru pentru diplomația galactică și comerț. Intrigile majore au inclus intrigi și tulburări intra-rasiale, războaie inter-rasiale și consecințele lor și implicarea într-un conflict ciclic milenar între rase antice. Personajele umane, în special, devin esențiale pentru rezistența împotriva coborârii Pământului în totalitarism. Multe episoade s-au concentrat pe efectul evenimentelor mai ample asupra personajelor individuale. Episoadele conțineau teme precum schimbarea personală, pierderea, opresiunea, corupția și mântuirea. În timp ce emisiunile de televiziune contemporane au avut tendința de a menține status quo-ul general, limitând conflictele la episoade individuale, Babylon 5 a prezentat arcuri narative care s-au întins pe mai multe episoade și chiar sezoane, efectuând schimbări permanente în universul serialului.

   Acțiunea se petrece într-un un viitor în care Pământul are un guvern unificat al Pământului și a obținut tehnologia pentru călătorii mai rapide decât lumina folosind „porți de săritură”, un fel de tehnologie a găurilor de vierme care permite transportul prin dimensiunea alternativă a hiperspațiului. Coloniile din Sistemul Solar și dincolo de ele alcătuiesc Alianța Pământului, care a stabilit contactul cu alte specii spațiale. Cu zece ani înainte de perioada în care se desfășoară acțiunea în serial, Pământul abia a scăpat de distrugerea de către Minbari, care a căutat să se răzbune după ce o navă stelară de pe Pământ l-a ucis fără să vrea pe liderul lor în timpul primului contact, doar pentru ca ei să se predea în mod neașteptat în pragul victoriei. De atunci, Pământul a stabilit relații pașnice cu ei, iar Alianța Pământului a devenit o putere semnificativă și în general respectată în cadrul comunității galactice.

   Babylon 5 se bazează pe o serie de influențe culturale, istorice, politice și religioase pentru a-și informa și ilustra personajele și poveștile sale. Straczynski a afirmat că nu a existat nicio intenție de a reprezenta în totalitate vreo anumită perioadă a istoriei sau lucrările anterioare de ficțiune, dar a recunoscut influența lor asupra seriei, în măsura în care folosește structuri similare de povestire bine stabilite, cum ar fi călătoria eroului. Straczynski a scris 92 din cele 110 episoade din Babylon 5, inclusiv toate cele 44 de episoade din sezonul al treilea și al patrulea. Alți scriitori care au contribuit la scenarii la spectacol includ Peter David, Neil Gaiman, Kathryn M. Drennan, Lawrence G. DiTillio, DC Fontana și David Gerrold.

   Pe parcursul desfășurării sale, Babylon 5 a găsit modalități de a prezenta teme relevante pentru problemele sociale moderne și istorice. A marcat câteva premiere în televiziune științifico-fantastică, inclusiv explorarea peisajelor politice și sociale ale primelor colonii umane, interacțiunile lor cu Pământul și tensiunile subiacente. Lupta dintre ordine și haos și oamenii prinși între ele joacă un rol important în Babylon 5. Conflictul dintre două rase mai vechi neimaginat de puternice, Vorlonii și Umbrele, este reprezentat ca o bătălie între ideologii concurente, fiecare urmărind să transforme oamenii și celelalte rase mai tinere la convingerile lor. Vorlonii reprezintă o filosofie autoritară a obedienței fără îndoială. Personajele Vorlon întreabă frecvent „cine ești?” concentrarea pe identitate catalizator pentru modelarea obiectivelor personale. intenția nu este de a solicita un răspuns corect, ci de a „dărâma artificiile pe care le construim în jurul nostru până când rămânem cu fața noastră înșine, nu a rolurilor noastre”. Vorlonii sunt o specie foarte avansată, non-umanoidă, care și-a părăsit forma fizică pentru a exista doar sub formă de energie pură. Speciile inferioare le consideră creaturi divine. Când ambasadorul vorlon Kosh își scoate costumul pentru a-i salva viața căpitanului Sheridan, ambasadorii prezenți la fața locului văd fiecare ceva diferit: Drazis, zeița Droshalla, Minbaris, zeița Valeria, Narn, figura religioasă a lui G’lan, oamenii, un înger și Centauri… nimic.

   Umbrele reprezintă o altă filosofie autoritară învelită într-o deghizare a evoluției prin foc, a „fomentării” conflictului pentru a promova progresul evolutiv. Personajele afiliate Umbrelor întreabă în mod repetat: „Ce vrei?” subliniind dorința și ambiția personală, folosindu-le pentru a modela identitatea Reprezentarea ordinii și haosului a fost informată de mitul babilonian că universul s-a născut în conflictul dintre ambele. Punctul culminant al acestui conflict vine odată cu dezvăluirea de către rasele mai tinere a „adevăratelor fețe” ale Vorlonilor și Umbrelor.

   Republica Centauri împrumută o mare parte din mașina sa politică din Roma antică, așa cum au remarcat alții (Edward James și Farah Mendlesohn, „Rewriting the Past in the Future in Straczynski’s Babylon 5”, în Edward James și Farah Mendlesohn (eds.), The Parliament of Dreams: Conferring on Babylon 5, p. 1988). Așa că se autoproclamă Republică, cu toate implicațiile democrației și antimonarhismului pe care acest termen le poartă, dar este prezidat de un împărat (comparați „imperiul” Vorlon, care pare a fi un stat mult mai comunal, cu decizii bazate pe consens și lipsă de individualitate în rândul vorlonilor). Împăratul Centauri, în teorie, este responsabil față de Centarum, echivalentul Senatului Roman.

    Familii importante din Republică concurează pentru a-și plasa propriul candidat favorit pe tronul imperial. Acest lucru este posibil derivat din mașinațiunile Republicii Romane Târzii, unde familii importante au concurat pentru influență și, în cele din urmă, pentru dominația monarhică. Exemplul lui James și Mendlesohn este că „sinuciderea este opțiunea preferată pentru cei acuzați de trădare”. Totuși, ceea ce nu are Imperiul Centauri este genul de femei puternice care apar în reprezentările populare ale Imperiului Roman din secolul I d.Hr., cum ar fi Livia, Messalina și Agrippina – iar acum Atia în serialul de televiziune Roma. Cea mai importantă femeie văzută este a treia soție a împăratului Turhan, în episodul din sezonul al treilea „Point of No Return”. Ea este o figură cvasi-religioasă și o profetesă, care vorbește pentru soțul decedat, dar pare să nu dețină nicio putere reală ea însăși – ne amintește de femeile imperiale din perioada creștină ulterioară, cum ar fi mama lui Constantin cel Mare, Elena, sau sora lui Teodosie al II-lea, Pulcheria, ambele s-au devotat Bisericii. În afară de asta, femeile Centauri de rang înalt par a fi pioni în căsătoriile dinastice.

   Nu doar Roma este singurul model pentru Republica Centauri. Alte influențe care pot fi observate includ anii de mai târziu ai imperiului otoman (primul împărat văzut, Turhan, în episodul din sezonul doi, „Venirea umbrelor”, este de fapt interpretat de un actor de origine turcă). Rusia țaristă din secolul al XVIII-lea pare a fi alta, mai ales pentru costume. În acest din urmă context a fost menționat și imperiul austro-ungar (James și Mendlesohn, loc. cit. ), în timp ce mi s-a sugerat coafurile extravagante, care au asemănări cu penajul păsărilor, sunt derivate din coafurile orientale elaborate.

   Minbari sunt o rasă avansată și o superputere galactică la fel ca Alianța Pământului. Lumea lor natală este planeta Minbar . Creatorul Babylon 5 , J. Michael Straczynski, a numit planeta și rasa după amvonul islamic cunoscut sub numele de minbar. Este o societate de caste, oamenii ei împărțiți în caste de muncitori, războinici și religioase. Minbari sunt conduși de Consiliul Gri, care conține nouă reprezentanți, inițial trei din fiecare dintre cele trei caste. Consiliul a fost desființat de ambasadorul Delenn ca parte a unui efort de a lupta împotriva Umbrelor. Ea a reorganizat-o mai târziu, oferind Castei Muncitorilor (care fusese prinsă anterior în mijlocul luptei pentru putere dintre castele Războinici și cele religioase) o creștere substanțială a puterii și influenței.

   Minbari nu cred în niciun zeu sau zeu individual. În schimb, ei cred că universul însuși este sensibil și că „s-a rupt în bucăți pentru a studia fiecare aspect al ființei sale”, așa cum se spune în multe episoade din întreaga serie Ei folosesc matematica în baza 11 și cred că numărul „3” este sacru.

   Straczynski a declarat că Paramount Television era conștientă de conceptul său încă din 1989 când a încercat să vândă emisiunea studioului și le-a furnizat biblia serialului , scenariul pilot, lucrările de artă, istoriile lungi ale personajelor și sinopsele intrigii pentru „22 de episoade și ceva din seria planificată”. Paramount a refuzat să producă Babylon 5, dar ulterior a anunțat că Star Trek: Deep Space Nine era în dezvoltare, la două luni după ce Warner Bros. și-a anunțat planurile pentru Babylon 5 . Spre deosebire de emisiunile anterioare Star Trek, Deep Space Nine se baza pe o stație spațială și avea teme similare cu cele din Babylon 5, care i-a atras pe unii să-l compare cu Babylon 5. Straczynski a declarat că, deși era încrezător că producătorul/creatorii Deep Space Nine, Rick Berman și Michael Piller, nu au văzut materialul, el a bănuit că directorii Paramount și-au folosit conceptul și scenariile pentru a crea Deep Space Nine.

    De menționat și povestea din episodul „În umbra lui Z’ha’dhum”, în care Sheridan se gândește la dilema Coventry a lui Winston Churchill, dacă să acționeze sau nu pe baza informațiilor colectate pe ascuns în timpul unui război. Vieți ar fi salvate, dar cu riscul de a dezvălui inamicului că intențiile lor sunt cunoscute, ceea ce poate fi mult mai dăunător pe termen lung. Depunerea jurământului vicepreședintelui Morgan Clark invocă asasinarea președintelui John F. Kennedy, fiind organizată în mod deliberat pentru a oglindi scena la bordul Air Force One când Lyndon Johnson a depus jurământul ca președinte.

   Sunt multe de scris… totuși sunt 5 sezoane!

 

Marius MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la  „Carabella” târgovișteană,  e mare iubitor de literatură și de film; este lector universitar dr. și asistent judiciar la Tribunalul Dâmbovița… 

 

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media