kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Assassin’s Creed – Codul asasinului

Învăţătura înseamnă cunoaştere,

cunoaşterea înseamnă libertate şi putere.

(Oliver Bowden

în Assassin’s Creed – Cruciada Secretă)

   Assassin’s Creed este un film de acțiune științifico-fantastic cu evidente accente de distopie produs în 2015 și lansat în 2016. Filmul are la bază franciza de jocuri video cu același nume . A fost regizat de Justin Kurzel, scris de Michael Lesslie, Adam Cooper și Bill Collage și îi are în distribuție pe Michael Fassbender (care este și producător), precum și pe Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeso, Charlotte Rampling și Michael K. Williams. Filmul este plasat în același univers ca și jocurile video, dar prezintă o poveste originală care extinde mitologia seriei. Complotul se învârte în jurul lui Callum „Cal” Lynch (Fassbender), care este răpit de Fundația Abstergo din cauza moștenirii sale. Strămoșul lui Cal, Aguilar de Nerha, a fost membru al Frăției Asasinilor, o organizație fictivă inspirată din Ordinul Asasinilor din viața reală, activă în timpul Inchiziției Spaniole de la sfârșitul secolului al XV-lea, care a jurat să protejeze Mărul Edenului, un artefact se presupune că este cheia liberului arbitru al umanității. Cal trebuie să-și accepte moștenirea de Asasin și să-l împiedice pe cei din Ordinul Templierilor din zilele noastre, să găsească Mărul și să-l folosească pentru a înrobi omenirea. În film, cât și în jocuri sunt două mari facțiuni care se luptă între ele. Avem pe de o parte asasinii și pe cealaltă parte templierii și Biserica Catolică.

   Asasinii, din  arabă  Hașișiiun adică „Fumătorii de hașiș”, supranumirea membrilor sectei islamice șiite – a doua ca număr de credincioși șiiți – nizarii, datorită obiceiului acestora care, înainte de a se porni să decapiteze victimele obișnuiau să se dopeze prin fumare și/sau cu o băutură pe bază de hașiș. Raidurile de asasinate, devenite celebre prin cruzimea lor, aveau ca scop implementarea propriilor precepte islamice prin eliminarea fizică a celor presupuși a fi de părere diferită. Ei erau atât de cruzi, încât numele „asasin” (italiană assassino, franceză assassin) a devenit sinonim cu „teroare” și „ucidere”.

   Creatorul acestui ordin este Hasan Ibn Sabbah. Hasan Ibn Sabbah a trăit între 1050-1124 și folosindu-se de relațiile pe care le avea cu viitorul sultan al Sultanatului medieval Turko-Persan Seliuk Regele Nizam (Nizam el Mulk) și-a organizat în preajma anului 1094, împreună cu simpatizanți persani, o armată de teroriști, fadaiun sau în arabă fidaiiun, luptători sinucigași întru islam, „cei care sunt gata să renunțe la viața pământească și să se sacrifice prin luptă pentru a se purifica, pentru a deveni șahid”, cu care a pornit să cucerească fortărețe și localități situate pe dealuri și la răscruci de drumuri în vederea creării unui califat nizarit pe teritoriul dintre actualul Iran, Irak Sărmanii soldați ai lui Hristos și ai Templului lui Solomon (latină-Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici), cunoscuți mai ales sub numele de (cavaleri) templieri sau Ordinul Templului (franceză-Ordres du Temple sau Templiers), a fost unul dintre cele mai cunoscute ordine călugărești militare (catolice) creștine. A luat naștere la inițiativa cavalerului francez Hugo de Payens în anul 1119, în Ierusalim, ca o organizație militar-călugărească, cu scopul declarat de a apăra pe peregrinii (călătorii) creștini în Țara Sfântă.

   Recunoscut oficial de Biserica catolică, prin acceptarea de către papa Inocențiu al II-lea în 1139 a formei lui de organizare, Ordinul a crescut repede ca număr de membri și putere. Ordinul (Organizația) cuprindea călugări militari războinici, călugări capelani și călugări de serviciu (slujitori). Cavalerii templieri puteau fi recunoscuți la îmbrăcăminte, după o mantie albă cu o cruce roșie, distinctivă, și erau printre cei mai bine echipați, antrenați și disciplinați războinici din perioada cruciadelor. Membrii Ordinului care nu erau războinici au creat o puternică infrastructură economică în întreaga creștinătate, introducând pentru prima oară proceduri financiare care au reprezentat începutul sistemului bancar și au construit numeroase fortificații în Europa și Țara Sfântă, Siria, Liban și până la Sultanatul Otoman.

   Conform istoricului Albert MacKey, „…asasinii, a căror legătură cu Templierii a fost dovedită pe baza documentelor istorice existente, s-ar putea să fi exercitat o oarecare influență asupra acestora servindu-le ca model sau cel puțin sugerându-le unele dintre dogmele și ceremoniile lor esoterice (…) în diverse etape ale istoriei lor, Templierii au încheiat diverse tratate și acorduri de prietenie cu Asasinii; putem crede că în acele perioade în care războiul nu se dezlănțuia cu maximă intensitate, este posibil ca între cele două Ordine să se fi desfășurat schimburi reciproce de vizite și întâlniri de natură politică”.

   Trecând peste inversarea de roluri dintre cele două ordine, mi s-a părut relevantă discuția între personajele interpretate de  Charlotte Rampling și Jeremy Irons:

   Oamenilor nu le mai pasă de libertățile lor civile, le pasă de standardul lor de viață.

   Lumea modernă a depășit noțiuni precum libertatea. Este mulțumită să urmeze.(ce)

   Amenințarea există atâta timp cât liberul arbitru va exista. Am încercat cu religia, politica și neoconsumerismul, timp de secole, să le eliminăm simțurile.

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… „Carabella” târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media