kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Alexandru cel Mare

   Alexandru cel Mare este o carte scrisă de Valerio Massimo Manfredi și a fost publicată de editura ALLFA în anul 2001. Cele trei volume poartă următoarele titluri: Fiul Visului, Nisipurile lui Amon; Căpâtul Lumii. Valerio Manfredi este un istoric, arheolog, scriitor, eseist, jurnalist italian și prezentator TV. Talentul său narativ și gustul pentru intrigile subtile l-au făcut să fie comparat cu celebrul său compatriot Umberto Eco. Din noiembrie 2016, este gazda Argo, o călătorie prin istorie, o serie de documentare produse pentru postul de televiziune Rai Storia. În prezent, el este profesor de arheologie la Universitatea Luigi Bocconi din Milano. Înainte de aceasta, a predat și a ținut conferințe în cele mai prestigioase institute de cultură italiene și străine. A condus, de asemenea, o serie de expediții științifice și a luat parte la numeroase campanii de săpături arheologice în multe localități din Italia și din alte țări. Astfel, între anii 1970-1980, a întreprins expedițiile „Anabasis” pentru reconstituirea itinerarului de retragere a celor zece mii de mercenari greci din Persia (acțiune militară din anul 401 î.Hr., cunoscută sub numele grecesc Anábasis). Aceste expediții au acoperit un total de 18.000 km, fiind făcute peste 2.000 de fotografii din zona respectivă. Manfredi a mai condus și alte expediții arheologice, cum ar fi: Lavinium, Forum Gallorum și Forte Urbano în Italia, Túcume în Peru, Har Karkom în deșertul Negev din Israel și altele.

   Expediția „Anabasis” îi dă toate informațiile pentru a scrie una dintre cele mai reușite cărți despre viața lui Alexandru Macedon. Datele strânse cu această ocazie au constituit baza de plecare pentru multe filme documentare și artistice. Trilogia Alexandru cel Mare (Trilogia di Aléxandros) a fost tradusă în treizeci și opt de limbi, fiind publicată în șaizeci și două de țări.

Cronologic, primul film despre viața acestui mare cuceritor este din 1956 și titlul a fost tradus la noi ca Alexandru Macedon (titlu original: Alexander the Great). Este un film coproducție americano-spaniol, produs și regizat de Robert Rossen. Tot acesta a scris și scenariul. Rolurile principale au fost interpretate de Richard Burton ca Alexandru, Fredric March ca Filip al Macedoniei, Claire Bloom ca Barsine și Danielle Darrieux ca Olympias. Dacă numele lui Richard Burton este cunoscut și îi cunoaștem și filmografia, trebuie să insist să o prezint pe Claire Bloom. Această actriță și-a început cariera sub bagheta și alături de Charlie Chaplin în filmul Luminile rampei din 1952, iar ultimul rol cunoscut este cel al reginei Mary, în Discursul regelui.

   Cel de-al doilea film este Alexandru, apărut în 2004. Cu toate că a fost regizat de Oliver Stone și are ca actori pe Colin Farrell, în rolul principal, pe Angelina Jolie, în rolul Olimpiei, pe Val Kilmer, în rolul regelui Filip, pe Anthony Hopkins, în rolul de povestitor – Ptolemeu I, pe frumoasa Rosario Dawson, în rolul Roxanei, pe Jerod Leto, în rolul camaradului perfect –  Hefaistion, pe Christopher Plummer, în rolul mentorului –  Aristolel și până și regizorul are un ro cameo de soldat macedonian la Statuia lui Zeus, filmul este mediocru. Filmul este o scenarizare după cartea Alexandru cel Mare (Alexander the Great), scrisă în anii 1970 de istoricul de la Universitatea Oxford, Robin Lane Fox. Romanul din 1973, al lui Robin Lane Foxe, a primit premiul Duff Cooper și premiul James Tait Black Memorial. Datorită succesului cărții, Lane Fox a fost consilier istoric al regizorului de film Oliver Stone. Apariția sa în rol cameo, ca soldat la manevrele de cavalerie, pe lângă munca sa de consultant istoric, nu a ajutat prea mult, chiar dacă povestea a fost foarte mediatizată la momentul lansării filmului.

   Anul acesta pe Netflix a apărut un documentar în șase episoade, cu titlul Alexandru: Crearea unui zeu. Este regizat de Hugh Ballantyne și Stuart Elliott. este un serial documentar -artistic care folosește dramatizări spectaculoase cu efecte speciale, dintre cele moderne, pentru a conferi  un realism aparte. Acest lucru nu este ceva nou, deoarece s-a utilizat aceeași tehnică și în alte seriale despre personaje istorice precum Dracula sau Imperiul Persan. Este o formulă care combină dramatizarea cu interviurile și tehnicile clasice de documentare, care cu siguranță funcționează. De menționat că documentarul folosește cartea lui Valerio Manfredi, chiar dacă nu este creditat în acest sens. Arheologii și istoricii care dau interviurile și constituie partea istorică a documentarului sunt genial. Recunosc că am avut o ușoară „invidie” când am văzut câtă pasiune au pentru profesie, pentru istorie și pentru povestea lui Alexandru Macedon.Ca o critică, trebuie să spun că lipsește povestea falangei macedonene, ca organizare militară de geniu depășită doar de legiunea romană. Lipsește și povestea sarissei ca armă a soldaților pedeștri. Sarissele aveau între 4 și 7 metri lungime, designul lor fiind același cu orice lance, doar lungimea fiind diferită, ceea ce avantaja pe cel care le foloseau prin aceea că soldații din falangă erau mai eficienți, iar în număr mare, reduc cu 80% numărul de săgeți ce lovesc ținta. Dar, cel mai mult mi-a plăcut că a povestit întemeierea Alexandriei ca oraș.

   Vă recomand, în primul rând, cartea lui Valerio Manfredi, care este „tare” cu adevărat și apoi să vedeți măcar documentarul.

screenshot 2024 02 09 085027

 

Marius MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la  „Carabella” târgovișteană,  e mare iubitor de literatură și de film; este lector universitar dr. și asistent judiciar la Tribunalul Dâmbovița… 

 

 

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media