Societatea Arhitecţilor din județul Dâmboviţa a iniţiat un proiect cultural inedit, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional: Constantin Brâncoveanu şi Târgoviştea, proiect menit a atrage atenţia asupra importanţei marelui domnitor în arhitectura şi cultura românească. În cadrul proiectului elevi, arhitecţi stagiari şi tineri dâmboviţeni vor realiza o serie de activităţi, excursii şi lucrări scrise despre legătura dintre Constantin Brâncoveanu, Târgovişte şi moştenirea culturală a acestuia.
Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române. Țara Românească a cunoscut o lungă perioadă de pace, de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale, în urma sa rămânând un mare număr de ctitorii religioase și un stil arhitectural eclectic ce-i poartă numele, aflat în atenția inițiatorilor proiectului târgoviștean.
Constantin Brâncoveanu a fost executat pe 15 august 1714, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu și Matei) și cu sfetnicul Ianache Văcărescu. Pentru că au refuzat cu prețul morții să abjure de la credința creștină, cu toții sunt venerați de către Biserica Ortodoxă Română, care i-a canonizat sub numele de Sfinții Mucenici Brâncoveni în 1992.
Proiectul Societății Arhitecților din județul Dâmbovița, al cerei președinte este consilierul local municipal arhitect Lucian Enache, va cuprinde multiple activități pe parcursul a mai multe luni de zile, pe care le vom reflecta în paginile Gazeta Dâmboviței.
Vreau sa dau like la articol! Unde e butonul de like?
Multumim si tineti aproape.!