kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

SEMNELE TIMPULUI – Liviu ANTONESEI – Războiul Ucrainei

 

   Nu am de gînd să țin o cronică a războiului început, constat că presa, chiar și cea băștinașă, informează destul de corect, adesea și rapid, evoluția de pe fronturi. Voi nota aici mai degrabă gînduri mai generale provocate de evenimente și voi semnala unele detalii semnificative.

Da, vine a cincea săptămînă de război și va mai dura!

Intro

Se încheie a patra săptămînă de război. Ucraina rezistă. De fapt e puțin spus – după ce a ținut în loc trupele invadatoare mai mult de zece zile, armata ucraineană a început contraofensive pe toate fronturile, reușind să determine retragerea inamicului, în sud obținînd cea mai importantă recuperare teritorială. În absența succeselor militare, invadatorii continuă bombardarea orașelor, distrugerea ansamblurilor de locuit și a fabricilor, asasinarea civililor. Numărul civililor morți trece de o mie, din care aproape două sute de copii, conform cifrelor raportate de ONU, mă tem însă că numărul ar putea fi mult mai mare. Pentru prima oară de la încputul agresiunii, presa rusă a furnizat o cifră privind numărul militarilor ruși uciși în Ucraina. Din informații primite de la ministerul rus al apărării, Komsomolskaia Provda vorbește de mai bine de 10.000 de morți. E adevărat că știrea a fost eliminată după două ore, dar ar fi interesant să aflăm de ce a fost făcută publică, fie și pe termen limitat. De altfel, nu e prima informație neconvenabilă Kremlinului pe care ministerul apărării o „face scăpată” public. Cifra furnizată de ruși este mai mică decît cea raportată de ucraineni, care vorbește de 14.000 de inamici uciși, dar mai mică decît cea furnizată presei, acum vreo săptămînă, de serviciile speciale americane, peste 7000 de morți. O cifră oricum uriașă, aproape egală cu cea a pierderilor americane în două războaie întregi, Irak (4835) și Afganistan (3576). Pierderi uriașe și nesustenabile. Mai multe informații aici:

https://www.businessinsider.com/russias-losses-deaths-ukraine-already-exceed-multiple-wars-2022-3?utm_medium=referral&utm_source=yahoo.com

 

Martie, ultimul bal…

Vineri, cu prilejul împlinirii a opt ani – nici măcar nu e o cifră rotundă, de la ocuparea ilegală a peninsulei Crimeea, satrapul de la Kremlin și-a comandat bal. În momentul acela, era imposibil să nu cunoască numărul militarilor morți în războiul de acum, așa că se potrivea mai degrabă un parastas colectiv. Dar el vrut bal și bal i s-a făcut. Au participat între 80.000 (capacitatea stadionului) și 200.000 de oameni, aceasta fiind cifra declarată de organizatori. Au participat, e un fel de-a spune, pentru că oamenii au fost aduși acolo cu forța, de la slujbele lor de stat, din universități sau pur și simplu ridicați de pe stradă și duși la locul faptei. Unii au fost plătiți, cu sume între 300 și 800 de ruble, iar studenților li s-a promis o zi de vacanță în plus. Cei care voiau să plece erau reținuți de poliție sau de „civili”. Bal fiind, satrapul și-a tras pe el o „jacă” de neam prost, una italiană de 12.500 de euro, și a comandat muzica, de rit sovietic, inclusiv celebrul cîntec în care apar enumerate toate fostele republici unionale. Balul a fost transmis desigur pe toate televiziunile de stat, prin urmare cam toate din Rusia. Dar sărbătoarea a fost cumva știrbită de întreruperea emisiei în timpul discursului mobilizator al sceleratului. Discursul a fost retransmis după o lungă pauză muzicală. Nu știu dacă a fost mînă de hacker sau, vorba organizatorilor, au fost probleme de servere! Intertitlul e o speranță că rușii și lumea vor fi scutiți de un nou bal, de 9 Mai, de 7 Noiembrie!

 

Sedus și abandonat

Sfîrșitul de săptămînă n-a fost foarte norocos cu satrapul. De parcă nu era destul că s-a aflat cifra pierderilor din surse oficiale și i s-a cam stricat balul, în acele zile a mai primit o lovitură, pe partea sentimentală, ca să spun așa. Iubita sa, Alina Kabaeva, a reușit să fugă din Rusia cu copiii săi și să se refugieze în Elveția. Neutrii de elvețieni, uitînd că țara lor e în mod tradițional una de azil, s-au mobilizat și printr-o petiție semnată deja de zeci de mii de persoane, cer expulzarea acesteia. Nu e deloc o faptă bună, dacă femeia aceasta a fugit de protecția celui mai puternic om din Rusia, fără îndoială că era sau se simțea în pericol. Mult mai bine ar fi să fie preluată de serviciile britanice sau americane. Acestea ar putea afla despre conduita în intimitate a satrapului ceea ce nici măcar biata sa mamă nu putea să stie, ba chiar nici toate gărzile sale corp laolaltă! Informații utile pentru completarea profilului – și încă pe o dimensiune foarte puțin cunoscută… Prietenii îi cer Alinei Kabaeva să se întoarcă la Moscova și să-l convingă pe Putin să oprească războiul. Aceștia ori nu sînt prieteni, ori nu înțeleg nimic din Rusia lui Putin și din psihologia sceleratului. În primul rînd că nimeni și nimic, decît moartea, nu-l pot convinge pe kremlinez să-și schimbe o decizie. În al doilea, de ce primire ar avea parte fugara, dacă ar face imprudența să revină în Rusia?

 

Lupta satrapului cu „nazismul”

Pentru propaganda internă, „denazificarea” Ucrainei este motivul începerii războiului, mă rog al „operațiunii militare speciale”. Din păcate, această propagandă a avut și un neașteptat efect extern. M-am trezit pînă și de la prieteni cu capul pe umeri, nu doar de la persoane duse cu pluta, cu tot felul de „materiale” – text, video etc – fabricate de agitoropul de la Moscova. Sigur, le-am deconstruit pe cît am putut, am căutat surse mai credibile etc. Probabil cea mai bună intervenție în materie – și foarte recentă, – azi – este interviul pe care jurnalistul Petru Clej îl ia profesorului Samuel Barnai de la European Forum (Universitatea Ebraică din Ierusalim) și Departamentul de istorie evreiască (Universitatea Ben Guion din Negev). Profesorul face istoria de o sută de ani a extremei drepte ucrainene, fără să sară vreun episod, și stăruie mult asupra deceniilor de la independența Ucrainei încoace – folosește statistici, rezultatele repetatelor alegeri, măsuri legislative etc și mai ales mintea sa ascuțită și lipsită de prejudecăți. Și răspunde clar, nuanțat, cu exemple comparative din spațiul ex-sovietic, tuturor întrebărilor formulate de interlocutor.

LIVIU ANTONESEI este un foarte cunoscut scriitor, cercetător, publicist și profesor universitar din Iași…

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media