1.Vineri, 25…
Nu am de gînd să țin o cronică a războiului început, constat că presa, chiar și cea băștinașă, informează destul de corect, adesea și rapid, evoluția de pe fronturi. Voi nota aici mai degrabă gînduri mai generale provocate de evenimente și voi semnala unele detalii semnificative.
Nu e un galop de sănătate!
Nu știu ce și-au imaginat Putin și strategii săi militari, ajunși acolo nu prin merite militare, ci prin obediența față de nebun, dar campania din Ucraina e departe de a fi un galop de sănătate. Armata ucraineană nu a dat bir cu fugiții, ci din contră, deși în inferioritate numerică, rezistă remarcabil pe toate cele patru fronturi deschise de agresori – doboară avioane și elicoptere, distrug tancuri, provoacă victime printre militarii ruși, după surse oficiale britanice, peste patru sute cincizeci. S-ar putea ca cei 35.000 de saci de cadavre aduși de trupele ruse să se dovedească insuficienți. Și da, iau prizonieri, inclusiv o întreagă baterie motorizată. Conform declarației oficiale de dimineață a conducerii Ucrainei, pierderile proprii sînt de 57 de morți și peste 150 de răniți, majoritatea civili… Cifrele sînt provizorii. Azi va fi o zi decisivă, probabil că trupele ruse, care vin din două direcții, vor încercui și vor ataca Kievul. Forțele militare ucrainene spun că sînt pregătite pentru apărarea capitalei. Deocamdată, constat că armata ucraineană este mai bine pregătită și mai bine înarmată decît în momentul ocupării Crimeii.
Cît am fost plecat, au apărut niște noutăți. Trupele putiniste au intrat în periferia Kievului, apărarea orașului, a mai doborît un avion inamic, iar voluntarii civili primesc arme și cockteiluri Molotov. Rușii mai aduc ajutoare din Belarus.
Ioc, carnaval popular…
Nu sînt de mirare manifestațiile de solidaritate cu Ucraina și de condamnare a agresorilor. Dar mai interesant este ce se petrece în Rusia. Multe mii de persoane au protestat împotriva atacării Ucrainei în peste 40 de orașe, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg. Au fost arestate mii de persoane. Iar protestele au avut loc la o zi după ce regimul a dat un nou decret care interzice protestele. Aș spune că gestul criminal nu are parte de aplauze, ba din contră. Se poate presupune că, în afara camarilei și a aparatului de putere civilă și militară, această aventură mai este eventual sprijinită de nostalgicii Uniunii Sovietice, de generațiile cu carnet de vechi membri PCUS, iar numărul lor e în scădere. Iar acum nu mai este vorba, ca în timpul crizei cecene, despre „sălbateci musulmani din Caucaz”, în seama cărora au fost puse și acte teroriste înscenate de noul KGB, și de frați slavi, cu care rușii au coabitat pașnic mai mereu.
„N-am avut de ales!”
Nu știu de ce dinozaurul a simțit nevoia să-și ceară scuze de la oamenii de afaceri pentru neplăcerile cauzate de aventura sa belicoasă. Chiar înainte de intrarea trupelor în Ucraina, primii cinci oligarhi au pierdut 32 de miliarde de dolari, Ce pierderi vor urma nu doar la nivelul oligarhilor, ci al întregii economii ruse, odată cu intrarea în acțiune a sălbăticiunilor, care vin în pachete, este imposibil de calculat, putem doar spune că pierderile vor fi devastatoare. Și asta fără a se aplica „arma nucleară” economică, care are puțini fani chiar și pentru occidentali, efectele perverse putînd fi resimțite și de economiile vestice. Dar la nevoie…
Scuza lui Putin față de mediul de afaceri a fost „n-am avut de ales”! Serios? Un om sănătos are mereu de ales și știe să-și calculeze pașii. Numai nebunii nu au niciodată de ales, că îi mînă boala din urmă!
Intro
Sîntem în a treia zi de război, agresorii continuă să bombardeze și să lanseze rachete asupra principalelor orașe ucrainene. La Kiev, mai multe blocuri de locuințe au fost lovite, iar în zori, forțele ucrainene au respins un atac de stradă la marginea capitalei. Pierderile rusești s-ar ridica la peste 2800, cele ucrainene sînt greu de calculat, dat fiind că rușii bombardează de-a valma, fără să „discrimineze” între civili și militari, între obiective civile și militare. Nu doar la Kiev, ci și la Mariupol, Odesa și celelalte mari orașe. Ucraina a acuzat deja forțele de invazie de crime de război, faptul e de altfel evident. Cînd treci cu tancul peste un automobil cu călători în el, cînd bombardezi locuințe, despre crime de război este vorba.
Fostul președinte Poroșenko s-a prezentat cu arma în mînă ca să apere capitala. Era însoțit de un grup de prieteni. Actualul președinte a refuzat oferta americană de a fi evacuat. Iată un fost fabricant de bomboane și un fost actor care au statură de bărbați de stat.
Ieri, o femeie cu copilul de mînă a trecut pe jos în România. Tot ieri, într-o stație de metrou din Kiev, care servește acum de adăpost, s-a născut o fetiță… Este posibil ca primul erou de război să fie un inginer, etnic român, care s-a aruncat în aer împreună cu podul pe care îl dinamita, ca să împiedice trecerea coloanelor de tancuri rusești spre capitală. Dumnezeu să-l odihnească.
Gary Kasparov revine!
După ocuparea Crimeii, fostul campion mondial de șah și fost lider al opoziției din Rusia, a oferit Vestului un plan de acțiune care să-l oprească pe acesta din aventurile sale belicoase. El a făcut propunerile, el le-a auzit, plus cîțiva oameni mai lucizi decît liderii occidentali. Aceștia au crezut că sînt suficiente niște sancțiuni mai degrabă soft. În prima zi de război, Kasparov și-a reluat planul de măsuri pe pagina sa de Twitter. Dacă mă uit la pachetul de sancțiuni anunțat ieri, inclusiv blocarea conturilor din UE, Marea Britanie și Statele Unite, aș putea crede că, de data aceasta, vesticii l-au citit oleacă mai bine pe Gary…
Iată postarea sa: „Ok, după ce ani de zile avertismentele mele au fost ignorate, azi am auzit doar ‘Gari, ai avut dreptate!’. Voi repeta ce am spus atunci. Iată recomandările mele: Sprijiniți militar Ucraina, imediat. Prin arme, informații, tehnologie. Mașina de război a lui Putin trebuie falimentată! Înghețați finanțele Rusiei și ale aliaților ei. Scoateți Rusia din fiecare instituție financiară și internațională! Retrageți toți ambasadorii din Rusia! Nu mai e loc de vorbit. Noul mesaj unificat este: opriți-vă sau veți fi izolați definitiv! Interziceți toate elementele mașinii de propagandă globală a lui Putin! Nu-l mai ajutați pe dictator să răspândească minciuni și ură! Demascați și acționați împotriva lacheilor lui Putin! Dacă Schroder (n.r. om politic german) și oamenii lui continuă să lucreze pentru Putin, aduceți acuzații! Înlocuiți petrolul și gazul rusesc! Presiune pe OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), creșteți producția… Nu poți salva planeta dacă nu salvezi oamenii de pe ea. Recunoașteți că vor exista costuri, sacrificii! Am așteptat mult, prețul este mare, dar va crește de-acum înainte. E timpul să luptați! Călcâiul lui Ahile al lui Putin este faptul că el și clica lui își țin banii în lumea liberă, pe care spun că o disprețuiesc. Așa au ajuns să răspândească corupția, dar au oferit și o armă împotriva lor, dacă suntem dispuși să o folosim”.
Sancțiunile și banii lui Putin
Este limpede că, de data aceasta, sancțiunile occidentale, mai ales prin pachetul de ieri, sînt mai robuste decît în urmă cu aproape opt ani. Și mai urmează pachete de sancțiuni. Blocarea conturilor lui Putin în UE, UK și USA e binevenită, Kasparov are dreptate, ca la orice parvenit, banii sînt călcîiul lui Ahile. Sigur, cele aproximativ 200 de miliarde blocate cu acest prilej nu reprezintă decît o parte din averea satrapului. Mai sînt banii din paradisurile fiscale, cei investiți, precum și cei ținuți la saltea. Ca orice mojic serios, păstrează mulți bani la îndemînă. O estimare a averii lui Putin, plauzibilă pentru că e bine documentată, e de găsit în filmul lui Navalnîi.
În ce privește „arma nucleară” a sancțiunilor, deconectarea Rusiei de la SWIFT, sistemul global de plăți interbancare, vesticii sînt încă divizați – englezii doresc aplicarea pe loc, americanii sînt înclinați să fie de acord, francezii socotesc că trebuie păstrată ca ultimă soluție, iar nemții se împotrivesc, pentru că ar avea de pierdut și economiile vestice. Toți au dreptate! Deconectarea ar prăbuși rapid economia rusă, dar efectele ar fi dureroase și asupra celorlalte economii. Eu aș aplica măsura pe loc, dar eu n-am în grijă decît mica mea gospodărie! Sper că poziția germană nu are legătură cu faptul că documente STASI, acum desecretizate, dovedesc că în tinerețe actualul cancelar a fost un puternic simpatizant comunist…
Moscova crede în lacrimi
Nu mă refer desigur la satrapul oriental și la camarila sa, ci la populația rusă, popor și elite intelectuale. În ciuda faptului că amplele manifestații de protest din prima zi de război – peste patruzeci de orașe, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, cu zeci de mii de participanți – s-au soldat cu mii de arestări, protestele au fost și mai ample și iarăși au fost mii de participanți arestați. În ritmul acesta, în curînd, jumătate din tinerii ruși vor fi pe front – sau pe fronturi, pentru că Putin tocmai a amenințat Suedia și Finlanda, care și-au anunțat intenția de a adera la NATO. Iar cealaltă jumătate în închisori…
A fost dată publicității o scrisoare deschisă de protest semnată de multe sute de personalități ale vieții academice din Rusia, iar numărul semnatarilor e în creștere constantă. Mulți scriitori ruși au făcut publice mesaje de protest, între care marea prozatoare Ludmila Ulițkaia, care a spus: „Durere, frică, rușine – asta simțim acum. Trebuie oprit imediat războiul abia început”. În context, reamintesc că marele scriitor Andrei Kurkov, președintele PEN Ucraina, care a protestat imediat ce a început războiul, este de origine rusă și că a protestat și la ocuparea Crimeei și la arestarea lui Navalnîi.
Poate nu e rău să reamintesc reacția promptă a PEN Cluburilor naționale, inclusiv cel din România și a PEN International…
LIVIU ANTONESEI este un foarte cunoscut scriitor, cercetător, publicist și profesor universitar din Iași…