kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

SEMNELE TIMPULUI – Liviu ANTONESEI – De primăvară…

1.Dan Olaru&Edison: Rockologia 2022   

 

Pe old rockerul Dan Olaru, l-am reascultat prima oară după ce „trecut-au anii ca nouri lungi pe șesuri”, acum exact cinci ani – un concert la Ateneul Tătărași, cu trupa sa de atunci, Vortex. Un concert care mi-a plăcut, dar a plăcut și bătrînilor rockeri din sală, dar și publicului din noile generații. După aceea, am mai ascultat piese postate pe YT, dar și mai multe în versiuni audio expediate numai mie și cîtorva prieteni. 

Dar la mijlocul lunii trecute, Dan mi-a făcut o surpriză. M-a invitat la o cafea și cu acel prilej mi-a dăruit ultimele trei CD-uri scoase cu Edison, înregistrate în studioul propriu. Între timp, am ascultat și reascultat albumele. Mi-au plăcut, am fost chiar bucuros să mă întîlnesc cu sunetele curate ale rockului și hardului generației mele. La rugămintea mea, Dan a postat trei piese pe YT.

 

  1. De la prieteni… Nechifor Hronicariu: De biruri înnoite

 

Cum ar fi putut lăsa pe dinafară Hronicariu voroava despre birurile înnoite? Și el iaste de biruri plătitoriu… Au gândit stăpânirea noastră, în nemaipomenită înțelepciune ce o are, cum că nu-s de agiuns birurile ce le iau, nice umflarea arginților, și că s-ar mai cuveni a beli un rând de piele de pe spatele muritorilor. Ci aceasta îmi amintește de istoria unui bir ce đice-se că l-au pus un domnitor nu pre spinare, ci pre bărbăție. Deci au făcut jalbă la Vodă boiar Scopitul, carele sărmanul nu avea putirința de a dobândi bucurie den împreunare, lipsindu-i mădularul; deci i-au scris acesta jalbă lui Vodă: 

 

„Să trăiești, Măria Ta!

Ci ascultă jalba mea:

Ard într-una de dorință

Ci nu aflu putirință, 

 

Lacrămând, amarului, 

Lipsa mădularului.

Nu mă poci împreuna

Deci nici bir nu voiu a da!”

 

Cetind așa tânguială Vodă, îndată poruncește grămăticului să puie mâna pe peană și-i răspunde: 

 

„Arhonda, boiar Scopitu

Ce toiagul i-au ciuntitu. 

Mulțămesc pe-această cale

Pentru cartea dumitale. 

 

Ci-n a birului pricină

Vorovești cu mare vină:

Cât se află limbă, dește,

Pravila nu se clintește!”

 

3.Lansare: „Semne galbene pe ecranul negru”, de Liviu Antonesei… 

 

Joi, 19 mai, de la ora 16 și 16 minute, în cadrul Clubului Junimea – Scriptor, a avut loc lansarea celui mai recent volum al meu de poezie. Evenimentul s-a petrecut pe Platforma Cucuteni, în fața sediului editurii Junimea din Parcul Copou. Amfitrion a fost poetul Lucian Vasiliu, directorul editurii, iar cartea a fost prezentată de poetul și criticul literar Șerban Axinte. 

A fost un moment plăcut…

Folosesc în titlu vorba regretatului italienist Cuciureanu, care o rostea solemn cînd părăsea o lungă întîlnire bahică, adăugînd un „domnilor”. Sigur lansarea mea a fost fără alcool, dar asta n-a împiedicat-o să fie foarte plăcută. Dacă ar fi căzut miercuri, în ziua aceea de toamnă, rece și întunecată, n-ar fi avut cum să fie. Dar totul a conspirat ca lucrurile să meargă bine, de la ziua plăcută de sfîrșit de primăvară la protagoniști și participanți. O atmosferă amicală. Poetul Lucian Vasiliu, directorul editurii, ca amfitrion, mi-a făcut un portret în ansamblu, poetul și criticul Șerban Axinte a vorbit cu multă aplicație despre volumul supus atenției, Nicoleta Dabija a citit cîteva poeme. Dar au fost și intervenții din public, mai ales colegi de generație, profesorul Eugen Munteanu, filologul Mihai Dinu Gheorghiu, vechiul meu prieten de pe băncile facultății, doctorul Victor Bejan, cu care m-am cunoscut în gimnaziu! Cum în puțină vreme vom aniversa semicentenarul absolvirii liceului, a venit însoțit de Nicu Pârvulescu, alt membru al echipei de organizare. Atmosfera foarte plăcută a fost asigurată și de colegii scriitori aflați acolo, de cititori și, de bună seamă, de mica și inimoasa echipă a editurii Junimea.

 

4.RIP Vangelis!

 

Evángelos Odysséas Papathanassiou, nume de artist Vangelis, a murit într-un spital din Franța unde era tratat de COVID. Născut în martie 1943, putem spune că a murit prea repede, fiind într-o formă muzicală foarte bună. Am avut norocul să-l descopăr pe cînd eram student și      l-am ascultat mereu, Un mare compozitor și interpret de muzică electronică, progresivă, ambientală, jazz și orchestrală… Și, de asemenea, compozitor de muzică de film – în 1982, a primit Oscarul pentru coloana sonoră la Carele de foc. Cîte nu ar fi de spus, dar acum mai am energie pentru un RIP, Evangelos!

 

5.Bancul săptămânii, poza săptămânii…  

 

Un banc de la vechiul meu prieten Cellu Rozenberg și o glumă grafică de la poetul Adrian Vasiliu, eminentul traducător al lui Villon. Se asociază. La prima vedere, pare să-i dea dreptate soției doctorului, dar să așteptăm și altă opinie…

 

Un doctor și soția sa au o ceartă zdravănă la micul dejun.

-Și dacă vrei să știi, nici nu ești foarte bun la pat, îi spune ea și pleacă la lucru trîntind ușa.

Pe la amiază, începe să-i pară rău și sună acasă.

-Ce a durat atît de mult să răspunzi?

-Eram în pat…

-Ce făceai în pat la ora asta?

-Ceream o a doua opinie!

Liviu ANTONESEI este un foarte cunoscut scriitor, cercetător, publicist și profesor universitar din Iași…

 

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media