1.Omagiu poetului Mihai URSACHI
Pe 17 februarie, marele poet și bunul prieten Mihai Ursachi ar fi împlinit 81 de ani. Cu acest prilej, la Muzeul Poeziei de la Casa Muzeelor, s-a desfășurat un foarte frumos eveniment omagial – actrița Luiza Cupceac a recitat pe toată întinderea programului de vizitare poezii ale marelui poet, după cum puteți vedea în fotografia primită de la muzeu…
Evenimentul este parte dintr-un proiect mai amplu al Luizei de omagiere a poeziei și poeților. Detalii aici…
Salut din nou ideea scriitorului Lucian Dan Teodorovici, directorul MNLR Iași. a colegilor săi și a artiștilor care au contribuit la organizare de a gîndi noile muzee nu ca simple spații de expunere, ci în manieră dinamică, interactivă. De la inaugurarea din vara trecută, Casa Muzeelor a găzduit deja zeci de evenimente.
Și cum evenimentul evocat mi-a provocat un mare dor de Mihai și de poezia lui, m-am apucat și eu de citit de pe net. Pun un link, dar sînt multe altele..
2.Despre Aura CREIȚARU
Doamna Aura Creițaru este profesoară de „exactități” la Ploiești, dar scrie de mai multă vreme poezii. Mai întîi, pentru ea însăși dar, ca și în alte cazuri prezente și aici, pandemia i-a dat un impuls, a trimis-o spre public. Am intrat în legătură grație unui prieten comun, de asemenea ploieștean, poetul, eseistul și bloggerul Bogdan Stoicescu. Acum mai bine de un an, poeta mi-a trims manuscrisul unui volum, luîndu-și precauția să mă avertizeze că „nu scrie cum se scrie azi”. Am asigurat-o că habar nu am cum se scrie azi, trăim epoca celei mai mari diversități de maniere și stiluri din întreaga istorie a poeziei, romanticii și neoromanticii coabitează cu moderniștii, hipermoderniștii și postmoderniștii, clasiciștii cu avangardiștii, alții reabilitează stilurile vetuste etc. Ceea ce contează este ca autorii să scrie cît mai bine în formula pentru care au optat. Este cazul și autoarei care anul trecut a publicat volumul Prezentul dintre clipe, iar acum pregătește un al doilea volum.
2.Poemul săptămânii: Tatiana Ernuțeanu
Am primit mai de mult, prin bunăvoință, un grupaj de poezii ale poetei Tatiana Ernuțeanu. Mi-au plăcut mult, dar constat că am publicat o singură dată. E vremea să recidivez cu un nou poem. Îmi place mult…
sociopatia mare cât o cantină pentru studenți, de iubit nu mai pot iubi și mai devreme, când am fost să iau țigări, un semi-cerșetor ridică un ban de jos și îmi zise: norocul din drum. așa mi-am explicat lipsa norocului. n-am avut drum. Kreuzberg. sex democratic. SO36
depozit, Phillippe! cu degetele zdrelite, fumez. unde mă termini și unde te încep? carnea e calciu pe pereți și un afiș -es lebe!-
o păpușă zace într-o baltă și prostituata slavă își descurcă părul cu o perie verde. lângă, un corp înfundat în plapumă cântă drogs saved my life. noi am devenit înțelepți în răsărit. nimic mai înșelător decât un așternut mototolit. libertatea relațiilor e un fois gras pentru bogați. pentru ceilalți rămân cele treisutecincizeci de ore petrecute împreună fără dovadă. bărbații misogini și sentimentali sunt world-beaters și oricât de aproape s-ar vedea lucrurile în oglindă, realitatea are dinți de lapte.
o să mă prinzi și o să mă tragi în tine, Phillippe.
- Râdem patriotic… Celebrități din lumea sportului românesc…
„Omul este o persoană umană.” (Gheorghe Hagi)
„La pomul lăudat, nici mere nu face.” (Dorinel Munteanu)
„Nu putem să ne ascundem după unghii.” (Gheorghe Hagi)
„Cred într-Unul Dumnezeu, Tatăl Atotstivuitorul…” (Cristi Borcea)
„Suporterii noștri sunt 80% din București și 40% din provincie.” (Ionel Dănciulescu)
„Gicu Grozav e Gicu Grozav. Fiecare om suntem diferiți. El se va identifica cu el însuși.” (Gheorghe Hagi)
„Dacă marcăm un gol la început, pe urmă putem să jucăm și la 0-0.” (Gigi Becali)
„Am vorbit zilele trecute cu mai mulți parteneri de afaceri. Oameni serioși, din lumea interlopă.” (Gigi Becali)
„Am ajuns la o vârstă la care mi-am dat seama că trebuie să fiu cinstit.” (Dumitru Dragomir)
„M-am certat și cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat.” (Gigi Becali)
„Asta se întâmplă dacă în România se schimbă antrenorii ca, mă scuzați, lenjeria interioară, o dată la săptămână.” (Gheorghe Hagi)
„Haideți să mergem acolo, haideți să ieșim, să câștigăm orice, să facem, să fie bine ca să nu fie rău.” (Gheorghe Hagi)
„Eu în tinerețe eram amfitrion pe oriunde mă duceam.” (Gigi Becali)
„Maseuza am fredonat-o eu. Pentru că îmi place foarte tare.” (Gigi Becali, referindu-se la imnul Franței „La Marseillaise”)
„Pentru moment, Mutu și Tamaș sunt excluși definitiv.” (Victor Pițurcă)
„O să vină maxim doi jucători: Chiricheș, Chipciu și încă unul.” (Gigi Becali)
„Globalizarea e în toată lumea.” (Gheorghe Hagi)
„Viața e frumoasă, dar merită trăită.” (Gheorghe Hagi)
„După meciul cu Ajax, se ridică și silenzio, și stampa, și tot.” (Gigi Becali)
„Dacă va câștiga toate meciurile, cred că Dinamo este favorită la titlu.” (Gheorghe Hagi)
„Ori nu se pricepe, ori e rău-binevoitor.” (Victor Pițurcă)
„Am avut două ocazii: Unul din corner și altul din offside.” (Arpad Paszkany)
„Mi-am dat seama ce înseamnă un public arhiplin.” (Ilie Stan)
LIVIU ANTONESEI este un foarte cunoscut scriitor, cercetător, publicist și profesor universitar din Iași…