1.Poezie de decembrie…
Mere într-o expoziție
în visul de peste noapte, pădurea aceea de ulmi,
zade de tot felul, mai ales zade de vară, zade roșii,
fagi tineri, iar la margine se ridica pîlcul de tisa –
noi, băieții, făceam din crengile decojite și zvelte
cele mai bune arcuri din colonie, cele mai iuți săgeți…
deodată, pregăteam un decoct din frunze și fructe
culese din zade, pînă și umbra lor e otrăvitoare,
muiam vîrful săgeților în lichidul verde, vîscos,
le așezam cu băgare de seamă în tolba de piele…
trăgeam cu arcul în merele așezate succesiv
pe frumosul ei creștet, ezitam clipe întregi
între fruct și locul acela însemnat dintre ochi,
ezitam și loveam cu precizie fructele, ore în șir
am făcut asta și n-am greșit măcar o singură dată,
i-am cruțat viața mereu, și mereu, și mereu…
în lăzi, pe foițe de argint, fructele își așteaptă
roșii, lucioase și răbdătoare musafirii! Ea privește…
11 Decembrie 2023, în Iași
Moartea e un vis fără sfîrșit
dorm tot mai mult, somn lung de noapte,
dorm după-amiezile pustii, dorm dimineața,
este bun somnul, dar minunate sînt visele –
intru ca într-o apă neagră și nemișcată, apoi
totul devine un film color, cu incredibile și
neașteptate întîmplări și toată gama luminii,
un fluviu exuberant care mă cuprinde cu totul,
vise albastre, coșmaruri, vise roz, totuna…
și cînd somnul nu va mai fi întrerupt de inutile
stări de veghe, îmi imaginez că aș putea
suporta nemărginirea, veșnicia, ca un vis
fără de sfîrșit, care te leagănă ritmic, alene –
altcum, nu, mai bine, nemișcarea, neantul!
6 – 8 Decembrie 2023, în Iași
2.Ecouri…
Sociologul Mihai Dinu Gheorghiu, de care mă leagă o prietenie mai lungă de o jumătate de secol, a intrat în categoria mea de vîrstă, a devenit „șaptezecist”! L-am sărbătorit cum se cuvine împreună cu un mic grup de prieteni comuni. Dar am citit și portretul pe care i-l face Ciprian Iftimoaei în publicația România Socială, un portret care gravitează în jurul volumului Științele sociale între angajament și distanțare. In Honorem Mihai Dinu Gheorghiu, coordonat de profesorul Adrian Netedu, la editura Universității din Iași. În volum, am și eu niște amintiri…
3.Semnalări amicale…
Actualitatea Literară, 127, noiembrie-decembrie 2023
Excelenta revistă de literatură care apare la Lugoj tocmai a lansat ultimul număr din acest an al publicației. Poetul Nicolae Silade (director), criticul Remus V. Giorgoni (redactor șef) și colegii lor de redacție pot intra în vacanță și în pregătirea sărbătorilor. Au și motive, a fost un an rodnic, nu cred că am scăpat vreuna din apariții. Felicitări și mulți ani… Nu aș încheia înainte de a ura mulți ani și Doamnei Magda Ursache, la împlinirea unei frumoase vîrste. Am aflat asta din revistă… De aici poate fi descărcată revista în format pdf…
Dă clic pentru a accesa AL127.pdf
SpectActor, 3 (51), septembrie-decembrie 2023
Tocmai mi-a sosit ultimul număr din acest an al excelentei reviste de teatru editată de Teatrul Național din Craiova, sub conducerea poetului Nicolae Coande. Pe scurt, în acest număr, veți putea citi articole care evocă atmosfera Festivalului „Theater Networking Talents”, ediția 2023, dedicat tinerilor creatori din România, dar și din străinătate, (semnează Mădălina Nica și Ana Paraschivescu), interviuri cu regizoarea poloneză Natasza Sołtanowicz și cu actorul Cătălin Mihai Miculeasa (au întrebat Nicolae Coande, respectiv Marius Dobrin), cronici ale spectacolelor de teatru Anomalia (regia Natasza Sołtanowicz), respectiv Păsări de nisip (regia Alex. Boureanu & Raluca Păun), un fragment din piesa de teatru Desprinderea de Cornel Mihai Ungureanu, o consemnare a conferinței susținută de dramaturgul rus Ivan Vîrîpaev la Festivalul TNT (Marius Dobrin), un portret in memoriam Natașa Raab (de Haricleea Nicolau), un survol empatic al Întâlnirilor internaționale de teatru de la Cluj (Ana Paraschivescu), cronica Danielei Neațu despre spectacolul lui Thomas Ostermeier – Istoria violenței, cronici de carte (Chris Laoutaris, Doina Papp – semnate de Lia Boangiu și C.M. Ungureanu). Mă alătur lui Nicolae în urarea: La mulți ani cititorilor dedicați! De aici poate fi descărcată revista în format pdf…
(https://tncms.ro/wp-content/uploads/2000/02/SpectActor_nr.-3-2023_Web.pdf )
Cațavencii despre ce ne spun testele PISA
Două analize, jurnalistice e drept, despre rezultatele obținute de elevii români la testele PISA… Acestea nu sînt teste de inteligență, ci de evaluare a învățării, măsoară abilitatea elevilor de a utiliza cele învățate în viața cotidiană, vorbesc prin urmare despre procesele de educație, despre starea acestora și despre poziția ocupată de educație în comunitatea în care funcționează. Nu măsoară inteligența elevilor, dar cu siguranță o măsoară pe cea a diriguitorilor educației și societății în general. Rezultatele acestor testări ne vorbesc limpede despre politrucii care ne conduc… Sînt de acord cu Doru Bușcu, acești erau în punctul de plecare proști, au devenit mai proști și au ajuns unde era normal să ajungă, la foarte proști…
https://www.catavencii.ro/pe-pisa-ma-sii/
https://www.catavencii.ro/editorial/prosti-mai-prosti-foarte-prosti/
16 – 22 12: „21 de rubini” – online, gratuit
Am anunțat nu de mult procesul de cenzură la difuzare a acestui film cel puțin interesant. În zeci de săli de spectacole, cinematografe, case de cultură etc, filmul deși era programat a fost blocat la difuzare. Au luat parte la acest boicot politruci locali, politicieni, șefi de instituții, multă popime etc. Este adevărat că în alte locuri, mai puține, filmul a putut fi vizionat. Din fericire, regizorul și echipa sa au găsit o soluție pentru deblocarea parțială a situației. La linkul pe care îl voi atașa, filmul va putea fi urmărit gratuit vreme de o săptămînă, între 16 și 22 decembrie. Îi mulțumesc lui Gabi Cucuteanu pentru informație. Vizionare plăcută!
Steven Spielberg – Lista lui Schindler, 1993
Am revăzut ieri, la treizeci de ani de la lansare, filmul lui Spielberg și cred că este filmul vieții lui. Nu neapărat pentru că a luat șapte premii Oscar, pe vremea cînd premiile acelea mai însemnau ceva, și alte multe premii, ci mai ales pentru că, pe durata a peste trei ore reușește să mențină atenția privitorului în alertă. Cred că și actorii care au jucat în rolurile principale – Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes etc – își fac rolurile vieții lor. Vizionare plăcută…
Lista lui Schindler (1993) film subtitrat romana
Juan Luis Bunuel – La femme aux bottes rouges, Italia, Franța, Spania (1974)
Este interesantă această dinastie de realizatori de filme – creatorul cinematografului suprarealist și autorul mai multor capodopere, fiul său Juan Luis și nepotul Diego. Juan și-a asistat tatăl la mai multe filme, între care capodopera Viridiana, dar a fost și asistentul unui alt mare regizor francez, de altă factură, Louis Malle. Cred că de la amîndoi a prins cîte ceva. Filmul, în care distribuie pe Catherine Deneuve și Fernando Rey, mi-a plăcut foarte mult, așa că le voi căuta și pe celelalte disponibile pe undeva pe net…
4.De la prieteni – Lucian MERIȘCA
Vechiul meu prieten, scriitorul Lucian Merișca, trimite rar spre publicare și mai ales eseuri, dar se întîmplă foarte rar și poezii. Și atunci țintește bine!
Cu un pas mai devreme
Poeții ar trebui să se sinucidă înainte de a-și disemina tristețile universale
Mama lor ar trebui să se gândească de doua ori înainte de a se îndrăgosti
Oului îi stă bine în cuib, iar nu spart și mânjit
Pământului îi era confortabil în îmbrățișarea Soarelui
Soarele n-avea nimic de câștigat să iasă din vârtejul Big-Bang-ului
Iar la început cineva ar trebui să stingă lumina
Pentru ca mama Poetului să poată dormi liniștită
Și noi la fel,
Fără poezii care ne întristează, chiar dacă sunt adevărate
Nu ne interesează, nu sunt adevărurile noastre
Să și le ia Poetul să le bage undeva
În Centrul Universului
În vârtejul Big-Bang-ului
Unde e cald și bine.
Răspândește asta:
5.Shakespeare – Sonete
Marele Will s-a decis să înfrunte gerul însorit al acestei dimineți și, iată-l, cu un nou sonet în minunata versiune românească a poetului Adrian Vasiliu. Enjoy!
Sonetul LXXVIII
So oft have I invoked thee for my muse,
De-atâtea ori ca muză te-am chemat,
Sprijin deplin găsind versului meu,
Că toți ceilalți poeți m-au imitat,
Scriind și ei sub patronajul tău.
Ochii tăi l-au făcut pe mut să cânte,
Pe ignorant s-atingă culmi înalte,
Dând geniilor àripi să se-avânte,
Iar grației o dublă majestate.
Fii mândru dar, de ceea ce compun,
Sub influența ta, născut din tine.
Celorlalți stilul doar li-l faci mai bun,
Al artei har din harul tău provine.
Dar tu ești arta mea, iar ea mă-nalță
Salvându-mă de cruda-mi ignoranță.
Traducerea: Adrian Vasiliu
- Rîdem din răsputeri…
Ca să avem moralul bun peste noapte și să dormim bine! Un grupaj pe filieră canadiană, de la Virgil Glăvan, și o glumă grafică de la profesorul Septimiu Chelcea. Enjoy!
Frizerița, o huidumă cât ușa, îl pune pe ucenic să-l tundă pe următorul client. Cu mâini tremurânde, ucenicul îl ciupește pe client cu foarfeca.
-Auuu!
Frizerița se întoarce și dă să-i tragă o palmă ucenicului, ucenicul se ferește și o încasează clientul. Începe iar ucenicul să tundă, cu un ochi la client, cu unul la frizeriță, iar îl ciupește.
-Auuu!…
Frizerița iar se întoarce, iar dă să-i tragă o palmă ucenicului, iar o încasează clientul… Ucenicul ajunge să-i facă perciunii clientului, briciul ii tremură și-i taie o ureche. Amândoi se întorc spre frizeriță imediat, care era cu spatele. Clientul ii șoptește ucenicului:
-Aruncă naibii urechea aia până nu se întoarce și ne vede!
***
Un puști stă de vorbă cu taică-su:
-Tati, tati, ce înseamnă sarcasm?
-Fiule, sarcasmul este atunci când mama ta îmi spune că am dreptate!
***
Un avocat cu o carieră de succes își parca mașina sa Lexus nou-nouță în fața oficiului unde lucra. Pe când se dădea jos din mașină, un camion trecu in viteză pe lângă el și făcu praf ușa de pe partea șoferului. Avocatul sună imediat la 112 și in mai puțin de 5 minute apăru și poliția. Înainte ca polițistul să poată deschide gura avocatul începu să țipe isteric că mașina era cumpărată doar de o zi, că nu mai e acum bună de nimic indiferent cât ar încerca cei de la service să o facă ca înainte. După ce avocatul se opri să respire, polițistul se uită cu dispreț și milă la avocat și îi spuse:
-Nu îmi vine să cred că puteți fi atât de materialiști voi avocații. Vă preocupă atât de mult averea voastră că uitați ce este mai important in viață.
-Cum poți să zici așa ceva?!, replică avocatul
-Dumnezeule, păi tu nici măcar nu realizezi că odată cu portiera camionul ți-a smuls și brațul stâng?
-Dumnezeule! țipă avocatul… Rolex-ul meu!
***
-De ce se căsătoresc femeile ?
-Din lipsă de experiență.
-De ce divorțează?
-Din lipsă de răbdare.
-Și de ce se căsătoresc, din nou?
-Din lipsă de memorie.
Un banc, istoric aș spune, de la profesorul Spetimiu Chelcea, și o glumă grafică de actualitate de la scriitorul Ion Fercu. Enjoy!
În timpul celui de-a Doilea Război Mondial, pe o clădire din Londra, a fost lipit următorul afiș: „Înrolați-vă în armată la parașutiști. În ziua de azi e mai periculos să traversezi strada decât să te arunci cu parașuta”. Sub afiș, cineva adăugase: „Mi-ar plăcea să mă înrolez, dar biroul de recrutări e de cealaltă parte a străzii”.
Liviu ANTONESEI este un foarte cunoscut scriitor, cercetător, publicist și profesor universitar din Iași…