Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” a găzduit astăzi cea de-a doua ediție a competiției ”Satul Cultural al României”, un concurs menit să promoveze imaginea satelor românești, inițiat de Asociaţia Cele Mai frumoase Sate din România.
Competiția s-a dovedit una acerbă, cele 13 sate rămase în concurs oferindu-le juriului și vizitatorilor ce au avut mai frumos la standurile de prezentare. Și Dâmbovița a fost reprezentată în competiție de Aninoasa și Cândești, ale căror primari au fost prezenți, pentru a-și promova localitățile.
Dacă standul comunei Cândești a fost unul bine prezentat, cu produse tradiționale specifice locului, mere, prune uscate, dulcețuri, plăcintă, cozonac și țuică, până la costume populare superbe, la standul Aninoasei ar mai fi fost ceva de lucru la modalitatea de prezentare, care a cam știrbit puțin din valoarea produselor tradiționale, ciorbă de fasole, cu borș mănăstiresc și ciulama de ciuperci, gătite și aduse de maicile de la Mănăstirea Viforâta, a țuicii vechi de zeci de ani, a frumoaselor pliante de prezentare a localității. Au fost însă apreciate momentele de dans oferite de grupul de folcloriști din Aninoasa, dar și momentul muzical al primarului Maricescu, care a interpretat cântecul De la ”Primărie-n sus”. (Vezi VIDEO)
Prefectul județului, Ioan Marinescu, și vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Dumitru, au fost prezenți și ei la eveniment.
În final, după ce juriul a analizat modalitatea de prezentare a satelor candidate, au fost desemnați câștigătoare satele: Jurilocva, Tulcea (locul I), Cumpăna, Constanța (locul II), Drăguș , Brașov (locul III).
Au primit, însă, diplome de participare și aprecierea juriului și a vizitatorilor și celelalte sate concurente: Vorona – județul Botoșani, Aninoasa – județul Dâmbovița, Cândești – județul Dâmbovița, Gura Râului – județul Sibiu, Prundeni – județul Vâlcea, Vinerea (Cugir) – județul Alba, Biia (Șona) – județul Alba, Săsciori – județul Alba, Vânători Neamț – județul Neamț, Izvoarele – județul Prahova.