Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a RUSALIILOR, este numită în popor şi Duminica Mare, aceasta fiind sărbătoarea anuală a Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli, eveniment foarte important din viaţa Bisericii.
In aceasta zi, potrivit marturiilor apostolilor, Duhul Sfant, sub chipul unor limbi de foc, i-a umplut de darurile sale pe acestia, care au capatat puterea de a vorbi in limbi straine, necunoscute de ei pana atunci. Spre mirarea multor oameni aflati in Ierusalim, cei 12 au inceput sa faca invatatura Mantuitorului in diferite limbi, desi acesti ucenici erau cunoscuti de multi dintre cei prezenti ca fiind evrei simpli, in niciun caz preocupati de invatarea limbilor straine. Apoi, apostolii au iesit in toata lumea, savarsind minuni, intorcand pe pagani de la inchinarea idolilor si aducand la credinta de la oameni simpli la imparati.
Sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant a fost numita si Rusalii, de la sarbatoarea trandafirilor din lumea romana, consacrata cultului mortilor. Crestinii au preluat obiceiul roman, facand din sambata de dinaintea Rusaliilor una din zilele de pomenire generala a mortilor.
Potrivit traditiei Bisericii Ortodoxe, lunea de dupa duminica Rusaliilor este consacrata proslavirii Sfintei Treimi (Tatal, Fiul si Sfantul Duh). Astfel, sarbatoarea Rusaliilor are consacrate doua zile.
In Romania, sunt doua zile libere oficiale de RUSALII: duminica Rusaliilor si luni, a doua zi de Rusalii.
preluare www.enational.ro