Săptămâna trecută, unul dintre profesorii județului nostru a lansat volumul „Cronicarii, adevărul și puterea. Istorie și ideologie în cronistica moldovenească a secolului al XVII-lea”. Lansarea a fost găzduită de maiestuosul palat al Băncii Naționale a României, la București.
După mulți ani de carieră la catedră, profesor dr. Nadia Manea a ales un alt drum care i-a oferit o frumoasă perspectivă în dezvoltarea sa, chiar dacă a ales să părăsească locurile natale. Cu toate acestea, alături de dumneaei au fost mulți foști colegi și prieteni, care au ținut să fie alături de „un om împlinit”, așa cum a carcterizat-o Mariana State, consilierul superior al SJAN Dâmboviţa
Încununarea muncii depuse pentru realizarea tezei de doctorat, susținută în urmă cu 10 ani la Facultatea de Istorie a Universității din București, a venit acum, după implicarea în alte proiecte ştiinţifice de anvergură, o dată cu lansarea volumului „Cronicarii, adevărul și puterea. Istorie și ideologie în cronistica moldovenească a secolului al XVII-lea”. Lucrarea a avut ca fundament însăşi teza de doctorat.
Lansată sub genericul „Cronicarii – contemporanii noștri”, cartea a avut parte de o prezentare deosebită, chiar din partea Guvernatorului BNR, dl Mugur Isărescu, al cărui discurs a impresionat, ca de obicei, în mod plăcut, auditoriul care a umplut sala.
A lăsat o impresie deosebită prezenţa, alături de conducerea Băncii Naţionale, a viceguvernatorului Florin Georgescu, dar și a altor consilieri și directori BNR. La prezidiu s-au aflat și decanul Facultăţii de Istorie al Universităţii Bucureşti, dl prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, dl prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, fost prodecan al aceleiaşi facultăţi şi, foarte mulţi ani, şef al Catedrei de istorie universală- coordonatorul tezei de doctorat, precum şi a redactorului-şef al Revistei „Magazin istoric”, dl Dorin Matei, a altor oficiali, între care directorul general şi directorul general adjunct al Arhivelor Naţionale ale României, prof. dr. Ioan Drăgan, respectiv doamna Alina Pavelescu.
Eleganţa fără cusur a spaţiului în care s-au desfăşurat discuţiile, calitatea ireproşabilă a alocuţiunilor, perseverenţa aşteptării unui timp îndelungat pentru a obţine un autograf din partea autoarei vorbesc de la sine despre reuşita acestui moment, care a întărit convingerea că viaţa spirituală are încă destule resorturi, pentru a ne ridica din neliniştile lipsite de substanţă, cărora ne lăsăm pradă, în atâtea rânduri.