Scriitorul şi profesorul târgoviştean Vasile Lupaş ia atitudine faţă de propunerile de scoatere a clasicilor literaturii române din programa şcolară. Conform unor informaţii apărute în spaţiul public, clasicii sunt consideraţi greu de citit şi de înţeles de către copii, care sunt obişnuiţi cu modul de scriere şi adresare specific mediului online.
Tot pentru mediul online vine şi propunerea de „rezistenţă prin cultură” a scriitorului târgoviştean
„Păi ce, e după ei? Acum ne spun că trebuie să ne rușinăm de istoria noastră, că , vezi Doamne, devenim naționaliști și căpătăm rabie instantaneu dacă aflăm cum i-a bătut Vlad Drăculea pe turci la Târgoviște. Sau cum a scăpat Europa de akingii, Mihai Vodă la Giurgiu de l-au sărbătorit până la Veneția și Viena.
Ba, citesc în seara asta că nici Eminescu, Creangă și Caragiale nu mai sunt destul de buni pentru școlile noastre. Păi de ce să nu se predea postări online și sms-uri? Că doar este mai pe înțelesul celor care se perindă la putere fără să le pese de viitorul Țării ( da, uneori aleg să încalc regulile gramaticale și să scriu Țară cu Ț mare!).
Haideți să facem un lanț care să nu se rupă oricâtă presiune ar pune pe el cei care au asemenea idei “strălucite”.
O dată pe săptămână fiecare dintre noi să postăm un fragment scurt dintr-un clasic al literaturii române sau universale. Și să “tăguim” cinci copii pe care îi cunoaștem. Așa o să le dăm înapoi, pe cât putem, ceea ce li se fură la școală.„, a scris pe pagina de FB, Vasile Lupaşc. Acesta a propus spre lectură o poezie a lui Alexandri Macedonski – Valțul Rozelor.
Printre cei care care au răspuns primii îndemnului scriitorului se numără şi profesorul de limbă româna, Florin Pletea. Aceasta a propus spre lectură un fragment din Gheorghe Şincai. Demersului i se poate alătura orice român care vrea să facă cunoscute fragmente din operele clasicilor români.
„Neamurile străine, cu frumoase pretexturi, mai ales ale legii creștinești, însală pe bietii români de-i stăpânesc si-n ziua de acum. Ce vreau arhiereii acestia? Să te învețe, să – ți prinza partea pre lumea aceasta sau să te ducă la ceruri? Nu crede,o române, pentru că numai punga ta o voiesc ca să -si umple pungile lor si tu să rămâi rob acelora pre care mai marii tăi i-au stăpânit oarecand.
Deșteaptă -te drept aceea,o iubite neamul meu si ai minte! ”
Gheorghe Şincai (28 februarie 1754 – 2 noiembrie 1816)
vor REZISTA si la asta. curat murdar coane Lupasc.