Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

RESTITUIRI – Ioan N. RADU – ŞCOALA NORMALĂ ŞI INSPECŢIA ŞCOLARĂ (1)

   Scriam, cu câțiva ani în urmă, despre un OM pe care-l știam în orașul nostru dintotdeauna și pe care îl cunoșteau zeci de generații ale Târgoviștei. Profesorul Ioan N. RADU, campion mondial, dascăl de elită, profesor înțelept, conducător al școlii dâmbovițene… Scriam, deci, „gânduri despre un foarte tânăr prieten”… Acum, Domnul Profesor e într-o lume mai bună și, cu siguranță, îi învață pe îngeri să construiască rachetomodele, pe care le lansează în fiecare zi, acolo, în rai… Am în arhiva mea de suflet mai multe articole despre oameni de ieri și de azi ai Dâmboviței noastre, scrise cu migală și pasiune de dragul meu prieten, pe care, iată, le restitui aici, în fiecare săptămână… (Ionuț  Cristache)

ŞCOALA NORMALĂ ŞI INSPECŢIA ŞCOLARĂ (1)

 

   În finalul unei lucrări adresate personalităţii lui Mihalache Drăghiceanu, istoricul şi arheologul Virgil N. Drăghiceanu arăta: „În greaua iarnă a anului 1860-1861, M. Drăghiceanu se înbolnăveşte, la moşia sa Dâmbovicioara, examenul candidaţilor din acel an se face fără să fie de faţă. Puţin mai târziu, în 5 Fevruarie 1861, îşi găsește odihna de veci, după o muncă atât de istovitoare, sub o piatră din curtea bisericii Sf. Vineri, ctitorie a neamului său, în curtea fostei şcoale slavoneşti, în umbra zidurilor Cetăţii Târgovişte, în mijlocul plângerii unui judeţ întreg, căruia îi sfâşiase, pentru prima oară, vălul întunericului şi îi arătase razele binefăcătoare ale culturii naţionale. Simţămintele de recunoştinţă, exprimate de generaţiile de odinioară, vor trebui să fie întreţinute şi de descendenţii lor de azi; dintr’acest îndemn am reamintit în rândurile de faţă, un trecut nu prea depărtat, dar complet uitat.”

   Arătam într-un articol precedent, apărut la rubrica „Oamenii de ieri“ de la „Gazeta Dâmboviței”, că Mihai Drăghiceanu, unul din „oamenii de ieri ai oraşului Târgovişte”, merită să fie păstrat în memoria generaţiilor prezente şi viitoare şi, cu regret spun, că nu am găsit un reper în activitatea scrisă (articole, broşuri etc.) sau vizuală (străzi, plăci comemorative, instituţii etc.) de pe teritoriul oraşului şi judeţului nostru, care să amintească de personalitatea lui. În  acest caz, cu prilejul aniversării Colegiului Naţional „Constantin Cantacuzino” din Târgovişte, pentru a limpezii unele probleme, am venit cu propunerea de a prezenta alte contribuţii ale profesorului Mihalache Drăghiceanu, unul dintre merituoşii noştri târgovişteni (care nu trebuie să fie lăsat uitării) în domeniul învăţământului dâmboviţean.

    Precizam, în articolul amintit mai sus, că M. Drăghiceanu soseşte la Târgovişte pe 20 iunie 1833, unde ia măsuri de pregătire a localului şcolii publice, naţionale în limba română. Cursurile încep cu întârziere la 13 iulie 1833. Este de amintit că în luna noiembrie 1833, Eforia Şcoalelor înfiinţează un Comitet local de inspecţie, având ca Preşedinte pe cârmuitorul judeţului, la care, pe 12 ianuarie 1834, sărdarul C. Hiotul şi Răducanu Cornescu sunt numiţi membri.  Dar cel mai de seamă eveniment a fost organizarea învăţământului rural cu deschiderea şcolilor în anul 1839, care a solicitat ca în toate cele 12 Şcoli naţionale înfiinţate în capitalele judeţene ale Ţării Româneşti, începând cu anul 1838, să fie organizate Şcoli normale, unde să se pregătească învăţători pentru şcolile primare de la sate.

   Potrivit articolului 8, din Regulamentul organic, care prevedea că fiece sat  e obligat ca, pe lângă preot să fie şi un cântăreţ, cu obligaţia ca în lunile de iarnă să înveţe pe copii carte, Eforia şcoalelor obligă pe profesorul M. Drăghiceanu ca, împreună cu cârmuitorul oraşului, să găsească „tineri ţărani, feciori de popă sau cântăreţi sau grămătici care să fie primiți în şcolile judeţene… spre a se deprinde la învăţătură… şi apoi să fie datori a ţine şcoală”. Dirijarea şcolilor săteşti se făcea direct de către profesorii Şcoli Normale, care alegeau corpul profesoral şi ajutoarele sale, numite revizorii şcolari (inspector al şcolilor primare dintr-un judeţ), câte unul de plasă. În cazul judeţului nostru repartizarea a fost: Cobia (Argeşanu-Găeşti), Plaiul Ialomiţa (V.Vasilescu din Ţâţa), Plasa Deal (C. Dumitreseu-Bucşani), Plasa Dâmboviţa (Copăcel Constantin din Hulubeşti), aceştia fiind ajutaţi la rândul lor de ajutorii de revizori şcolari.  Profesorului, încărcat şi cu inspecţia şcolilor ce o face pe cheltuiala sa, i s-a repartizat un ajutor, pentru clasa I-a, şi a lll-a, Drăghiceanu rămânând cu clasa I şi Şcoala normală. Deşi şcoala nu prea progresează, din cauza arendaşilor care nu voiau a scuti pe învăţători de îndatoririle faţă de moşii, totuşi în februarie 1839, prea puţine sate erau fără şcoli. Drăghiceanu, în inspecţiile realizate, constată progrese la unele şcoli, dar la altele că se lucra „papagaliceşte”. În 1847, la Şcoala normală se adăugase şi o Şcoală pregătitoare de ţârcovnici, unde se învăţa modul de îngrijire a unei biserici şi îndeplinirea unor servicii la oficierea cultului religios.

 

Ioan N. RADU a fost singurul campion mondial din istoria Târgoviștei, un pasionat cercetător în domeniul astronauticii, autorul unui număr impresionant de lucrări în domeniu, un spirit mereu tânăr și dascăl de „Carabella”…

 

 

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media