kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

RESTITUIRI – Ioan N. RADU – Oameni de ieri și de azi ai Dâmboviței

Scriam, cu câțiva ani în urmă, despre un OM pe care-l știam în orașul nostru dintotdeauna și pe care îl cunoșteau zeci de generații ale Târgoviștei. Profesorul Ioan N. RADU, campion mondial, dascăl de elită, profesor înțelept, conducător al școlii dâmbovițene… Scriam, deci, „gânduri despre un foarte tânăr prieten”… Acum, Domnul Profesor e într-o lume mai bună și, cu siguranță, îi învață pe îngeri să construiască rachetomodele, pe care le lansează în fiecare zi, acolo, în rai… Am în arhiva mea de suflet mai multe articole despre oameni de ieri și de azi ai Dâmboviței noastre, scrise cu migală și pasiune de dragul meu prieten, pe care, iată, le restitui aici, în fiecare săptămână… (Ionuț Cristache)

Azi despre profesorul Cezar Ivănescu… Fiecare şcoală, ca instituţie de învăţământ public proprietate de stat sau privată, unde se predau elementele de bază ale principalelor discipline şcolare, ca o colectivitate formată din elevi şi cadrelor didactice, se mândreşte cu ce are mai valoros, frumos şi elevat. Din multitudinea de oferte, m-am oprit, ca de fiecare dată, la evidenţierea personalităţilor acelei şcolii, care cu aptitudini şi însuşiri deosebite, cu autoritate şi prestigiu, au adus o contribuţie valoroasă în domeniul pregătirii temeinice a generaţiilor de elevi. Aprecierea personalităţilor, vine ca o răsplată a rezultatelor muncii lor, a unor merite deosebite, realizări  practice sau teoretice, vine ca o recunoaştere a generaţilor pe care le-au format.

De câţiva ani încerc fel de fel de metode moderne sau combinaţii între vechi şi nou, pentru a scoate în evidenţă „oamenii de ieri ai Târgoviştei” care sunt uitaţi, neconsemnaţi în lucrările din sectorul învăţământului, sau publicaţii cu caracter general, apărute la nivel local sau judeţean. Având in vedere aceste considerente, încercăm pentru prima dată, zicem noi, să prezentăm pe profesorul Cezar Ivănescu, cu numeroasele calităţile şi aprecieri primite de-a lungul activităţii sale, de la a cărui naştere s-au împlinit, pe 4 octombrie 2014, 100 de ani. Pe data de 4 decembrie 2014 au fost  douăzeci de ani  de la decesul său.

Profesorul Cezar Ivănescu s-a născut la 4 octombrie 1914, în comuna Vuţcani, judeţul Vaslui, unde a copilărit şi a urmat cursurile şcolii primare. A absolvit liceul la Bârlad, iar studiile superioare la Universitatea din Iaşi, Facultatea de Matematică. Aici l-a avut profesor pe academicianul Grigore Moisil, cu care a colaborat, ulterior, până la finalul carierei didactice. La absolvirea facultăţii, în urma examenului pentru definitivat, a ales Liceul  Militar „Niculae Filipescu“ de la Mănăstirea Dealu – Târgovişte, unde şi-a început activitatea didactică, alături de un colectiv de profesori de prestigiu ai perioadei respective. A predat matematica, din 1937 până în 1940. Din inspecţiile şcolare făcute în această perioadă aflăm despre dânsul că: „stăpâneşte bine cunoştinţele de specialitate, ce depăşeau mult nivelul programei analitice, cu un sistem drept de notare şi o excepţională pregătire”.

    Între anii 1940 şi 1945 predă matematica la „Liceul Economic” din Târgovişte.  După cel de-al Doilea Război Mondial a activat ca profesor, peste 11 ani, la Liceul „Ienăchiţă Văcărescu”, unde obţine rezultate frumoase, dând absolvenţi foarte bine pregătiţi la obiectul matematică. A deţinut şi funcţia de director (august 1951 – octombrie 1954) la această unitate reprezentativă a şcolii târgoviştene. 

Din 1956 până la pensionare funcţionează la Liceul „Constantin Carabella”, care a rămas cel mai aproape de sufletul profesorului Cezar Ivănescu.  Aici a pregătit zeci de generaţii de elevi, fiind apreciat pentru „activitatea didactică” cu gradaţia de merit. A fost preşedintele filialei de matematică Dâmboviţa până la retragerea din activitatea didactică. În această perioadă filiala Dâmboviţa a profesorilor de matematică a fost adesea vizitată de profesori ai Facultăţii de Matematică din Universitatea Bucureşti, printre care trebuie amintiţi academicienii Grigore Moisil şi Nicolae Teodorescu. Rămâne cunoscut și prin publicaţiile realizate şi colaborarea constantă la Gazeta matematică (seriile A şi B), la care a antrenat numeroşi elevi, arătându-le frumuseţea  matematicii. Profesorul Cezar Ivănescu a fost declarat post-mortem cetăţean de onoare al oraşului Târgovişte şi, în memoria sa, se organizează anual la Colegiul Naţional „Constantin  Carabella” concursul judeţean de matematică, care îi poartă numele şi unde, suntem convinşi, că la ediţia din 2014, au fost marcate cum se cuvine momentele aniversare menţionate mai sus (şedinţă omagială, concurs, program, pliante etc.).

A decedat la 4 decembrie 1994, la Târgovişte. Aceşti oameni de seamă, cu asemenea calităţi şi merite deosebite, sunt consideraţi ca reprezentanţi de calitate ai învăţământului târgoviştean şi nu merită să fie uitaţi. 

Ioan N. RADU a fost singurul campion mondial din istoria Târgoviștei, un pasionat cercetător în domeniul astronauticii, autorul unui număr impresionant de lucrări în domeniu, un spirit mereu tânăr și dascăl de „Carabella”…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media