kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

REFLECȚII FRANCEZE – Adrian CHIFU – De la „Jos calculatorul!” la „Ajutor, ChatGPT!”

O lecție din 1966, sau nu

   Salutări din Marsilia, de unde aștept ca razele soarelui de martie să treacă prin ferestrele facultății, în timp ce studenții programează viitorul pe care profesorii de odinioară îl temeau atât de mult!

   Navigând zilele trecute prin rețelele sociale, am descoperit o fotografie fascinantă care m-a făcut să zâmbesc, dar m-a pus și puțin pe gânduri. Imaginea surprindea un protest al profesorilor de matematică din 1966 – același an în care Joseph Weizenbaum crea ELIZA, programul despre care v-am povestit săptămâna trecută.

   Curios din fire, am căutat mai multe informații despre acest protest neobișnuit și am descoperit un articol interesant pe Medium (https://miroslao7.medium.com/chatgpt-wont-take-your-job-away-a96d9a7b6a8) care discuta despre acest moment istoric. De fapt, după o verificare atentă, nu era 1966, ci 1986. Există o dezbatere pe internet pe această temă, de vreme ce unele surse, inclusiv articolul Medium, menționează 1966. Am verificat și 5 aprilie 1986 era într-adevăr o zi de sâmbătă, așa cum se poate remarca în imagine. 5 aprilie 1966 a fost o zi de marți. Deci protestul a fost la 20 de ani de la ELIZA, de fapt. Dar ideea rămâne valabilă.

   Profesorii din imagine nu protestau pentru salarii mai mari sau condiții mai bune de muncă, ci împotriva introducerii calculatoarelor în școli. Cum scrie Miro Konkel în articolul său: „Nu luptau pentru măriri salariale sau pensionare anticipată. Luptau împotriva «permiterii» calculatoarelor în școli.” Și apoi face o paralelă perfect validă cu situația actuală: „Desigur, acest lucru amintește de temerile moderne legate de ChatGPT – această inovație este, de asemenea, temută de profesorii de astăzi.”

   Acești dascăli de acum aproape patru decenii se îngrijorau că automatizarea va eroda esența matematicii: gândirea critică, creativitatea și înțelegerea profundă a conceptelor. Nu protestau împotriva progresului, ci pledau pentru păstrarea componentei umane în educație. Ironic este că aceiași profesori care protestau atunci ar fi probabil fascinați să vadă cum tehnologia de astăzi poate fi folosită pentru a vizualiza concepte matematice complexe și pentru a face matematica mai accesibilă și mai interactivă.

   Această poveste din trecut oglindește perfect dezbaterile actuale despre ChatGPT și alte sisteme de IA în educație. Cum observă Konkel, temerile s-au extins acum la programatori, avocați, consultanți și creatori de conținut – jurnaliști, copywriteri, bloggeri, scenariști.

   Totuși, istoria ne arată că adaptarea este cheia. Temerile de atunci par naive astăzi, când calculatoarele au devenit indispensabile. Poate că temerile noastre actuale vor părea la fel de naive peste alți 60, pardon, 40 de ani.

   Până săptămâna viitoare, vă transmit salutări din Marsilia, unde, după un week-end ploios (da, există și ploaie aici, uneori) așteptăm cu toții o săptămână însorită.

PS: Să închei cu o glumă: „De ce sunt matematicienii atât de buni la proteste? Pentru că știu să-și exprime radical nemulțumirile!”

 

 

Adrian CHIFU este conferențiar universitar în informatică la Universitatea Aix-Marseille și, desigur, absolvent de Carabella târgovișteană…

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media