kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

REFLECȚII PEDAGOGICE – Alexandra BÂRSAN VLADOVICI- Suplinitor fiind, prin şcoli cutreieram

Partea interesantă, dar mai puţin plăcută la prima vedere, a statutului de suplinitor, este că ai ocazia să cunoşti mulţi oameni şi să te minunezi de cât de reală este vorba ‘ceea: „Câte bordeie, atâtea obiceie”.                                                                                      În primul an de învăţământ am predat în patru şcoli – două generale, un liceu teoretic şi unul cu profil Ş.A.M. (şcoală de arte şi meserii, pe cale de dispariţie) Îmi ocupam timpul cu engleza şi franceza de la clasa a III-a până la seral. Un ghiveci lingvistic piperat bine cu sute de curse cu taxiul. Nu sunt mare iubitoare de mişcare, cu toate că o promovez cum ştiu mai bine în rândurile copiilor, dar chiar dacă m-aş fi aventurat în a traversa Sibiul cocoţată pe tocuri, nu aş fi reuşit să mă aliniez cerinţelor exagerate ale managerilor şcolari. La una dintre şcoli terminam programul la ora 12.00 şi desigur, tot la 12 fix începeam orele în altă parte. Şi dacă eram căpitanul Picard sau vreun klingonian tot nu aş fi putut să mă teleportez în timp util dintr-un capăt în altul al oraşului. Ori vorbeam eu chineză, ori nu mai dăduseră şefele pe la ORL, cert este că nu am putut ajunge la compromis nici în ruptul capului. Am cedat, punând jumătatea de oră de întârziere la clasă pe seama încăpăţânării conducerii.

                     Conducerea…feminină. Doamnele şefe (cum le numeau doamnele îngrijitoare), patru la număr, întruchipau cu succes cele patru anotimpuri. Iarna, o doamna distantă şi incredibil de îngâmfată, insista să-mi spună Roxana sau Ruxandra. Am renunţat la o atenţiona atunci când mi-am dat seama că o făcea intenţionat. Am interacţionat mai puţin decât o cerea protocolul şi am fost mulţumită să nu o mai revăd vreodată. Liceul condus de dânsa se vroia a fi teoretic, cu toate că, teoretic vorbind se târa cu greu peste nivelul unei profesionale. Primăvara, o doamnă capricioasă, era reflecţia duplicităţii şi a imprevizibilităţii. Într-o zi, a făcut un întreg circ în cancelarie, pentru că, chipurile, nu predasem planificările la timp. Prin circ, a se înţelege, ţipat, crizat, isterizat. Îmi era literalmente frică să o întrerup şi să o contrazic. A doua zi, m-a întâmpinat din uşa biroului directorial cu un zâmbet mai luminos ca soarele în zi toridă de vara şi şi-a cerut scuze – confundase termenele de predare! Bagă-n ciur şi alege! Elevii…aparent terorizaţi de instabilitatea emoţională a stimabilei, la fel şi colegii, care luau urgent poziţia de „drepţi” în faţa apariţiei impunătoare. Şcoala…bunuţă, doar că în lipsa şefei exteriorizarea lua o amploare de nedescris. Vara, aşa cum este de aşteptat, o doamnă în adevăratul sens al cuvântului! Un bun leader, caldă, apropiată de copii, implicată cu decenţă în activităţile cadrelor didactice… Manageria cu mult succes o şcoală de cartier, cu copii drăguţi, interesaţi şi entuziaşti. În final, toamna – o doamnă director mohorâtă, mult prea serioasă şi apatică. Instituţia – după asemuirea-i – ştearsă, seacă şi fără vlagă.                                           

                Am avut apoi norocul, marele noroc, să fiu profesor numai în şcoala „doamnei vară” încă şase ani. Şase ani productivi, petrecuţi în compania un colectiv tânăr, mai ales cu sufletul, un colectiv de profesori dedicaţi. Elevii..o bogăţie! Am rămas prietenă cu mulţi dintre ei şi îi admir şi respect pentru ceea au reuşit să realizeze până acum. A fost cu siguranţă cea mai frumoasă perioadă din punct de vedere profesional şi social. A urmat titularizarea…un Sfânt Graal al învăţământului românesc. Evrika! strigam în mintea-mi, nerealizând la momentul respectiv că şcoala mea estivală devenea o amintire…    

 Noua şcoală… ufff… un amalgam de sentimente şi păreri…prima impresie, recunosc, a fost…rea, foarte rea! Exceptând naveta de treizeci şi ceva de kilometri, exceptând şi locaţia instituţiei – o colonie cu situaţie materială precară, străjuită de blocuri incendiate şi clădiri abandonate, nu a ajutat nici prima întâlnire cu anumiţi elevi de liceu, care mă întâmpinau matinal cu remarci obscene şi deplasate. Şocul tranziţiei între anotimpuri a fost cu atât mai mare cu cât un tânăr impertinent şi indignat de zelul meu educaţional m-a trimis urgent, făţiş şi public, unde îi doare pe domni mai tare, încă din primele zile de şcoală. „Noaptea este un sfetnic bun” se zicea în basmele ruseşti…aşa a fost şi la mine, doar că mi-au trebuit câteva zeci de nopţi să descopăr şi partea plină a paharului; şi au umplut-o colegii, care, în pofida multitudinilor de bisericuţe, m-au acceptat repede, cu voioşie şi afecţiune. De mult nu am mai întâlnit oameni atât de veseli şi deschişi! Cireaşa de pe cocktail au fost neîndoielnic copilaşii din primar – un mix de candoare brută şi sete de cunoaştere neostoită. Într-un final am căzut la pace şi cu toate clasele de liceu şi anul a decurs destul de… lin. După doi ani de pauză maternală, voi începe în septembrie noi aventuri didactice într-o nouă şcoală, în vechiul meu oraş natal… prevăd o vară interminabilă!!!

 

ALEXANDRA  BÂRSAN  VLADOVICI este profesoară de engleză, a locuit și a început meseria la Sibiu, s-a întors acasă și este, mai ales, absolventă de CARABELLA…

Citeşte şi 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media