Autoritățile mai inventive din unele republici (precum Tatarstan) au introdus și serviciul „Adu un prieten!” care poate aduce celui ce convinge o altă persoană să se înroleze suma de 100 000 ruble. Trebuie precizat că toate aceste măsuri au fost luate sub presiunea conducerii de la Kremlin, care a transformat înrolarea într-un indicator de performanță pentru autoritățile din respectivele regiuni. De aceea guvernatorul regiunii Belgorod a triplat prima inițială de înrolare de la 800 000 la 2,6 milioane de ruble (c.25 000 dolari americani) și a oferit să plătească transportul din orice colț al teritoriului rusesc pentru cei care doresc să se înroleze în Belgorod! În plus, anumite oblast-uri ofereau și echipament pentru dotarea noilor recruți precum poncho de camuflaj, rucsac impermeabil, mănuși, ce pot fi achiziționate cu bonusul primit la recrutare.
Site-urile de recrutare ofereau și informații privind compensațiile în caz de rănire sau deces. Astfel, 5 milioane de ruble (c.50 000 dolari americani) sunt primite de familie în cazul morții militarului. O rană serioasă căpătată în luptă aduce respectivului militar 3,2 milioane de ruble plus o compensație lunară în cazul unui handicap.
Odată ajuns pe front, militarul rus poate face rost de noi bani grație sistemului de recompense, unic în lume, inventat de autorități care au înțeles că decorațiile nu mai sunt suficiente în războiul contemporan. Pentru fiecare zi de luptă, un soldat rus poate primi 8 000 de ruble, iar pentru fiecare kilometru câștigat într-o echipă de asalt încă 5 000 de ruble. Distrugerea unei mașini blindate aduce în pușculița unității 50 000 de ruble, iar distrugerea unui tanc dublează această sumă, sau o mărește de 10 ori dacă tancul respectiv este un Abrams, Leopard 2 sau Challenger! Desigur, capturarea unui astfel de tanc aduce 1 milion de ruble. Sistemul a fost pus în practică încă de la începutul anului 2023, c.3 200 de militari ruși primind astfel de bonificații în primele 5 luni ale anului respectiv.
Profilul tipic la voluntarului rus este bărbatul de 30-40 de ani, cu nivel de trai scăzut, fără serviciu și venit stabil. În multe cazuri erau persoane cu antecedente penale, datorii acumulate și puține realizări în viață. Semnarea contractului le oferea o șansă pentru a se reabilita în ochii celor apropiați și ai societății și potolea setea de aventură și adrenalină a unora.
Deși campania de recrutare stipula posibilitatea de a semna contractul pe o perioadă de un an, 3 ani sau 5 ani, în practică s-a dovedit că acesta era reînnoit automat până la finalul războiului, indiferent de ce semnase inițial respectivul recrut. Campania Ministerul Apărării a permis creșterea constantă a efectivelor implicate, iar instanțele de judecată au înregistrat doar 10 000 de cazuri de dezertare (jumătate în anul 2024), de zece ori mai puține comparativ cu ce se confruntă armata ucraineană.
Dacă la începutul invaziei forțele ruse ce luptau în Ucraina erau estimate la 180 000 spre 200 000 de militari, în 2023 numărul acestor va depăși 330 000, crescând până la 370 000 la sfârșitul anului. La începutul lui 2024 cifra de 400 000 de militari fusese depășită, iar în vara 520 000 de ruși acționau pe front. Chiar comandantul forțelor ucrainene, generalul Sîrski, înaintase cifra de 690 000 de militari ruși ce luptau în Ucraina la finele lui 2024.
În primele luni ale anului 2024, 100 000 de ruși au semnat un contract cu armata. Conform declarațiilor președintelui Putin (citat de Bloomberg News), în anul 2024 c.430 000 de oameni au intrat în Armata Rusiei. O cifra redusă la jumătate a fost oferită de oficiali americani, care au declarat că, lunar, 20-25 000 de oameni împrospătează efectivele ruse, asigurând astfel un număr constant de soldați pe frontul din Ucraina, în ciuda pierderilor mari. Luând în considerare aceste cifre, este ușor de înțeles cum forțele ruse au putut păstra nu doar inițiativa ci și un ritm bun de înaintare în majoritatea sectoarelor frontului. Singura problemă care se pune este cât de mult timp poate economia Rusiei să susțină acest generos sistem de plăți?
În ziua învestiturii sale, președintele american Trump a răspuns unor jurnaliști (în timp ce semna grațieri): „Cred că distruge Rusia, dacă nu face o înțelegere. Cred că Rusia are probleme mari. Aruncați o privire la economie, la inflație!… Avem cifre care arată că aproape un milion de soldați ruși au fost uciși. Aproximativ 700.000 de soldați ucraineni sunt uciși. Rusia este mai mare, are mai mulți soldați de pierdut, dar acesta nu este un mod de a conduce o țară”.
Alexandru ȘTEFĂNESCU este doctor în istorie, Șef Serviciu Relații cu Publicul la Biblioteca Județeană „I.H.Rădulescu” – Dâmbovița și profesor la Colegiul Național „Constantin Cantacuzino”, din Târgoviște…