Cu steagurile Ucrainei fluturând și cu membrii Congresului vociferând aprobator sau dezaprobator, SUA și-au făcut reintrarea pe scena mondială ca „arsenal al democrației”. După o jumătate de an de blocaj, de frustrare și de critici, marele pachet de ajutoare pentru Ucraina a fost votat, în sfârșit, în Camera Reprezentanților, în ziua de 20 aprilie 2024.
Blocajul cauzat de Grupul MAGA (Make America Great Again) din jurul fostului președinte Trump, dar cu speaker-ul Mike Johnson la butoanele Camerei, a afectat serios imaginea internațională a Statelor Unite, dar și mai serios a afectat situația armatei ucrainene.
Johnson blocase prin toate mijloacele punerea în discuție în Cameră a acestui pachet, deși Senatul îl votase. Confruntat cu pierderea poziției de speaker al Camerei, atât Johnson, cât și candidatul Donald Trump, și-au reanalizat poziția față de conflictul ruso-ucrainean. La începutul săptămânii președintele Camerei Reprezentanților a emis o surprinzătoare declarație: „Istoria ne judecă pentru ceea ce facem. Acesta este un moment critic acum”.
Johnson a primit, de asemenea, o informare privată, clasificată și care a dat de gândit din partea directorului CIA, William J. Burns, cu privire la stadiul războiului din Ucraina și la implicațiile acestuia. Un flux constant de lideri și miniștri europeni au bătut la ușa lui Johnson în ultimele luni. Printre aceștia, ministrul britanic de externe, David Cameron și prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, care i-a spus lui Johnson cum este să trăiești într-o națiune care se învecinează cu Rusia. „Chiar cred în informațiile și în informările pe care le-am primit”, a declarat Johnson săptămâna trecută. „Cred că Xi [Jinping] și Vladimir Putin și Iranul sunt într-adevăr o axă a răului. Cred că sunt în coordonare”.
În același timp, Trump a apărat poziția speaker-ului în fața republicanilor care cerea demiterea colegului lor în cazul în care ajutorul pentru Ucraina ar fi fost propus spre votare în Cameră. Chiar și așa, mai mult de jumătate dintre reprezentanții republicani (112 din totalul 212) au votat contra acordări acestui ajutor.
Bombardierul Tupolev Tu-22M3 doborât în data de 14 aprilie 2024 (sursa: euromaidanpress.com)
Nu trebuie neglijat nici atacul masiv executat de Iran asupra Israelului în săptămâna anterioară, care se pare că a înclinat balanța în favoarea acordării acestui sprijin – o parte din sumă fiind destinată partenerilor SUA: Israel și Taiwan.
Mai mult ca niciodată, cele 60 de miliarde USD ale acestui mare pachet sunt necesare pentru a permite rezistența apărătorilor, confruntați de luni bune cu lipsuri la toate capitolele, în condițiile în care agresorii ruși și-au întețit eforturile ofensive și pare să nu facă economie de nimic, nici măcar de viețile propriilor soldați. În paralel, noi consilieri militari americani sunt așteptați la Kiev.
În timp ce se consuma saga ajutorului american, războiul din Ucraina a continuat cu furie. În dimineața zilei de 19 aprilie antiaeriana ucraineană a reușit prima doborâre a unui bombardier strategic în plin zbor… din ultima jumătate de secol! Aparatul, un Tupolev Tu-22M3, își lansase rachetele de croazieră contra orașului Dnipro și evolua deasupra regiunii Stavropul Krai (Caucazul de Nord) în momentul în care a fost lovit o rachetă S-200, trasă de la o distanță de 308 km. Venerabila armă din era sovietică, depășea cu mult ca rază de acțiune Patriot-ul american și nu era la primul succes la mare distanță. În zilele de 14 Ianuarie și 23 Februarie 2023, rachete S-200 doborâseră prețioasele avioane de supraveghere aeriana Beriev A-50U, care zburau în spațiul aparent sigur de deasupra Mării Azov.
Flota rusă din marea Neagră a continuat să se diminueze după ce, în ziua de 21 aprilie, o rachetă ucraineană Neptun a incendiat nava de salvare Kommuna – cel mai vechi vas aflat în uz din lume. În cel de-al 111-lea an de serviciu al său, Kommuna a fost lovită în portul Sevastopol, lăsând flota rusă fără singurul vas de salvare și recuperare a submarinelor din Marea Neagră.
Toate aceste succese nu puteau avea însă un impact major asupra războiului – unul eminamente terestru. În luna aprilie, Rusia s-a bucurat de o superioritate pe toate planurile. Mult disputata localitate Novomihailivka, la sud de Marinka, a fost ocupată în proporție de 90%, ucrainenii rezistând în extremitatea vestică.
O situație mult mai periculoasă se dezvolta la vest de Avdiivka, unde și a doua linie de sate fusese penetrată de ruși. În centrul acesteia, satul Semenivka, fusese ocupat în proporție de 70%, ceea ce periclita întreaga linie. Ucrainenii mai păstrau controlul doar asupra unui drum de pământ pentru aprovizionare și eventuala retragere. Pivotul întregii linii, satul Beridici, continua să reziste, dar o învăluire pe la nord de acesta, către Novobahmutivka, Oceretyne (unde rușii atinseseră limita sud-estică a localității) și Novokalinove se contura tot mai clar.
Alexandru ȘTEFĂNESCU este doctor în istorie, Șef Serviciu Relații cu Publicul la Biblioteca Județeană „I.H.Rădulescu” – Dâmbovița și profesor la Colegiul Național „Constantin Cantacuzino”, din Târgoviște…