În data de 7 octombrie 2023, ochii întregii planete au fost ațintiți asupra unui nou conflict cu ample consecințe: un amplu și neprevăzut atac executat de militanții Hamas din fâșia Gaza contra așezărilor și bazelor militare israeliene ce mărginesc fâșia. Numărul mare de victime (c.1400 evrei) și atrocitățile comise de Hamas au șocat lumea civilizată și au dus la declarația de război a Israelului contra grupării din Gaza. Tensiunea a crescut în momentul în care guvernul Beniamin Netanyahu a anunțat asaltul terestru în Gaza, zonă unde locuiesc c.2,5 milioane de civili palestinieni.
Exact în aceste zile s-a produs cea mai amplă ofensivă rusă din anul 2023, declanșată în ziua de 10 octombrie. Implicând efectivul a 3 batalioane, numeroase avioane, elicoptere și blindate, rușii au încercat încercuirea localității Avdiivka – unul dintre cele mai rezistente puncte fortificate din Donbas.
Ofensiva rusă în zona Avdiivka
Ofensiva a fost anunțată de un puternic atac al rușilor dinspre Krasnahorivka (localitate ocupată în martie 2023), la nord de Avdiivka, executat cu câteva zile înainte de mare ofensivă. Acest atac, a adus mici câștiguri teritoriale la vest și nord de Krasnahorivka, însă a tras un semnal de alarmă în tabăra ucraineană. Localitatea Stepove, primul punct de rezistență ucrainean la vest de Krasnahorivka, a fost solid întărită, iar câmpul din fața satului a fost minat. De asemenea, unități de artilerie aflate pe frontul de la Bahmut au fost relocate în zonă. Aceste acțiuni vor avea un rol important în desfășurarea luptelor din data de 10 octombrie, rușii pierzând elementul surpriză și întâmpinând o rezistență mai mare decât estimau. Din punct de vedere tactic, ucrainenii erau nevoiți să țină un front de 30 km lungime în formă de U edificat în jurul orașului Avdiivka. Mult disputata localitate este chiar în vecinătatea Donețkului, cel mai important hub logistic din regiune și capitala separatiștilor. Pentru apărarea ei, pe lângă fortificațiile constant completate din 2014 până în prezent, Kievul a dispus c. 21 batalioane (aprox. 15 000 militari ), printre care și Brigada 1 Operațiuni Speciale (cu batalionul său de voluntari străini). Contra lor, rușii concentraseră efectivele a 15 regimente (aprox. 45 000 militari). Pe lângă valoarea simbolică deosebită, o victorie rusă la Avdiivka ar fi redus frontul cu 20 km și ar fi asigurat capitala separatistă de eventuale atacuri dinspre vest și ar fi deschis noi oportunități ofensive.
Ofensiva a fost lansată la ora 5 dimineața, pe două direcții convergente: dinspre Krasnahorivka către Stepove și Berdici (brațul nordic al cleștelui) și dinspre Vodiane către Sieverne (brațul sudic al cleștelui). Alte atacuri, mai mici, cu rol de fixare, au fost executate către Avdiivka dinspre est și sud. Obiectivul principal al rușilor era realizarea încercuirii operaționale prin tăierea căii ferate de la est de Stepove și a șoselei ce trece prin Orlivka – ambele vitale în aprovizionarea „fortăreței” Avdiivka.
Atacul terestru a fost precedat de un puternic bombardament de artilerie executat cu peste 200 obuziere și lansatoare multiple de rachete, completat cu atacuri ale elicopterelor Mi-28 și avioanelor Suhoi Su-25. Au fost folosite inclusiv bombe de aviație de 1,5 tone pentru distrugerea fabricii de cocs de la nord de Avdiivka. Timp de 5 ore prima linie de apărare ucraineană a fost puternic lovită, în paralel cu satul Stepove.
Înaintarea către Stepove a implicat c.25 de tancuri și mașini blindate. Prima coloană blindată a încercat să rupă apărarea în dreptul căii ferate, nimerind în câmpul de mine. Unele unități au atins însă satul Berdici, realizând o pătrundere de 5 km. Atacul către Stepove a fost dublat cu unul paralel pentru ocuparea „Terrikon” din nordul orașului Avdiivka, cu scopul asigurării înălțimilor de domină orașul și oferirii de sprijin artileristic pentru brațul nordic al cleștelui. „Terrikon” – un deal artificial creat prin excavarea terenului fabricii chimice vecine – o veritabilă redută, înaltă de 25 m, ce domina împrejurimile, beneficiind și de protecția oferită pe flancuri de două mici lacuri. O puternică coloană compusă din peste 20 de blindate a înaintat în viteză încercând să ocolească „Terrikon” și să pătrundă în fabrica de cocs – în stilul glorioaselor unități de șoc purtate pe tancuri în al Doilea Război Mondial.
Apoi, artileria ucraineană, până atunci complet tăcută, și-a făcut simțită prezență. Coloana care a înaintat către fabrica de cocs a fost complet spulberată, pierzând toate blindatele. Conform OSINTtechnical, în primele două zile de luptă rușii au pierdut 15 tancuri și 33 mașini de luptă ale infanteriei – acestea fiind cele mai modeste cifre oferite de sursele deschise de informare. De asemenea, pozițiile câștigate la nord de Berdici și Stepove au fost pierdute în ziua de 11 octombrie în urma unui contraatac al Brigăzii 31 Mecanizate ucrainene.
Brațul sudic al cleștelui, care avea de acoperit o distanță mai mică până la primul obiectiv, era compus din coloane mai mici de până la 8 tancuri și mașini blindate BMP. Lansate pe mai multe direcții, către vest și către nord de Vodiane, aceste coloane vor fi oprite de apărarea ucraineană, după un avans modest.
După primele două zile de ofensivă, rușii vor opri atacurile, rezumându-se la puternice bombardamente de artilerie, în condițiile în care flancul nordic se confrunta cu un contraatac executat de Brigada 80 Asalt Aerian și Brigada 59 Mecanizată. La sud de Avdiivka, un atac puternic a fost dat în ziua de 16 octombrie de Regimentele 1487 și 1453, permințând rușilor să ajungă la restaurantul „Cabana Țarului”, patru zile mai târziu – ultima poziție, dincolo de care se întinde orașul Avdiivka.
Ofensiva rusă a fost reluată în ziua de 19 octombrie, folosindu-se coloane de atac cu mai puține vehicule, în condițiile în care se constatase că un sfert dintre aceste erau distruse de artilerie înainte de a atinge linia de contact, iar aviația de asalt suferise pierderea a 5 avioane și nu mai asigura sprijinul cu foc din primele zile. O coloană blindată a forțat înaintarea către Stepove, pierzând 17 mașini de luptă, care au completat colecția de epave concentrate în mai mult de 1 km2 la est de calea ferată. Unicul efort ofensiv major a fost concentrat către „Terrikon” – apărătorii movilei de deșeuri respingând 5 atacuri frontale soldate cu pierderi considerabile pentru ruși, depășindu-le pe cele din primele zile. Pentru a sublinia importanța ofensivei, președintele Putin a vizitat cartierul general din Rostov pe Don, purtând discuții cu generalul Gherasimov, șeful Marelui Stat Major. În ziua de 22 octombrie, un alt atac – executat cu 3 coloane de blindate (una pentru acoperire cu foc și două pentru învăluire prin nord-vest) – a adus dealul artificial sub controlul rușilor. Victoria a fost scump plătită, atacurile repetate date asupra movilei i-au costat pe ruși 16 BTR-82A, 15 BMP ½ ,7 tancuri și alte vehicule.
În acest timp, în noaptea de 17 spre 18 octombrie ucrainenii au lansat primul atac cu rachete tactice cu rază mare de acțiune (ATACMS Block 1), vectori recent adăugați în arsenalul Kievului. Prima țintă a fost aerodromul din Berdiansk, baza temutelor elicoptere Ka-52, aflat la 100 km de frontul din Zaporijia. Cel puțin 5 elicoptere, un depozit de muniții și mai multe facilități au fost distruse, iar apărarea antiaeriană s-a dovedit incapabilă să intercepteze rachetele americane – lansate în număr de 40 (conform surselor ruse). Un al doilea atac cu ATACMS a provocat serioase distrugeri aerodromului din Luhansk, depozitul de muniții de aici continuând să detoneze ore în șir. În timpul nopții, președintele Putin a comentat ironic „noua greșeală a Statelor Unite… care nu va schimba nimica fundamental” și l-a invitat pe președintele Biden „să ne viziteze la un ceai”.
Alexandru ȘTEFĂNESCU este doctor în istorie, Șef Serviciu Relații cu Publicul la Biblioteca Județeană „I.H.Rădulescu” – Dâmbovița și profesor la Colegiul Național „Constantin Cantacuzino”, din Târgoviște…