20 mai 2023 era data la care rușii aniversau un an de la „eliberarea” orașului Mariupol, altfel spus, data la care ultimii luptători ce rezistaseră eroic în uzina Azovstal depuseseră armele. Aniversarea a coincis fericit cu un alt anunț făcut de șeful Grupului „Wagner”: detașamentele de asalt al mercenarilor au atins marginea sud-vestică a Bahmutului, „eliberând complet orașul”. La scurt timp social media a fost invadată de clipurile în care wagneriții sărbătoreau victoria. Inevitabil, Prigojin, un volgger tot mai popular, a ținut și un speech în fața camerei de filmat, flancat de luptătorii săi, în care l-a felicitat pe Zelenski: „fără sarcasm, băieții tăi au luptat bine, au luptat curajos. Dacă o țineți tot așa, puteți deveni a doua armată a lumii… după cea mai puternică armată a lumii: Compania Militară Privată Wagner. Azi, când îl vezi pe Biden, pupă-l pe frunte și salută-l din partea mea”.
În acele zile fatidice de 19 și 20 mai presa occidentală titra „Cum Ucraina a întors situația la Bahmut” (New York Times, 20 mai 2023), „Rușii bătuți fug din Bahmut după ce ucrainenii au folosit orașul pentru a-i atrage în cursa de șoareci” (The Sun, 19 mai 2023), „Ucraina a respins atacurile rusești în Bahmut” (Voice of America, 19 mai 2023). Chiar și populara enciclopedie online Wikipedia considera bătălia „în desfășurare”… în data de 22 mai 2023.
Prigojin anunță capturarea completă a Bahmutului (sursa: Telegram)
În data de 14 mai 2023 trupele ruse ocupaseră cea mai mare parte a orașului și se pregăteau să asalteze „Citadela” – un cartier mare de blocuri înalte, construite în perioada sovietică, încadrat în semicercul format din străzile Dekabristov, Vizvoliteliv Donbasu și Ceaikoskovgo. „Citadela” era și punctul de joncțiune al șoselelor către Hromove și Ivanivske, vitale în aprovizionarea apărătorilor. Grupul „Wagner” a hotărât că vechiul tip de asalt – eliminarea rezistenței din fiecare clădire, pe rând – se dovedise mult prea costisitor și necesita mult prea mult timp așa că a trecut la distrugerea cartierului printr-un bombardament susținut. Fiecare bloc a fost supus tirului de obuziere, mortiere, tunuri fără recul SPG-9, în unele cazuri tancurile fiind trimise să deschidă foc de aproape. Aviația rusă a fost masiv implicată în bombardament, lovind blocurile cu rachete și puternice bombe FAB-500. În mai multe materiale video se poate observa executarea de lovituri precise cu rachete antitanc „Kornet”, dar și folosirea pe scară largă a munițiilor incendiatoare. Pe 16 mai mercenarii au atacat chiar în centrul „Citadelei”, sprijiniți de unitățile de parașutiști VDV ale armatei ruse. După două zile de luptă ucrainenii mai păstrau doar extrema vestică a poziției – un șir de clădiri după care începea câmpul de la marginea orașului. În noaptea zilei de 18 mai și aceste clădiri fuseseră evacuate de ucraineni. Implicarea trupelor de parașutiști – inițial dispuse pe flancurile frontului ținut de wagneriți – în asaltul pozițiilor din Bahmut a grăbit ocuparea orașului. În același timp, paza flancurilor a revenit altor unități ale armatei ruse, care s-au dovedit mai puțin eficiente în momentul în care ucrainenii au declanșat contraofensiva. Flancul sudic a fost penetrat pe o adâncime de mai bine de 2,5 km, ceea ce a asigurat o cale de retragere importantă (șoseaua T0504 către Ivanivske și Ceasiv Yar) pentru ucrainenii ce rezistau în Bahmut.
Ultimele lupte s-au dat în cartierul Sovhoz, de-a lungul Străzii Ceaikoskovgo, ce se continuă cu șoseaua T0504, atât de importantă în contextul luptelor date aici. În după-amiaza zilei de 20 mai 2023, ultimii luptători din Brigăzile Mecanizate 60 și 93 și din Brigada 241 Apărare Teritorială au fost evacuați din Bahmut. În ziua următoare, rușii au continuat înaintarea spre vest ocupând Hromove, iar noua linie de apărare a ucrainenilor s-a centrat pe localitatea Ceasiv Yar.
Se încheia o luptă lungă și extrem de sângeroasă pentru un oraș de importanță relativă. Rușii ajunseseră în apropierea orașului în august, dar asaltul propriu-zis în localitate a început în data de 8 octombrie 2022. A fost nevoie de nouă luni și jumătate de lupte crâncene, soldate cu zeci de mii de victime, pentru a ocupa în întregime vechiul Artemovsk.
Alexandru ȘTEFĂNESCU este doctor în istorie, Șef Serviciu Relații cu Publicul la Biblioteca Județeană „I.H.Rădulescu” – Dâmbovița și profesor la Colegiul Național „Constantin Cantacuzino”, din Târgoviște…