Expedierea parțială a tehnicii militare din marele pachet de ajutor american a readus echilibrul pe lungul front ruso-ucrainean, în luna mai, în ciuda extinderii acestuia prin pătrunderea rusă către Harkov.
Ultima operațiune s-a dovedit, până în acest moment, o eroare strategică, deoarece nu a epuizat resursele militare ucrainene și nici nu a provocat prăbușirea frontului din Donbas, în urma mutării unităților apărătorilor. Mai mult, ofensiva rusă către Harkov a constituit argumentul partenerilor occidentali ai Ucrainei în a permite acesteia să folosească tehnica de luptă primită pe teritoriul Federației Ruse. Se depășea astfel încă o „linie roșie”.
Argumentul, cât se poate de logic, lua în calcul folosirea artileriei, operatorilor de drone și a sistemelor lansatoare de rachete amplasate în spatele graniței ruse (în regiunea Belgorod) pentru a lovi pozițiile ucrainene și a susține ofensiva declanșată la 10 mai 2024 în direcția Harkov. Pe rând, în ultima săptămână a lunii mai, Franța, Germania și SUA și-au dat acordul pentru folosirea armamentului lor în atacarea teritoriului Federației Ruse. Și toate acestea după ce, în data de 29 mai 2024, președintele Putin avertizase că folosirea rachetelor occidentale contra teritoriului rus va avea „serioase consecințe”.
Încă înainte de „trecerea liniei roșii”, în ziua de 22 mai dronele ucrainene loviseră o stație radar din Globuki (regiunea Krasnodar), stație considerată componentă a sistemului de avertizare timpurie în caz de atac nuclear. Patru zile mai târziu, marele radar „Voronej M” din orașul Orsk (regiunea Orenburg) a fost lovit de drone, după ce acestea parcurseseră c.1800 km în spațiul aerian al Federației Ruse! Atacurile au provocat îngrijorare, inclusiv printre oficialii americani, deoarece Rusia le-ar fi putut percepe drept o încercare de slăbire a capacităților defensive strategice.
Luna mai a adus părții ruse o serie de mici câștiguri teritoriale pe majoritatea direcțiilor de înaintare. În sectorul de front Avdiivka, ruși au reușit să înainteze spre vest, ocupând două sate (Orlivka și Netailove) și 33 km2 de teren.
După 20 de zile de la lansarea ei, ofensiva în sectorul Harkov nu a atins principala linie de apărare ucraineană. La nord de Harkov, rușii au preluat controlul asupra 8 sate din apropierea graniței, răspândite pe o suprafață de 100 km2. În direcția Vovceansk, teritoriul ocupat de ruși la sfârșitul lunii mai era de circa 153 km2, dar ucrainenii contraatacau pentru recuperarea terenului pierdut și păstrarea contorului asupra orașului de la graniță.
În ciuda luptelor grele, în sectorul Krasnohorivka, ucrainenii pierduseră doar 12 km2 de teren și păstrau controlul asupra a 70% din localitate.
„Fortăreața de pe deal”, Ceasiv Yar, rezistase cu succes celor mai dure atacuri date de ruși în luna mai. Terenul ocupat de ruși în acest sector de front se limita la 16 km2, mai mult de jumătate reprezentând localitățile sudice (Ivanivske, Klișivka, Andriivka).
Alte avansuri mai puțin semnificative fuseseră înregistrate în sectoarele Novomihailvka (11 km2) și Robotyne (7km2) – ultimul caz reprezentând o înfrângere morală a ucrainenilor pentru că disputatul sat din Zaporijia fusese cu greu eliberat în urma contraofensivei din vara anului 2023.
Alexandru ȘTEFĂNESCU este doctor în istorie, Șef Serviciu Relații cu Publicul la Biblioteca Județeană „I.H.Rădulescu” – Dâmbovița și profesor la Colegiul Național „Constantin Cantacuzino”, din Târgoviște…