kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

RĂZBOIUL DE LÂNGĂ NOI – Alexandru ȘTEFĂNESCU – Avdiivka

Al treilea efort ofensiv rus în cadrul luptelor din primăvară s-a conturat în jurul localității Avdiivka. În Bahmutul semi încercuit și două treimi ocupat, ucrainenii rezistau cu îndârjire, trimițând mereu întăriri și demonstrând că nu vor să cedeze localitatea, în ciuda presiunii ruse și a pierderilor considerabile. Mai mult, contraatacurile ucrainene restabiliseră controlul asupra unor poziții importante pe flancuri, iar unii prizonieri ucraineni declaraseră că orașul este aprovizionat prin intermediul unor tuneluri subterane. O nouă tactică aplicată de apărători consta în distrugerea clădirilor pe care nu le mai puteau păstra, explozibilul fiind detonat în momentul în care inamicul se instala în obiectiv. În acest context, grupul Wagner și-a redus atacurile asupra Bahmutului și a cerut protejarea flancurilor sale cu unități de parașutiști din armata regulată. În sud, ofensiva asupra Vuhledarului eșuase lamentabil, pierderile în blindate suferite de trupele ruse depășind 100 de vehicule. Dar planul rus includea și ideea unei lovituri între cele două puncte ale efortului ofensiv: la Avdiivka.

Cea mai înaltă clădire de pe Strada Mariupolskaya din Bahmut a fost disputată timp de mai multe săptămâni și, în final, dinamitată după ocuparea ei de către ruși (sursa: canalul YouTube @DenysDavydov)

 

Un orășel cu o populație de c.31 000 de locuitori, la 6 km nord de Donețk, Avdiivka s-a aflat în zona de conflict între ucraineni și separatiștii proruși încă din 2015. În 2017 orașul a fost păstrat de forțele guvernamentale, deși a fost distrus în bună parte în urma luptelor purtate aici. La începutul invaziei ruse din 2022 a fost de mai multe ori bombardat, rușii folosind inclusiv muniție cu fosfor alb, ceea ce a dus la incendierea a numeroase zone. Primul efort pentru ocuparea orașului a fost încercat la sfârșitul lunii mai, când forțele ruse și cele ale Republicii Populare Donețk au ocupat zonele înconjurătoare. Deși ucrainenii au pierdut mai multe localități învecinate și chiar o parte a orașului, forțele proruse nu au putut elimina rezistența în Avdiivka până în primăvara anului 2023, deși luptele au continuat pe tot parcursul a trei anotimpuri.

La mijlocul lunii februarie 2023, rușii au reluat atacurile pentru ocuparea orașului. Plasat pe teren înalt și puternic fortificat, Avdiivka nu se preta la un atac frontal. Așa că rușii au optat pentru soluția unei duble învăluiri. La sud de oraș, de la vest la est sunt înșirate satele Pervomaiske, Vodyane și Opytne – controlate și fortificate de ucraineni. La nord de Avdiivka, apărarea se baza pe satele Kamynka, Vesele, Krasnohorivka, Novoselivka și Novobahmutivka, înșirate de la sud către nord.

 

Bătălia pentru Avdiivka: situația frontului în data de 3 aprilie 2023 (sursa: Canalul Telegram @Rybar)

 

Atacurile ruse au fost date inițial către linia de apărare sudică, iar de la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, către pozițiile din nordul orașului. Atacatorii au intrat în Vesele, apoi au ocupat dealurile din fața satului Krasnohorivka. În timpul acestor lupte, mai multe vehicule de fabricație occidentală capturate de ruși s-au dovedit a fi minate, provocând pierderi însemnate atacatorilor și permițând ucrainenilor să contraatace imediat ce acestea explodau. Cum înaintarea către Vesele și  Krasnohorivka a eșuat sub tirul artileriei ucrainene, în primele zile ale lui martie 2023, rușii au trimis o coloană de blindate (5 tancuri și 10 mașini de luptă) să încerce învăluirea pe la nord de Novobahmutivka, profitând de ceața deasă ce acoperea zona. Ucrainenii au detectat coloana încă din faza de relocare anterioară asaltului și au supus-o unui intens bombardament de artilerie. Eforturile blindatelor ruse de a proteja infanteria formând un ecran de vehicule au eșuat în momentul în care 3 tancuri și 5 mașini de luptă au fost distruse.

Până la jumătatea lunii martie rușii au încercat noi eforturi, de data aceasta asaltând frontal Krasnohorivka și Vesele. Folosind întăririle alocate cu generozitate, inclusiv un mare număr de recruți, rușii au ocupat cele două sate și au extins pătrunderea către nord și vest. Alte două săptămâni de lupte intense nu au adus câștiguri teritoriale notabile, ucrainenii rezistând în tranșeele dintre Novobahmutuvka și Krasnohorivka. Mai mult, pierderile erau considerabile în rândul atacatorilor, rata de supraviețuire în anumite batalioane fiind  de 11% conform mărturiilor unor soldați. În multe rânduri, clipurile video publicate de forțele ucrainene demonstrau perfecta cooperare între dronele de observație și artilerie în distrugerea grupurilor de asalt ruse. În zonă, activa inclusiv Batalionul „Păsările lui Madiar” – operatori de drone ce câștigaseră o reputație aparte. În ceea ce privește pozițiile din sudul orașului Avdiivka, în  social media a apărut un clip în care luptători  cu experiență din Brigada 5 rusă se plângeau că au fost trimiși în atacuri sinucigașe asupra pozițiilor de la Vodyane. Batalionul lor, avea inițial 161 de soldați, dar, după mai multe atacuri, doar 19 mai erau în viață. Într-un alt clip, recruți, pregătiți ca artileriști timp de trei luni, fuseseră echipați cu armament de infanterie și trimiși la asalt. Astfel, înaintarea rusă pe o a treia direcție a fost oprită, conturându-se însă și o a patra direcție, în Luhansk, unde rușii executau de luni bune atacuri, în încercarea de a găsi un punct slab în liniile inamice.

În după amiaza zilei de 2 aprilie 2023, o bombă (plasată într-o statuetă) l-a ucis pe cunoscutul milblogger rus Vladlen Tatarsky (pseudonimul lui Maxim Fomin). Posesorul unui canal de Telegram cu peste 560 000 de urmăritori, corespondentul de război, născut în Makiivka (Donbas), fusese închis pentru jaf și luptase în forțele separatiste. Era unul dintre cei mai vocali susținători ai războiului, un extremist radical ce critica deseori armata și conducerea rusă pentru că nu abordează metode mai dure în operațiunea militară. Invitat la Kremlin pentru a participa la ceremonia de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate de ruși, Tatarsky nu a ratat ocazia de a se filma în palat în timp ce rostea noi amenințări la adresa ucrainenilor: „Îi vom înfrânge pe toți, îi vom ucide pe toți, le vom lua totul. Cum avem chef!”. Întâlnirea cu urmăritorii săi, organizată într-o cafenea din Sankt Petersburg, s-a dovedit fatală, căci statueta ce i-a fost înmânată de o „fană” (identificată ca Daria Trepova, militantă anti-război) a explodat ucigându-l pe Tatarsky și rănind alte 24 persoane. În noaptea aceleiași zile, Prigojin (finanțatorul Grupului Wagner, dar și proprietarul cafenelei în care a avut loc explozia) – omul pe care Tatarsky îl lăudase în repetate rânduri – a postat un clip în care înălța drapelul rus cu inscripția „În amintirea lui Vladlen Tatarsky” pe clădirea administrației din Bahmut, recent ocupată.

 

Alexandru ȘTEFĂNESCU  este doctor în istorie, Șef Serviciu Relații cu Publicul la Biblioteca Județeană „I.H.Rădulescu” – Dâmbovița și profesor la Colegiul Național „Constantin Cantacuzino”, din Târgoviște…

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media