kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

RĂZBOIUL DE LÂNGĂ NOI – Alexandru ȘTEFĂNESCU – An nou, obiceiuri vechi

   Anul nou a venit cu deja tradiționalul schimb de proiectile ucigașe, rezultatele măsurându-se în vieți luate și obiective a căror distrugere va afecta alte vieți. În primul minut al primei zile din noul an Școala Vocațională nr.19 din Makiivka (Donețk) a fost lovită de 4 rachete HIMARS. De la jumătatea lui decembrie, școala adăpostea soldații unui regiment (c.600 persoane) din cadrul Corpului 1 Armată al Republicii Populare Donețk și – din criminală neglijență – un depozit de muniție. Explozia acestuia a dus la moartea a peste 110 persoane și rănirea a altor 136 – conform rapoartelor provizorii prezentate în media rusă. Chiar dacă cifra furnizată de sursele ucrainene (400 de victime) nu ar corespunde realității, atacul a produs cel mai mare număr de victime într-o singură acțiune de la începutul conflictului.

Desen ce ridiculizează greșelile făcute de ruși în proiectarea bazei militare de la Makiivka. În legendă: Școala Vocațională nr.19 înainte (stânga) și după atac (dreapta).

 

   De partea cealaltă, campania de a face insuportabilă viața civililor ucraineni a continuat. În penultima zi a anului 2022, s-a produs un nou atac de proporții contra orașelor Ucrainei, fiind folosite c.70 de rachete (Kalibr, Kh-101, Kh-55, S-300) și câteva zeci de drone. Apărarea antiaeriană ucraineană s-a dovedit, din nou, la înălțime, doborând 58 de rachete și 23 de drone (16 numai deasupra regiunii Kiev). În diverse videoclipuri și fotografii se văd diversele metode experimentate de ucraineni în lupta cu aceste vehicule. Cea mai recentă implică folosirea unui proiector pentru iluminarea dronei (zgomotoasă și, în consecință, ușor de descoperit) și lovirea ei cu gloanțele de mitralieră grea – atât proiectorul, cât și arma de foc fiind plasate pe același autovehicul (camion), sau în mașini ce lucrează în pereche. Inevitabil, unele dintre rachete și-au atins țintele, fiind lovite ținte în, sau în apropiere de Kiev, Harkov, Vinnița, Dnepropetrovsk, Jitomir, Zaporojie, Ternopil, Odessa, Nikolaev.

   Deși analiștii occidentali (printre care și apreciatul think tank Institute for Study of War) au apreciat că faza critică în bătălia pentru Bahmut a fost depășită, eforturile rușilor, combinate cu cele ale mercenarilor Wagner au continuat și în primele zile din 2023. Țintele atacurilor sunt Soledar și Vesele (la nord de Bahmut), Bahmut (în centrul frontului atacat – luptele ducându-se de mai multe zile chiar în oraș) și Klișivka (la sud de Bahmut). Forțele ucrainene au contraatacat pentru a mai recupera din terenul pierdut, dar au făcut eforturi pentru a edifica o a doua linie defensiva, la vest de actualul front, minând Vesele și fortificând Konstantinivka. În ciuda informațiilor puține și greu de verificat, devine tot mai clar că lupta pentru Bahmut a provocat mai multe pierderi ambelor părți decât orice altă confruntare din timpul invaziei rusești.

   Între timp, militarii ucraineni se pregătesc pentru o posibilă ofensivă inamică asupra Kievului, Cernihivului și Harkovului, desfășurată cu sprijinul Belarusului, după scenariul din februarie 2022. Noi unități sunt în proces de constituire (cea mai puternică fiind Brigada 5 Tancuri, la nord de capitală), în timp ce teritoriul rus este survolat de drone, iar infrastructura militară supusă tirului de artilerie. În același timp, presiunea ucraineană pe frontul din Luhansk a fost menținută, conturându-se o pătrundere spre Kremina în care sunt implicate 3 brigăzi de parașutiști (25, 80, 95) și una mecanizată (66).

   În discursul de Anul Nou, președintele Franței a reiterat că sprijinul acordat de țara sa Ucrainei va continua și în 2023, până la victoria finală. Tot pentru noul an, dar ascuns de ochii publicului, a început să funcționeze centrul de reparații de la Mihalovce (centru industrial din Slovacia), la doar 40 de km de granița cu Ucraina. Facilitatea, organizată de grupul franco-german KNDS, poate repara simultan 6 piese de artilerie (autotunuri PzH-2000, Gepard sau CAESAR, lansatoare MARS II) sau vehicule militare. 

   În discursul de Anul Nou președintele rus a numit anul 2022 „piatra de temelie pe care se va construi viitorul nostru comun și noua și adevărata independență. Pentru asta luptăm până și acum, ne apărăm poporul din teritoriile noastre istorice și noii cetățeni ai Federației Ruse” – o continuare a retoricii vechi centrată pe ideea că independența și suveranitatea Rusiei depind de câștigarea controlului asupra Ucrainei. O dezvoltare a acestei retorici este însă ideea că victoria în război este esențială pentru continuarea existenței Rusiei ca stat independent, ceea ce sugerează că liderul de la Kremlin nu va accepta o pace decât în termenii dictați de el.

Alexandru ȘTEFĂNESCU  este doctor în istorie, Șef Serviciu Relații cu Publicul la Biblioteca Județeană „I.H.Rădulescu” – Dâmbovița și profesor la Colegiul Național „Constantin Cantacuzino”, din Târgoviște…

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media