J’aime les gens qui doutent… Sunt primele cuvinte ale unui cântec pe care-l iubesc și mă întreb, câteodată, dacă mie îmi plac oamenii care se îndoiesc. Nu pot să dau un răspuns categoric, pentru că, fie doar și pentru mine, tot simt nevoia să diferențiez îndoielile. Astfel, pot să spun, cu voce moderată de timiditate, că eu am multe îndoieli, unele chiar de o viață: mă îndoiesc de durabilitatea sentimentelor oamenilor, incluzându-mă și pe mine, de sinceritatea și curajul tuturor, care nu e dat doar de tăria de caracter; mă îndoiesc de fidelitatea multora (și nu am în vedere doar relațiile dintre bărbați și femei), am serioase îndoieli legate de unicitatea dreptății oamenilor și mă cutremur gândind la dreptatea divină.
Știind că mulți dintre noi își doresc să cunoască în viață oameni-model, mă îndoiesc și de faptul că ei ar trebui urmați fidel, dar și de autenticitatea modelelor. O anumită categorie de vârstă se extaziază privind spre ceea ce este numit de mulți, mai ales în mass-media, drept vedetă. Cei considerați astfel, ale căror reușite înseamnă promovarea unei anumite estetici corporale, vestimentare, a unei exprimări de un anumit tip (limbaj, vorbire, tonalitatea vocii etc.) pot fi admirați, dar, după părerea mea, nu au de oferit comunității ceva care să contribuie la binele comun, nu schimbă în sens pozitiv comportamente, trăiri, concepții. Deci, mă îndoiesc de utilitatea lor.
Uneori, convingerile și deciziile mele sunt subminate de îndoieli cu privire la puterea mea de înțelegere, de a munci, de a fi constantă în activități pe care le cred utile ori de capacitatea mea de a face astfel încât să fie bine cât mai multor oameni.
Deci, mă îndoiesc mult și de mine, de abilitățile mele, de puterea de a suferi sau a mă bucura, de a răzbate, de a ști ce este esențial în oameni, în fapte, în lupte, în reușite, în suferințe. Știți cum spune Descartes? Mă îndoiesc de adevărul tuturor credințelor mele; de îndoiala mea însă nu m-aș putea îndoi…
Și închei cu Nichita: Ca să te îndoiești de linia dreaptă trebuie să știi mai întâi din câte puncte este făcută.
GABRIELA CRISTACHE este absolventă a Facultății de Filosofie și a fost dascăl de „Carabella”…