După aparențe, îmi imaginez că în casele lor e curat, ordine, că își prețuiesc obiectele de valoare – televizoarele HD, HDD, 3D, aparatele de aer condiționat nu au cum să le lipsească. Investesc în produse de îngrijire, parfumuri, ele își fac unghiile „la salon”, poate își pun și unghii false, își vopsesc părul în mod regulat, fac des aprovizionarea cu mâncare la zecile de supermarketuri, prăjesc cartofi, carne, mănâncă mezeluri și beau tone de cafele la pliculeț sau de la automate. Tot ei, cred, sunt cei care aruncă pe geamul mașinii chiștoace, ambalaje și, în general, orice îi incomodează și le strică ambianța puternic parfumată din habitaclu. Țin la confortul propriu, din spațiul lor privat, însă ignoră existența spațiului comun sau, pur și simplu, nu le pasă de el. Dacă lor le e bine, e bine. Existența celorlalți nu contează pentru ei. Bănuiesc și că, dacă au câini pe care îi scot la plimbare, nu strâng niciodată mizeria în urma lor.
Nu le place mizeria de pe străzile din București, întotdeauna e de vină cineva, ei niciodată. Au păreri critice despre societate, dacă au, dacă nu, nu.
Bănuiesc că ideea de revoltă le surâde, așa cum sunt obișnuiți și să găsească mereu vinovatul în persoana celuilalt, a oamenilor străzii, a nesimțiților din jur, a câinilor fără stăpân, a statului. Cred și că ei sunt cei care nu se obosesc să meargă să voteze, atunci când sunt referendumuri, dar altfel au convingerile lor și sunt inflexibili și intoleranți. N-au habar despre Roșia Montană, dar emit păreri demne de canapeaua lor, pe care sunt regii telecomenzii sau din țarcuri corporatiste lipsite de substanță și sărace în intelect.
Mai cred că mulți își merită condiția pe care nu o conștientizează și pe care și-o întrețin zi de zi, prin felul în care trăiesc în societate. Mi-e teamă și jenă că pe unii din ei i-am cunoscut.
Protestele din centrul Bucureștiului continuă și îi admir pe cei care încearcă să lupte nu doar împotriva unor conducători ai statului, ci și a unor cetățeni pentru care societatea înseamnă atât de puțin.
CĂTĂLINA CRISTACHE a studiat limbi moderne la Universitatea București, are un master la SNSPA și este, mai ales, absolventă de CARABELLA…
NERO, BRAC GERMAN, romanul foileton ajuns la episodul al doilea…
Domnul Constantin VAENI și rubrica sa ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI…
Radu STATE și rubrica sa CULTURĂ ȘI ISTORIE…
MELANCOLII, cu doamna Constanța POPESCU…
Daniel TACHE și CULTURA ONLINE…
CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI și prietenul nostru Teodor Constantin BÂRSAN…
AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ, rubrica marelui actor Puiu JIPA…
CULTURA URBANĂ și doctorul în filosofie Pompiliu ALEXANDRU…
REFLECȚII PEDAGOGICE, cu Alexandra VLADOVICI BÂRSAN…
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE, rubrica doamnei profesoare Mihaela MARIN…