Emoție în culori, Expoziție de Pictură și Fotografie, Cercul Militar Târgoviște
La un loc și împreună impun împărtășirea, propun anumite alăturări din care poate ușor rezulta și se poate face vizibilă emoția, grația și fragilitățile ei odată cu aceste (ne)firești adăugări și continue desfășurări la un loc, împreună de aici mai departe. Toate aceste stări, senzații și sentimente își fac loc în oricare fire reușește să se așeze în aceste feluri intense de contact, în aceste înșiruiri și acaparări pe care (a)numite confesiuni le impun de acum, de aici, din aceste straturi pe care le acceptă și le trăiește fiecare simț.
Gabriela Anăstăsoaiei reușește să aducă la un loc separat, dar împreună, fiecare dintre aceste întremări ale artei, fiecare dintre sentimentele care le poate cuprinde și mai departe oricare gram de emoție și de bucurie a împărtășirii în care pot să încapă și de unde se pot face văzute, simțite, trăite. A pornit pe un drum greu de parcurs și a reușit să îl ducă la capăt, la unul dintre ele, la capătul acela în care reușește aducerea la un loc și amplificarea implicită a atâtor artiști câți au putut să încapă în încăperile și în trăirile acestor stări, a atâtor moduri și feluri de a se spune și de a se exprima în așa fel încât să nu se dezindividualizeze, ci să rămână mai departe obiective fiecare dintre aceste întruchipări și fiecare dintre secvențele acestor întrevederi.
Suntem primiți și introduși într-o lume care se face cât mai încăpătoare pentru universul revărsat, care tot refulează spre privitorul ce parcurge și vede lucrările acestei expoziții în amănuntele și în straturile pe care ni le face cunoscute și ni le apropie alcătuirile ei. Suntem duși și aduși aproape de fiecare dintre autori și de fiecare dintre lucrările lor. Mergem conștient sau nu în fiecare dintre lumile care se deschid și care se lasă văzute de fiecare dintre noi, dintre cei care simțim și care ne asumăm apropierea de stările acestor intense atingeri, de fiecare dintre gesturile încurajate de alăturările noastre lor, de fiecare dintre apropierile de mișcările și de desfășurările lor.
Tot ce este expus (ne) vorbește și comunică firesc cu fiecare dintre fibrele disponibilizate de simțurile noastre și cu fiecare dintre răsucirile lor mai departe în cuvintele cu ajutorul cărora căutăm și încercăm să ni le explicăm, să ni le apropiem și să ni le asumăm. Totul este căutare și mai departe rezultate ale acestui efort costisitor dar benefic al ei, al stărilor în care suntem (con)duși de aceste întortocheri ale ființei desfăcute în culori și în materializări plane sau spațiale ale nuanțelor și ale subiectelor lor. Culoarea își face aici cunoscute infinitul de corpuri și mai departe infinitele pulsuri așezate în toate aceste nestatornice corduri care le fac auzite și cunoscute mișcările în care se văd și în care se aud fiecare dintre zbaterile vieții, fiecare dintre semnele ei intense, neobosite și vorbitoare.
Emoție în culori este un fel de a se povesti și de a se spune a poeziei, a picturii, a fotografiei și ale tuturor modurilor în care ele se pot face cunoscute și prin care se pot apropia de fiecare corp privitor, de fiecare corp primitor și de fiecare dintre aceste comuniuni acceptate de stările în care emoțiile se pot așeza și în care mai departe pot fi văzute, privite și înțelese. Nimic din dorința de a se face acceptate sau înțelese nu este lăsat la o parte și nimic din aceste ascunse sau cunoscute dorințe ale lor nu se lasă nedescoperite cât mai mult și cât mai în adâncime, cât mai aproape de cel mai îndepărtat și mai greu accesibil abis pus la dispoziție de fiecare dintre acești creatori și cunoscători apropiați ai lui.
Toți artiștii participanți la acest proces al împărtășirii sunt părtași și complici la fiecare pas impus de traversarea noastră alături și împreună cu ei a acestui sofisticat, fragil și delicat proces de cunoaștere prin împărtășire, de apropiere printr-o continuă distanțare impusă de stările bunei priviri și de acumularea ce are loc (in)conștient de-a lungul unui proces ce nu se va mai termina niciodată. Acestea sunt datele privirii, acestea sunt datele apropierii și mai departe consecințele împărtășirii pe care ni le-a adus și ni le-a pus la dispoziție doamna Gabriela Anăstăsoaiei odată cu compunerea și cu expunerea tuturor acestor alăturări și cu fiecare dintre aceste țesături crescute de-a lungul acestui nelimitat și de neoprit proces. Suntem și rămânem mai departe trăitorii acestor noi și necunoscute, dar intense și plăcute consecințe.
GABRIEL ENACHE este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…