ortooxacell kiss2022.gif Flax

PLAYBOOK – Gabriel ENACHE – Cuvintele timpului regăsit

Geniului 10, de Mircea Ignat și Florin Hălălău, Editura Vremea

Timpul își ascunde bine poveștile, are în firea lui sobră această preocupare, de a aduna și de a conserva în pliurile lui tot ceea ce l-a făcut să aibă o viață adevărată, una dintre acele vieți care rămâne înscrisă în vremurile și în datele istoriei ei, date la care trebuie să se raporteze și din care să își ia resursele necesare pentru a se transforma și a deveni tipar obligatoriu al poveștilor pe care le conține. Tot el, timpul, lasă semne, lasă reperele după care se pot ghida cei care vor să îi găsească și să îi salveze din tărâmurile uitării poveștile, acele povești care s-au așezat între firele fragile care îl țin suspendat între timpii care fac din el vehiculul necesar, și de neocolit, care acoperă traseele dintre  trecutul care poate fi salvat și prezentul care poate fi memorat și așezat în completarea și întregirea lui. Trecutul și prezentul istoric se acceptă pentru a putea așeza timpul între reperele care îl pot menține și transporta în viitorul ce îi poate recunoaște semnele de întâlnire și poate așeza datele poveștilor ajunse astfel în cuvintele potrivite, în cuvintele ce le pot face accesibile și înțelese. Toate acestea presupun conceperea unor coduri, coduri care trebuie aplicate corect pentru accesarea și scoaterea la lumină a celor conținute sub semnele lor încâlcite. Desfacerea, desferecarea lor se face prin ținerea poveștilor și a timpului lor cât mai aproape de cei care vor și pot să le țină mai departe în viață.

Mircea Ignat și Florin Hălălău caută împreună și separat toate căile de acces la istoriile lor, la acelea care îi țin și pe ei în continuare vii și care îi pot ajuta în procesul de conservare și de salvare a semințelor ce vor ajuta creșterea și prinderea noilor rădăcini personale, în procesul de ramificare și de amplificare a lor, dar și de ghidare spre sevele hrănitoare, eforturi și procese ce le vor încuraja și concretiza cunoașterea și apropierea de stările purificatoare.

Memoria este unul dintre darurile formidabile pe care ni l-a dat Dumnezeu nouă, oamenilor. Generozitatea de a ne oferi celorlalți momentele rămase în memorie este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le putem face celor de lângă noi

Salvarea poveștilor ascunse în memoria păstrătoare și a timpului ascuns în cuvintele lor, se transformă într-o misiune de căutare, de regăsire și de redare a tuturor acelor repere care vor putea ajuta evitarea eventualului naufragiu, a eventualelor împotmoliri care poate închide datele istoriei din nou și pentru mult timp. Aducerea faptelor aici, astăzi, este misiunea celor doi autori, este încercarea lor pe care nu vor să o lase neconsumată și care, la rândul ei, trebuie să le asigure rutele pe care vor fi scoase la lumină și în siguranță toate datele momentelor ce vor face să trezească acele stări în care se vor așeza și în care se pot salva toate viețile ce nu se lasă în continuare uitate.

Amintirile mele sunt toate din zile frumoase!– Mircea

Închid ochii și intru… – Florin

Geniului 10 conține rețetele deschiderii, ale desfacerii acelor pliuri în care timpul și-a pus și și-a conservat poveștile, esențele și firile lor, urmele cu ajutorul cărora pot fi refăcute și reconstruite dând în continuare viață perioadelor care le-a conținut și care le-a consumat. Fiecare amintire are în corpul ei cel puțin o privire înapoi, una care la rândul ei își asumă privirile celor de atunci, iar totul se transformă într-un joc ingenios de oglinzi ce își transportă imaginile, lumina conținută de ele și personajele lor. Mircea Ignat și Florin Hălălău, prin cuvintele folosite, le corporalizează și le adaugă sunetul care poate transmite poveștile pe toate frecvențele disponibile ale amintirii . Toate acestea sunt rezultatul acelor căutări ale lor care nu obosesc istoria și nu răscolesc timpul, ci le conving să le lase la îndemână toate imaginile care le pot consolida perenitatea necesară pentru a exista în continuare cât mai mult, și pentru a putea fi transportate cât mai departe în timp, în istorie și în timpurile ei.

Mi-ar fi plăcut s-o cunosc pe Nana, bunica ta. Cum mi-ar fi plăcut să fiu în vreun fel de față, ascuns într-un colț și neștiut de nimeni… – Florin

De mult nu am fost atât de tulburat ca după scrisoarea ta… – Mircea

Cortinele sau orice alt fel de corp care ar putea îngrădi buna vedere și înțelegere  ale contextelor, ale persoanelor povestite aici, a timpului care le-a ținut vii în structura lui nevăzută sunt date delicat de-o parte, sunt duse încet, ca un decor purtat ușor și silențios pe șine, iar de aici mai departe privirea cititorului poate să pătrundă și să înțeleagă tot ceea ce autorii au așezat în lumina care poate să contureze integral toate detaliile tabloului refăcut de ei.

Mă uit pe geam cum ninge. Este normal pentru ianuarie în București…- Florin

Desigur, tot secretul este să-ți păstrezi echilibrul(care trebuie definit din când în când, odată cu vârsta)!… – Mircea

Proza din corespondența autorilor are o structură muzicală și îmbracă forme în care te poți așeza, ca atunci când asculți piese muzicale bine construite, iar în amintirile, în relatările și în reveriile lor își fac loc și imagini desprinse din fiecare gamă care le poate ajuta să se transforme în fragmente, în unele firești readuse în forme mișcătoare și vii în mințile și în fața privirilor noastre. Toate acestea au curajul de a traversa scena pe care sunt așezate și pe care își duc la capăt fiecare act, de a coborî și de a-și continua povestea în noua lume în care au fost aduse de autorii trezirii și a reînsuflețirii lor.

am avut o țintă precisă: bulevardul Geniului, desigur la casa de la numărul 10, am mers până la capăt…- Mircea

Cum am privi un ecran împărțit în două, mai umblăm ca niște umbre prin aceleași locuri…- Florin

Geniului 10 este povestea prin care cuvintele timpului regăsit de autori se salvează odată și împreună cu istoria pe care o conțin, și cu cei care au locuit-o, dându-le posibilitatea să se așeze, la rândul lor, în vehiculul salvator care îi transportă din viitorul amintit în prezentul așezat, primitor și încăpător al poveștilor conținut de amintirile lor.

Mircea Ignat și Florin Hălălău sunt ghizii acceptați pentru a descurca diferitele perioade pe care timpul le ținea ascunse și pe care le așezase în acele stări invizibile care îngreunează cunoașterea și înțelegerea. Au făcut în așa fel ca lumea trecutului lor să se trezească pentru noi, și au făcut din disponibilitățile noastre și ale lor un cockteil senzorial savuros, un amestec ce a reușit să transporte și să transforme nefirescul istoriei în firescul poveștii, în acel firesc povestit și salvat care păstrează definitiv în structura lui cuvintele și timpul lor, timp regăsit și în firele lungi și aproape nevăzute care le țin legate cu noduri bine concepute între ele.

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media