Ministerul Culturii a pus în discuţie Tezele Prealabile ale Codului Patrimoniul Cultural cu scopul protejării vestigiilor istorice stablind principiile ce ar trebui să guverneze politicile publice vizând protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural.
În documentul elaborat de Minister, la exemplele negative de folosire a banilor europeni sau din bugetul naţional în restaurarea unui monument istoric este cuprinsă şi lucrarea de la Curtea Domnească de la Târgovişte, unde pe zidurile cetăţii au fost montate termopane.
Codul Patrimoniului: Din păcate, se poate constata că în ultimii ani, pe fondul descoperirii acestui potențial de finanțare existent, o serie de proiecte au fost dezvoltate având ca țintă în special oportunitatea de atragere a unor fonduri pentru lucrări la monumente istorice, lăsând chestiunile legate de calitatea intervențiilor într-un plan mai mult decât secundar. Efectele unor astfel de politici de finanțare au avut efecte devastatoare pentru unele obiective monumente istorice prin denaturarea autenticității sau chiar prin distrugeri ireversibile ale substanței originale. Sunt de menționat într-o ordine aleatorie: intervențiile în spiritul scenografiei de film din Cetatea Râșnov precum și din piața veche a acestui oraș unde s-a făcut o parcare subterană, invențiile arhitecturale nepermise doctrinar de la importante situri arheologice precum Cetatea Sucevei sau a Capidavei, distrugerile impardonabile de la amenajarea parcului Cetății Alba Iulia unde s-a săpat cu buldozerul orașul roman, “modernizările” cu tâmplării PVC cu geam termopan la vestigiile arheologice ale Cetății Domnești de la Târgoviște.
Curtea Domnească a Târgoviștei a fost restaurată în perioada 2011 – 2012, cheltuindu-se 3,4 milioane de euro. Termopanele, plasticul și gresia montate, sub scuza că se vor realiza spații expoziționale, au generat un condens care a măcinat cărămida și a umplut spațiul de umezeală și mucegai. Proiectant a fost arhitectul Doina Petrescu. „Reintroducerea în circuitul turistic a Cetăţii de Scaun Târgovişte» a fost un proiect finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu beneficiari Primăria municipiului Târgovişte şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Valoarea contractului a fost de 3.480.506,49 euro și a fost încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi CLAR REHABILITACION SL, împreună cu SC COBADI IMPEX SRL Târgovişte. Lucrarea de 3,4 milioane de euro a avut o garanție de doar 1 an de zile. Directorul Complexului Muzeal a declarat în 2015 că nu a semnat procesul verbal de recepţie. Altcineva a semnat totuşi, proiectul fiind încheiat
Cu totul dezonorant pentru doamna arhitect Doina Petrescu !
Însă, nu știu de ce cred că vinovații sunt mai mulți (și se-ncearcă acum să se găsească un singur vinovat, un acar Păun).
E posibil să se fi aflat printre politicienii cu piepturile bombate de mândrie și cu vorbe sforăitoare-n gură, la tăierea de panglică care fu atunci !
Despre dl. director al Muzeului Curtea Domnească, ce să spun, e mult prea mic (și parcă încearcă să pară și mai mic) ca să poată avea vreo influență, peste atâtea capete politice (care știu cum să cheltuie profitabil banii alocați pentru proiectele locale, nu?). Oricum, bravo pentru refuzul de a semna recepția lucrării. (Iar dacă acolo a semnat altcineva, se poate face o anchetă penală și afla ce s-a ‘ntâmplat)