Pentru ortodocși, cultul catolic este greu de înțeles, mai ales atunci când nu au intrat vreodată într-o biserică catolică, nu au asistat vreodată la o slujbă catolică și nu au vorbit cu oamenii care s-au născut catolici sau au ales să treacă la acest cult religios.
Ieri, 28 martie, a fost a doua Zi de Paște la Catolici, zi în care slujba a fost una specială, la finalul căreia credincioșii au primit Sfânta Împărtășanie. Am asistat la o slujbă frumoasă, cu rugăciuni puțin diferite de cele ale ortodocșilor, dar cu aceleași mesaje de credință pentru Dumnezeu. A fost o experiență inedită, pe care orice credincios o poate trăi în singura biserică catolică din Târgoviște, Biserica Romano-Catolică „Sf.Francisc de Assisi”. (VIDEO)
Anul acesta, Paştele romano-catolic a fost sărbătorit cu mai bine de o lună înaintea Paştelui ortodox, care va fi pe 1 mai. Este, de fapt, singura deosebire majoră a modului în care sărbătoresc catolicii și ortodocșii Paștele, dată de diferența în care este calculată data sărbătoririi acestuia, în funcție de cele două calendare: Iulian și Gregorian.
Iuliana Bor, născută într-o familie de catolici din Ardeal, ne spune că, de asemenea, Vigilia Pascală, Liturghia la ortodocși, se termină la miezul nopții, spre deosebire de slujba ortodocșilor, care abia începe atunci.
Și la Târgoviște, comunitatea de catolici a mers sâmbătă noaptea la Biserica Romano-Catolică „Sf.Francisc de Assisi”, unde au luat lumină. (VIDEO) Ceremonialul este unul foarte frumos, la fel ca și la ortodocși, iar preotul paroh Dominic Soare spune că, în esență, credința este aceeași. „Nu are cum să fie diferită din moment ce Dumnezeu e unul, Isus Hristos e unul, Duhul Sfânt e unul, Biserica este una, chiar dacă e fragmentată„.
De asemenea, la catolici, Sfânta Liturghie se celebrează în fiecare zi, spre deosebire de ortodocși, unde se ține doar Duminica.
Obiceiurile culinare nu diferă foarte mult de cele ale credincioșilor ortodocși, cu mici diferențe. La catolici, nimic din ceea ce a fost dus la biserică pentru a fi sfințit nu se aruncă. Chiar și cojile de ouă se îngroapă, ne spune doamna Iuliana Bor. De asemenea, obiceiul împărțitului de bucate pentru sufletele morților nu există aici.
Iuliana Bor s-a născut într-o familie de catolici, din tată neamț și mamă unguroaică, și spune că a fost persecutată din cauza religiei sale în tinerețe. „Am fost crescută în spirit catolic, am trecut prin prigoană, prin faptul că atunci când eram mică nu aveam voie să spun că sunt catolică. Mergeam pe furiș cu mama la biserică și eram în Ardeal, că dacă eram aici nu știu cum ne-am fi descurcat.„
O altă doamnă catolică pe care am întâlnit-o la Biserica Romano-Catolică „Sf.Francisc de Assisi” este Ana Trefaș, care a devenit catolică după ce s-a căsătorit cu un catolic. Spune că i-a fost greu să se acomodeze cu noua religie, însă acum s-a obișnuit. Și doamna spune că nu sunt foarte mari diferențe între ortodocși și catolici în ceea ce privește Sărbătoarea Pascală, însă crede că, spre deosebire de ortodocși se pune mai mult accent de rugăciune, decât pe bucate.





