Paștele Cailor-sărbătoare cu tradiții la Târgoviște

Articol realizat de Roxana Clopotaru, studentă a Facultății de Științe Politice, Litere și Comunicare, specializarea Jurnalism.           

  Astăzi, în toată România se sărbătoarește Dragobetele, dar anul acesta, pentru târgovișteni, ziua de 24 februarie vine cu o dublă sărbătoare. Pe lângă Dragobete, la Târgoviște se sărbătorește astăzi și Paștele Cailor.

Obicei vechi, de sute de ani, din sudul Dunării, Paștele Cailor are loc în fiecare an în prima sâmbătă din Postul Paștelui sau sâmbăta Sfântului Toader, așa cum mai este numită, de aici venind și denumirea de “Tudorița” a sărbătorii. Această zi vestește primăvara și pregătirea muncilor agricole din gospodării.

De ce la Târgoviște? Pentru că în orașul dâmbovițean se află o numeroasă comunitate bulgară, în cartierul “Matei Voievod”. Aici, costumul popular bulgăresc sau plăcinta sârbească sunt nelipsite de la fiecare sărbătoare, dar de Paștele Cailor se mai adaugă ceva: oaspeți veniți din Bulgaria, special pentru această zi, și konceta. Konceta, sau mânzișorii, este o turtă folosită la unul dintre cele mai importante obiceiuri ale zilei. După slujba bisericească, preoții au sfințit  caii gospodarilor, iar din turtă, sfințită și ea, au mâncat atât caii, cât și stăpânii. “Calul mănâncă jumătate, stăpânul jumătate, și niciunul nu este lacom să oprească mai mult pentru el!”, au spus preoții de la biserica “Sfântul Nifon” din Târgoviște.

Pe lângă locuitorii cartierului “Matei Voievod”, la eveniment au participat și oaspeți veniți de la Ruse, de la Balcic sau din alte zone frumoase ale Bulgariei. Îmbrăcați în costume populare bulgărești, atât oaspeții, cât și gazdele au mers mai întâi la slujbă, apoi s-au îndreptat către străzile cartierului. Sărbătoarea a continuat cu parada cailor și întrecerile hipice, iar de la ora 14:30, la Căminul Cultural al comunității bulgare din Târgoviște a avut loc un spectacol folcloric românesc și al minorităților naționale. Apoi, de la ora 16:30, Sediul  Asociației „Zaedno” devine loc de socializare între oaspeți și gazde, timp în care în sala “Matei Voievod” copiii vor putea urmări spectacolul de teatru “Năzdrăvăniile lui Păcală”. La finele zilei, începând cu ora 19:00, sărbătoarea se mută la Teatrul “Tony Bulandra” din Târgoviște, unde va avea loc premiera spectacolului “Nunta lui Figaro”, în regia lui M. C. Ranin.

La eveniment au participat și reprezentanți ai autorităților locale. Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, secretarul județului, Ivan Vasile Ivanoff, vicepreședinte al Senatului, Adrian Țuțuianu sau deputat PSD, Oana Vlăducă sunt câteva dintre numele importante prezente la manifestarea de amploare desfășurată astăzi la Târgoviște.


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro