Fragmente dintr-un text publicat în 2012 în caietul expoziției „La adăpost” de la Pavilion Unicredit – București…
Lucrurile sunt întradevăr pe dos. Statisticile spun că cititorii cotidianelor parcurg un articol după ce au citit titlul doar în 10% din cazuri, de unde și observația: „jurnalistul își merită 90% din retribuție în secunda în care a finalizat titlul.” Lupta pentru prima impresie este acerbă iar comercianții sunt dispuși la acte incredibile pentru a surprinde atenția potențialilor consumatori. Conceptul de „valoare” este abandonat în favoarea celui de „promisiune” născând astfel un interviu continuu în care rolurile sunt jucate invers, în care întrebarea se vrea a fi un răspuns și răspunsul doar introducere pentru o nouă întrebare: mai avem simțul măsurii?
În modelarea tridimensională X și Y reprezintă axele carteziene care determină planul orizontal de referință iar Z este axa verticală perpendiculară pe acest plan. „Z”-ul de cel mai mare relief artificial este în prezent vârful antenei clădirii Burj Khalifa din Dubai. Construcția deține șapte „recorduri” mondiale toate cu formularea „cea/cel mai înalt” în descriere. Dimensiunea în cauză a fost învăluită în mister și aruncată pe piața speculațiilor încă din momentul lansării temei de proiectare. Skidmore Owings și Merril, venerabila companie de proiectare de arhitectură și inginerie fondata în 1936 în Chicago, autoarea proiectării, a fost activ implicată în promovarea lui Burj, cu toate acestea alături de toți ceilalți participanți la proiect au avut interdicția de a comunica înălțimea finală a turnului.
Înainte de începerea șantierului cea mai înaltă clădire era Taipei 101 ce se ridica până la 508 m, în mod evident se prognoza o depășire dar cu cât? Pe măsura ce avansa proiectarea structurală a clădirii, modelul de calcul se îmbunătățea permanent, fiind astfel posibilă o înălțime mai mare decât cea prognozată inițial. Bill Baker, inginerul structural șef de la SOM, spunea despre clasa betonului folosit la acest șantier: „nu știu dacă cineva va dori acest lucru dar putem face cu el o clădire înaltă de o milă”. Noul optimism repunea în discuție limita superioară a construcției. Decizia aparținea clientului, lipsit de presiune bugetară dar interesat de imagine Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum nu părea să se hotărască, suspansul creștea. Numărul a fost dezvăluit cu focuri de artificii la începutul lui 2010 odată cu inaugurarea. Ei bine, vârful antenei cu pricina ajunge la 828 de metri deasupra solului, sol ce în urmă cu 20 ani nu era altceva decât un petec de deșert.
ROBERT MARIN este absolvent de Arhitectură și de… „Carabella” târgovișteană.