Obiecte aparținând muzeelor târgoviștene, în expoziție la Beijing

Distribuie:

Descoperirile arheologice importante pe care le-au făcut de-a lungul anilor cercetătorii Complexului Național Muzeal Curtea Domnească și profesori din cadrul Universității Valahia, precum prof. dr. Marin Cârciumaru au făcut ca la Târgoviște să existe piese de importanță mondială.

Din acest motiv, Muzeul de Istorie Națională a României organizează  expoziția Comorile României, în care sunt incluse unele dintre cele mai importante obiecte descoperite in România, iar județul nostru participă cu 13 piese importante,  patru din perioada paleolitică, una geto-dacică din situl de la Iedera, șase medievale și una de secol XVIII.

„Toate piesele sunt de valoare excepțională, pentru că acestea au fost criteriile pentru a putea participa la expoziția de la Beijing. Din punct de vedere tipologic, cele patru piese din Paleolitic din pandantive din dentiție de mamifere mari, puternice sau din piatră, precum și celebrul pandantiv descoperit anul trecut din marnă.  Piesa de epocă dacică este o figurină zoomorfă din bronz reprezentând lupul, animal emblematic pentru acea perioadă. Pentru perioada medievală avem vasele de secol XIV, unice în iconografia acestor piese în Țara Românească sau în Moldova. Avem privilegiul de a avea printre puținele vase orientale întregi. De asemenea, avem o piesă excepțională găsită în ultima vreme, este vorba despre o cărămidă cu planul bisericii de la Potlogi. Este o piesă cu o deosebită valoare memorială.  Și mai avem trimisă o oglindă din sidef și din argint, care pare să fie o piesă unică pe teritoriul României, aparținând secolului XVIII și care provine din fondul arhaic al Muzeului.” a declarat pentru Gazeta Dâmboviței Ana Ilie, muzeograf.

Piesele au plecat deja de la Târgoviște și sunt acum în posesia Muzeului Național de Istorie a României. Expoziția va fi vernisată la Beijing în China la începutul anului viitor și va sta în țara parteneră cel puțin șase luni, iar apoi există posibilitatea să fie itinerată și în alte orașe.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro