Da. Sau Nu. Dar, de oriunde ai fi, cred că îți place la mine, căci mă cred un oraș frumos și, așa cum spun mulți, european de modern mi-s. Nu am fost mereu așa, cititorule. În rândurile pe care le vei citi despre mine vreau să afli, de la târgovișteanca de le scrie și de la prietena voastră, Wikipedia, ce metamorfoză am trăit și cum sunt, în sincronie și în diacronie (așa cum zice alt prieten, Dexul).
Sunt contemporan cu voi, stau în partea central sudică a României, mă sprijin de paralela 44°55’27″N și meridianul 25°27’24″E, fac trecerea dintre câmpie și dealurile Subcarpaților, care duc apoi spre munții Bucegi și de aceea vă îmbrățișez plăcut în toate anotimpurile. Cu vreo trei ani în urmă eram orașul 27 din țară și am aflat că am mulți oameni, eram 66.965 aici, împreună. Ce m-am bucurat! Știu că sunteți unii doar cu gândul la mine, departe, de aceea mă bucur și de târgoviștenii din alte zări. Sunt și municipiu de reședință al județului Dâmbovița, din Muntenia, România! Știu că știați, dar îmi place să vă amintesc.
Trăiesc acum una dintre cele mai interesante metamorfoze: am devenit un oraș complet și complex pentru anul 2024. Sunteți adulți Șoferi, nu-i așa că vă plac drumurile mele? Asfaltate, curate, cu intersecții prietenoase, care vă așteaptă cu flori. Sunteți Elevi, vă aștept cu școli inteligente, ca voi, să creștem pentru viitor. Sunteți Turiști, vă aștept vizita. Sunteți Târgoviștenii mei și mă bucur că vă stau la dispoziție. Am parcuri noi și vechi, complex de natație cum rar vezi, multe muzee cu bucăți de istorie sau de cultură în ele, stadioane, Turn al Chindiei (știi pe câte trepte urci în el?), Curte Domnească, Bibliotecă, instituții, construcții, tare bogat sunt! Bine, nu sunt singur, am ajutoare, oameni care au grijă de mine, de câțiva ani încoace și de câțiva înainte, lor și vouă vă mulțumesc pentru ce sunt în acest răstimp.
Vorbeam despre diacronie. Mă vedeți în anul acesta, dar vreți să vă amintesc ce am fost? Un puzzle, din piese de timp și de spațiu. Am fost reședință domnească și capitală între 1396 și 1714, adică peste trei sute de ani, cu statut de cel mai important centru economic, politico-militar și cultural-artistic al regiunii, precum și cetate de scaun a Țării Românești. Am avut locuitori încă din neolitic, iar un muzeu vă arată podoabe și unelte geto-dacice din vremea regilor Daciei, Burebista și Decebal. Au scris mulți despre mine și sunt fericit că am fost menționat încă din 1396 (de 628 aaani!) de un cruciat bavarez, Johann Schiltberger, care a vizitat orașul cu ocazia pregătirilor pentru lupta de la Nicopole. În 1406 apar în primul meu act oficial, scris pe hârtie către mănăstirea Tismana de „Io. Mircea I Basarab, voievodul Țării Românești”. Vezi cât sunt de bătrân? Cât un bunic. De târgoviștean sau pentru alte orașe, mai mici și în creștere.
Că veni vorba scrisului despre bunici. În diacronia celei de mă scrie… O cunosc de mult, din alt secol, când se juca într-un cartier cu nume de flori. Vă cunosc și pe voi, cei care i-ați fost alături în lumea Coresi și apoi ați făcut ,,creșterea limbei românești / Ș-a patriei cinstire”, în liceu. Un timp, nu am mai văzut-o, a plecat în viața ei, în alte locuri și orașe. Dar s-a întors, așa cum au ales mulți dintre cei așezați aici, cărora le dau dimineața bună când ne întâlnim. Vă mulțumesc, târgovișteni, că sunteți ai mei: aici, acolo, astăzi sau mâine. Sau când veți vrea. Sunt orașul Vostru. Ne vedem când ne vedem. Sau când ne citim.
TÂRGOVIȘTE, 20.08.2024
Tatiana GHIȚĂ este absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, profesoară la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Cantacuzino”, din Târgoviște, dascăl de elită al învățământului dâmbovițean…