Da. Nu. Probabil. Dacă ne referim la vrăbiile de câmp, parțial migratoare, probabil. Nu, dacă ne referim la vrăbiile de casă ori la altele, aproximativ treizeci de specii. Sau aproape nu. Da, când ne gândim la vrăbiile din metaforele copilăriei.
Urbană de obicei, nu mi-am făcut griji pentru clasificarea micuțelor care comunică bisilabic vesel, până la citirea unui articol despre dezavantajul lor în fața numărului mare de porumbei, ciori și, argintii sau nu, pescăruși. Da, cei care țipă ca la mare, vrăjitorește. Apoi, am privit strada, aleile, curtea școlii, orașul. Unde sunt vrăbiile de odinioară, pe denumirea cărora am învățat diminutivarea, cărora le dădeam firimituri pe câte un pervaz? Dragilor, voi le mai vedeți, sunt numeroase? Dimineața, la cafea, căutați-le. Sau, mai bine, presărați firimituri de pâine, poate vin la voi, deodată cu fiorul unei aripi de copilărie personală.
În abecedarul-carte al copilăriei mele, vrăbiile erau gureșe, cu derivare de la ,,gură’’, adică vorbeau întruna pe limba lor, hazliu, erau guralive. Comunicau. De aici vine metafora, copiii altui secol vorbeau mult, comunicau, se jucau, râdeau împreună. Uniți, unul lângă altul, ca un stol, în sensul colectiv și solidar. În abecedarul care se deschide viu în curtea școlii, câți mai vedeți jocuri spontane, vesele, fără griji? A, da, sunt alte vremuri și s-a cam dus gureșia. Pentru cei care pot avea trecutul drept comparație, e mai trist. Pentru cei prezenți, e de reflectat.
Copiii și-au metamorfozat comunicarea, interacțiunea. Au canalele și codurile de neaflat de către adulți, au underground, background etc.. Și, destul de nou, inteligența artificială. A mașinilor, spre deosebire de inteligența naturală a oamenilor sau a gureșelor hazlii. Adulții vor învăța, prin efort propriu sau mari programe naționale, să utilizeze AI sau IA. Probabil va fi bine și omenirea va progresa. Ca în basme. Sau nu. Dar cine va mai avea curiozitatea să ciripească despre rezultate?
Și când te gândești că pornirăm de la gureșe… Astăzi, doar atât am avut de scris. În rest, să ne dăm timp pentru cele gânduri-vrăbii. Ne auzim când ne vedem.
Târgoviște, 8.10.2024
Tatiana GHIȚĂ este absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, profesoară la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Cantacuzino”, din Târgoviște, dascăl de elită al învățământului dâmbovițean…