Recent Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, a premiat artiștii care au concurat în cadrul Bienalei de artă plastică ”Gheorghe Petrașcu”, ajunsă la cea de ediția a XV-a. Au fost premiate 8 lucrări de pictură, din cele 188 înscrise în concurs și 2 de sculptură, din cele 8 înscrise.
Între cele două lucrări de sculptură premiate ne-a atras atenția “ Călătorul Metis” a tânărului artist Florin Yun Feng Zhu. Absolvent al Universității Naționale de Arte București, Florin Yun Feng Zhu este un artist cu rădăcini în două culturi complet diferite. Acesta a acceptat un dialog cu publicația noastră pentru a permite iubitorilor de artă să descifreze mesajele sculpturilor sale.

Reporter: Este “Călătorul Metis” o parte din sufletul artistului Florin Yun Feng Zhu?
Florin Yun Feng Zhu: ”Metis” este un simbol, o meditație a relațiilor dintre oameni diferiți lipsiți de prejudecăți… Subiectul fiind complex și sensibil intenția mea este de a accentua simbolistica tematicii și nu de a oferi răspunsuri…. Lucrările evidențiază spiritualitatea și civilizația cuvântului nerostit a viziunii si a imaginației. Prelucrarea mai puțin clasică a ceramicii sau bronzului rămâne în cazul de față instrumentul de redare a conceptului Metis….

“Prin lucrările de față dau șansa materializării trăirilor omului special, cramponat prin conjunctura nașterii sale, între două culturi diferite și tot ce converg din ele… Acest om special este un echilibrist metis între două lumi distincte…” Florin Yun Feng Zhu
Sunt convins că modestia, puterea de percepție de înțelegere și apreciere a fiecărui lucru trebuie obligat să fac ă parte din viața jonglerilor metiși…
Călătoriile în China mi-au schimbat percepția asupra lumii…am înțeles că arta cultura sunt un tot al valorilor create de omenire, o fântână nesecată de informații în care exista căi comune de înțelegere indiferent de limbă… contează să îți dorești să te cufunzi în meandrele ei dar vei ieși un om câștigat…
Înțelegerea și contopirea culturilor diferite fac posibile multe… deci gândiți-vă cât de dotați suntem din acest punct de vedere noi, metișii! Glumesc, desigur. Cu siguranță că suntem puțin mai câștigați decât ceilalți semeni ai noștri pentru ca avem oportunități de a învăța încă de la naștere prin gusturi, prin vorbe, constrânși sau nu de situații, o multitudine de informații despre tradițiile, obiceiurile și porturile civilizațiilor de proveniență.

Spiritul meu liber apreciază frumosul și unicitatea culturilor romane și chineze.
Ideea “Metis” a mocnit în mine luni bune înainte de a începe lucrul și a fost pretextul de a scoate la iveala magini adânci ale sufletului meu și de a le îmbrăca folosind ceramica și bronzul cu semnificații aparte…

Reporter: Ce simbolizează ochii, nasul, gura, albastru, negru strânse de artistul Florin Yun Feng Zhu în “Metis”
Florin Yun Feng Zhu: Ochiul, nasul și gura sunt portale către civilizații, poartă dorința de comunicare, cunoaștere și toleranță. Pe ură și prejudecăți nu se clădește nimic viabil… când ochii sunt ținuți voit închiși, urechile surde și gurile rămân ferecate sub orgoliile reci și stupide solidaritatea, empatia și omenia agonizează iar orizonturile se închid….
Ochiul are iîn “Metis” două valori prezentate simplu și combinat.
În “10.000 de Viziuni ” simbolistica Ochiului este una spirituală ce percepe UNIVERSUL și deschide orizonturile sufletului. Este un Ochi vizionar, clar, conștient și concentrat. Reprezintă Ochiul Călătorului african, asiatic și european dotat cu un puternic spirit de observație ce se vrea a atinge calitățile omului tolerant, bun și deosebit.
În “Mixtus” Ochiul este prezentat într-o conglomerare de fețe omenești metise și capătă simbolistica pe care i-o da fiecare dintre noi conform propriilor experiențe și crezuri. Să nu uitam că trăim înconjurați de simboluri și un ocean de simboluri zace în noi… iar cei dotați cu imaginație sunt invitați la interpretare dând curs intuiției…
Albastrul este cea mai adâncă și rece culoare pentru mine. Este ca un drum al infinitului bine îngemănat în Ochiul calator care indiferent de culoare sau de ceea ce vede tinde spre absolutul fantasticului ce-l sugerează albastrul….
Deși negrul este cunoscut ca având un aspect negativ in “Metis” precede creația, reprezintă chintesența Metisului…
Mai simplu, “Metis” invită privitorul la o experiența multiculturală… oportunitate de a interacționa în plan spiritual cu oameni de diferite etnii. Promovează solidaritatea și prietenia în care nu există granițe și obstacole.
