Istoria hârtiei (3)
Revenim, doamnelor şi domnilor, la fabricarea hârtiei, care a fost una din cele 4 mari invenţii ale Chinei antice alături de compas, de praful de puşcă şi de tehnica imprimării. După primele încercări chinezii au făcut câteva schimbări, care s-au dovedit extrem de bune. Cârpele au fost înlocuite cu bambus, iar hârtia a fost acoperită cu vopsea pentru a o face mai durabilă, fiind astfel protejată şi de insecte.
În anul 604, Coreea a fost prima ţară care a fabricat hârtia, după China. În anul 610, tehnica fabricării s-a răspândit şi în Japonia, atunci când un călugăr coreean, Don-cho, a emigrat aici. Japonezii au adăugat propriile inovaţii, fabricând hârtia din fibre de mure şi din planta kozo. Kozo este o plantă de origine japoneză (Broussonetia kajinoki) folosită în tehnicile tradiționale în producția de hârtie handmade și în arta japoneză timp de secole. Până în anul 645, tehnica a ajuns în Tibet de unde s-a răspândit şi în India. Chinezii au încercat să oprească răspândirea tehnicii de fabricare pentru a păstra monopolul, dar spre binele omenirii nu au reuşit. Anul 705 a marcat începutul imprimării în lemn, tot în China, şi astfel a apărut primul ziar din lume imprimat prin aceasta metodă.
În anul 751, după înfrângerea armatei chineze, în bătălia de la Talas, prizonierii chinezi au împărtăşit arabilor secretul fabricării hârtiei. Aceasta a dus la crearea unei industrii de fabricare a hârtiei în Orientul Mijlociu, proces care a început în Bagdad în anul 793. Arabii au încercat să preia monopolul, aşa cum au încercat şi chinezii, dar nu a fost posibil. Tehnica producerii hârtiei a ajuns în secolul al X-lea în Egipt şi apoi în Europa. Prin intermediul hârtiei informaţia a circulat de la un capăt la altul al lumii, dar acum, în epoca informaticii, bătrâna hârtie pierde teren. O fi venit vremea să o aşezăm în cutia cu amintiri ? Eu cred că nu. Dar dumneavoastră?
Pușa ROTH este scriitoare, membră a USR, jurnalist, membră a UZPR, redactor-șef al Editurii Leviathan, redactor-șef adjunct al publicației Leviathan și, mai ales, dâmbovițeancă de-a noastră…