Filosofia şi friptura
Sunteţi de acord, doamnelor şi domnilor, că de cele mai multe ori unda de iubire trece şi prin stomac? Ce să facem dacă suntem oameni şi tot ceea ce este omenesc ne este aproape! După atâtea feluri de mâncare, eu cred că din când în când vine un moment în care trebuie să ne mai gândim şi la alte feluri de ne petrece timpul, chiar dacă gândul fiecăruia dintre noi stă tot la stomac, acest ministru al gândurilor şi preocupărilor noastre.
Acum este timpul să ne adăpostim de soare, şi să mâncăm la umbră de copac, ceva uşor şi cu mirosuri verzi, din categoria aşa numitelor mâncăruri fine. Cum am pronunţat mâncăruri fine mi-am amintit, am citit undeva, în vreo carte, că Descartes era mare amator de asemenea mâncăruri.
Cu această ocazie am să vă povestesc o întâmplare cu haz, pentru că dincolo de filosofie, acest mare gânditor avea şi umor. Într-o zi, aflându-se la masă, Descartes primeşte vizita unui nobil care, impertinent, se miră că pe masa scriitorului se afla friptură de căprioară. Obrăznicia nobilului vizitator a fost răsplătită cu un răspuns pe măsură: „Credeţi, monseniore, că natura a făcut lucrurile bune numai pentru ignoranţi?” Noi, de aici, trebuie să reţinem că natura este mama tuturor darurilor şi a nesperatelor surprize. O salată asortată, servită la umbră, alături de familie sau de prieteni, poate fi o alegere potrivită. În orice caz, dumneavoastră decideţi. Cu bine şi cu bucurie !
Pușa ROTH este scriitoare, membră a USR, jurnalist, membră a UZPR, redactor-șef al Editurii Leviathan, redactor-șef adjunct al publicației Leviathan și, mai ales, dâmbovițeancă de-a noastră…