Chinezul înțelept
Bună dimineaţa poate începe cu o glumă bună chiar dacă ea, gluma, provine din îndepărtata Chină.
Ora cinei se apropia iar invitatul sosise călare. Gazda, în faţa curţii pline de raţe şi de pui, zise oarecum jenată: ,,Îmi pare foarte rău, dar nu vă putem cere să rămâneţi cu noi la masă, pentru că nu avem nimic de mâncare’’. Invitatul, un chinez hâtru, i-a cerut gazdei să-i împrumute un cuţit şi s-a oferit să-şi taie calul pentru cină. Femeia mirată l-a întrebat: ,,Dar cum vă veţi întoarce acasă? Invitatul, i-a răspuns pe un ton foarte serios: ,,Foarte simplu. Nu aveţi decât să-mi împrumutaţi una din raţele dvs., mă voi urca pe ea şi aşa o să ajung acasă’’. Pentru că am început cu o glumă mi-aş permite încă vreo două din gura lumii adunate. Ştiţi care sunt cele mai ciudate preferinţe? Două sunt gata să vi le împărtăşesc: preferinţa câinilor pentru covrigi şi a pupezelor pentru colaci. Vorba filosofului grec Epicur (341-270 î.d. H): „plăcerea este binele suprem, care trebuie căutat nu în petreceri grosolane ci în practicarea virtuţii şi în cultivarea spiritului”.
Dacă n-ar fi post v-aş desfăta urechile cu cine ştie ce fel de mâncare servită prin secole, la cine ştie ce întâlnire princiară, dar acum vă rog să-mi permiteţi să vă sugerez o salată. Brillat-Savarin, autorul Fiziologiei gustului,spunea că „salata răcoreşte fără a pricinui nici un neajuns, întăreşte fără a irita şi mai presus de toate, întinereşte”.
Pușa ROTH este scriitoare, membră a USR, jurnalist, membră a UZPR, redactor-șef al Editurii Leviathan, redactor-șef adjunct al publicației Leviathan și, mai ales, dâmbovițeancă de-a noastră…