Curiozități… gastronomice (4)
„Nu am niciun talent anume. Sunt doar extraordinar de curios”, afirma Albert Einstein de la înălțimea inteligenței sale. Plecând de la această afirmație a unuia dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii, îmi permit luxul de a fi curioasă, dar la nivelul existenței mele, fără măcar a gândi vreo comparație cu părintele teoriei relativității. Prin urmare, vă invit la o plimbare, imaginară fireşte, prin bucătăriile lumii, aşa, măcar din curiozitate. Invitația este în egală măsură și o provocare, așa că, presupun, sunteţi curioşi ca şi mine. Cine n-ar fi?
Grăsița
Nu doar florile ci și buruienile sunt bune în bucătărie, adică sunt comestibile. Grăsița (Portulaca oleracea) este la fel ca oricare altă legumă pe care o folosești în salate, doar că este considerată o buruiană. De la grăsiță se pot mânca frunzele și tulpinile tinere. Acestea se adaugă în salate. În bucătăria noastră nu se folosește acest ingredient, dar îl regăsim în bucătăria libaneză. Grăsița se folosește în celebrele salate fattoush. Spanacul sălbatic face parte din acele buruieni comestibile pe care le poți folosi în bucătărie fără probleme. În general, apare în grădini și pe câmpuri la începutul verii, iar de la această buruiană se mănâncă frunzele.
Trifoi roșu
Printre cele mai bune buruieni comestibile se numără și trifoiul roșu. Această plantă este cunoscută din bătrâni ca un remediu natural împotriva cancerului. Florile de trifoi roșu sunt dulcege și zemoase și au un conținut ridicat de proteine. Pot fi folosite în salate, în mâncare de orez sau se pot mânca separat, după ce sunt sotate în sos de soia. În ultimii ani, cresonul a devenit unul dintre cele mai căutate legume în bucătăriile de lux, considerat până nu demult buruiană. Cresonul se găsește sub diferite denumiri, năsturei, năsturei de valeriană sau watercress.
Creson
Parfumate și delicate, florile de salcâm au beneficii nebănuite pentru sănătate. Ceaiul din flori de salcâm ameliorează tusea, durerile în gât, durerile puternice de cap. O cură cu flori de salcâm poate contribui la tratarea gastritei sau a altor boli de stomac. Florile de salcâm sunt un ingredient extraordinar în clătitele de mai, atunci când înfloresc salcâmii.
Pușa ROTH este scriitoare, membră a USR, jurnalist, membră a UZPR, redactor-șef al Editurii Leviathan, redactor-șef adjunct al publicației Leviathan și, mai ales, dâmbovițeancă de-a noastră…