Curiozități… gastronomice (3)
„Nu am niciun talent anume. Sunt doar extraordinar de curios”, afirma Albert Einstein de la înălțimea inteligenței sale. Plecând de la această afirmație a unuia dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii, îmi permit luxul de a fi curioasă, dar la nivelul existenței mele, fără măcar a gândi vreo comparație cu părintele teoriei relativității. Prin urmare, vă invit la o plimbare, imaginară fireşte, prin bucătăriile lumii, aşa, măcar din curiozitate. Invitația este în egală măsură și o provocare, așa că, presupun, sunteţi curioşi ca şi mine. Cine n-ar fi?
Limba-mielului
Limba-mielului seamănă la gust și la miros cu un castravete proaspăt. Florile albastre pot fi folosite la salate sau sosuri ori supe. Planta conține caroten, vitamina C și acid ascorbic, săruri minerale, acizi grași și tanin. Petalele gălbenelelor sunt foarte potrivite atât pentru mâncăruri, cât și pentru salate proaspete. Gălbenelele sunt, de asemenea, folosite și ca substitut pentru șofran…
Păpădia se poate consuma cu totul, cu condiția să fie tânără. Salata de păpădie este cunoscută mai ales ca preparat recomandat în rețetele pentru slăbit. Păpădia este una dintre cele mai cunoscute buruieni comestibile din lume, dar e folosită din abundență în bucătăriile din Italia și Franța, mai puțin în țara noastră.
Privim panseluțele care împodobesc orașele și foarte puțini știu că aceste flori sunt comestibile. Eu zic că e mai bine, că altfel nu ar mai împodobi orașele, pentru că ele ar fi mâncate de pofticioși, ca să vorbim elegant. Sigur, ele sunt folosite în salate, care vor fi astfel mai frumos colorate. Atât florile de dovleac, cât și cele ale dovleceilor sunt comestibile. Cel mai adesea, acestea sunt umplute cu brânză și sunt prăjite pane. Recunosc, și eu am încercat această delicatesă și, recunosc, mi-a plăcut.
Petalele florilor condurul-doamnei sunt comestibile și au un gust ușor picant. Am plantat în grădină, dar nu cred că m-aș fi îndurat să le mănânc, chiar dacă aș fi știut că sunt comestibile, atât de frumoase sunt!
Unele specii de trandafiri sunt comestibile. În funcție de tip, trandafirii pot să fie dulci sau puțin piperați, parfumați sau fără miros. Să nu uităm de rafinata dulceață de trandafiri. Specialiștii în gastronomie afirmă că sufleul de trandafiri a devenit unul dintre cele mai căutate deserturi la restaurantele de lux.
La fel ca păpădiile, florile de zorele pot fi consumate integral, în salatele cu roșii. De altfel, zorelele au și un efect benefic asupra ficatului, combat constipațiile și dischineziile biliare. Adăugăm că florile de hibiscus, iasomie, lavandă, salcâm și albăstrelele sunt alte plante din grădină care pot deveni ingredientul principal din bucătăria ta.
Pușa ROTH este scriitoare, membră a USR, jurnalist, membră a UZPR, redactor-șef al Editurii Leviathan, redactor-șef adjunct al publicației Leviathan și, mai ales, dâmbovițeancă de-a noastră…