Curiozități… gastronomice (2)
„Nu am niciun talent anume. Sunt doar extraordinar de curios”, afirma Albert Einstein de la înălțimea inteligenței sale. Plecând de la această afirmație a unuia dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii, îmi permit luxul de a fi curioasă, dar la nivelul existenței mele, fără măcar a gândi vreo comparație cu părintele teoriei relativității. Prin urmare, vă invit la o plimbare, imaginară fireşte, prin bucătăriile lumii, aşa, măcar din curiozitate. Invitația este în egală măsură și o provocare, așa că, presupun, sunteţi curioşi ca şi mine. Cine n-ar fi?
Mâncare de greieri
Lăcustele reprezintă delicatesele din unele insule din Oceanul Pacific, în Brazilia se pare că furnicile ocupă un loc de frunte, iar pentru indonezian delicatesa numărul unu o reprezintă şarpele afumat. Cei care consumă carne de iepure şi mă refer la Europa, trebuie să ştie că indonezianul nu poate fi convins să o guste. Grecii vechi, cei care ne-au lăsat moştenire, printre altele, marele teatru antic, se ospătau cu greieri, iar mai în zilele noastre cel mai complicat fel de mâncare pare să fie cămila la frigare, fel servit la nunţile beduinilor.
De îndată am să vă explic despre ce este vorba. Aveţi puţintică răbdare, vorba lui Conu Iancu! Gospodinele umplu peşti cu ouă fierte, peştii se introduc în pui fripţi, aceştia în berbeci fripţi, iar berbecii ajung umplutură pentru cămilă care este şi ea friptă pe jar, la proţap.
Ajungem şi pe bătrânul continent, pentru a aminti că francezii sunt mari amatori de melci, am spune noi, de mii de tone de melci la scară naţională. În Suedia se mănâncă scrumbii cu dulceaţă, iar congolezii, şi aşa ne deplasăm pe continentul negru, gătesc diverse mâncăruri din termite.
Dragii mei, eu nu vă spun poftă bună, pentru că nu vă recomand ceva anume, ci vă propun în compensație diverse salate în care găsim flori comestibile și/sau buruieni.
(Va urma…)
Pușa ROTH este scriitoare, membră a USR, jurnalist, membră a UZPR, redactor-șef al Editurii Leviathan, redactor-șef adjunct al publicației Leviathan și, mai ales, dâmbovițeancă de-a noastră…