Istoria Lichiorului
Această băutură are o istorie veche de peste șapte secole, numele provine din latinescul „Liquifacere”, care însemna a dizolva. Dar ce era dizolvat și în ce? Răspuns: fructe, coji de fructe, frunze, flori, semințe, scoarță, rădăcini, sâmburi, adică aproape orice parte a unei plante care infuzată și macerată într-un alcool, capătă un gust și un parfum aparte. Așa se face că lichiorul devine băutura preferată a femeilor. Lichiorul a fost creat de călugări – Armaud de Villeneuve, monah și alchimist grec, a fost primul care a prelucrat un lichior de plante. Asta se întâmpla în secolul al XIII-lea. Băutura era însă foarte amară și se folosea în tratarea bolilor. Rolul alcolului era ca licoarea medicinală să nu se altereze. După descoperirea Americii, când prețul condimentelor a mai scăzut și au devenit mai accesibile, călugarii au început să pună în lichior zahăr, miere, cafea, cacao, scorțișoară, vanilie și alte plante care au adus arome noi și i-au înbunătățit mult gustul. Chartreuse, Benedictine și Chambord sunt printre cele mai vechi și celebre lichioruri, iar istoria lor trebuie amintită.
Chartreuse a început să fie produs de către călugarii mănăstirii La Grande Chartreuse – Franța – Voiron. Legenda spune că în 1605 călugării au primit un manuscris al unui alchemist, cuprizând rețeta unui „ elixir”. Formula conținea aproape 130 de plante și câteva ingrediente secrete. Din 1764 rețeta a fost ușor modificată și vândută sub denumirea de Chartreuse Verde. În anul 1838 au conceput Chartreuse Galbenă. În anul 1903 terenurile și clădirile călugărilor au fost confiscate de statul francez. Atunci călugării au plecat în Spania unde au continuat să producă lichiorul la Tarragona. Câțiva ani mai târziu, un investitor local a cumpărat vechea distilerie și chiar au încercat să producă Chartreuse, dar au dat faliment în scurt timp, deoarece nu poseda rețeta originală. Câțiva investitori au cumpărat distileria pe un preț dorizoriu și au donat-o înapoi călugărilor. Lichiorul Chartreuse se produce și astăzi.
Benedictine a fost inventat tot în Franța. În anul 1510 călugărul venețian Bernardo Vincelli de la abația benedictină Fecamp din Normandia a elaborat rețeta lichiorului miraculos. Acesta s-a produs în abație, până la devastarea prijeluită cu ocazia Revoluției Franceze. În anul 1863 Alexandre le Grand a descoperit printre niște vechi documente, rețeta lui Vincelli. Le Grand a reluat fabricarea acestui lichior după rețeta originală, la care a adus câteva modificări. Lichiorul obținut poartă din acest moment numele de Benedictine. Încă de la început, lichiorul a avut un succes enorm iar în 1882 Le Grande a construit la Fecamp un imens și superb palat care găzduiește atât propria distilerie, operă de artă și ca un fapt inedit sunt expuse și diverse falsuri apărute de-a lungul timpului cu faimosul lichior. În continuare rețeta lichiorului este secretă și numai trei persoane în viață o cunosc.
Chambord este lichiorul care a reușit să adune laolaltă toate caracteristicile definitorii pentru țara sa de origine – Franța. Eleganța ambalajului și rafinamentul gustului fac din acest lichior franțuzesc sublimul absolut. Este produs în Valea Loarei, din ingrediente naturale de cea mai bună calitate. Chambord este un lichior premium cu un gust bogat și discret, conferit de zmeura neagră, murele atent selecționate, a renumitei vanilii de Madagascar și a coniacului XO toate acompaniate de puțină miere și cele mai alese ierburi aromate. Legenda spune ca în anul 1685 regele Ludovic al XIV-lea a vizitat Castelul Chambord unde a fost servit cu un lichior extraordinar din fructe de pădure. Acea licoare se pare ca a fost inspirația pentru ceea ce astăzi este deliciul femeilor rafinate, cunoscut sub numele de Lichior Chambord.
Pușa ROTH este scriitoare, membră a USR, jurnalist, membră a UZPR, redactor-șef al Editurii Leviathan, redactor-șef adjunct al publicației Leviathan și, mai ales, dâmbovițeancă de-a noastră…




Facebook
WhatsApp
TikTok


































