Chibritul de siguranță
Problema chibritului cu utilizare comodă, casnică, nu era încă rezolvată, din cauza unei dificultăţi: nu se puteau produce chibrituri cu fosfor roşu deoarece, la atingerea acestuia cu cloratul de potasiu, se producea explozia cloratului. Chimistul Bottcher a avut ideea simplă dar eficientă de a aplica cloratul de potasiu pe băţul de chibrit, iar fosforul pe cutie, şi astfel s-a născut „chibritul de siguranţă”. Aprinderea lui se face numai prin frecare pe cutia chibriturilor, iar producţia industrială a început pentru prima dată în Suedia, de-aceea multă vreme au fost numite „chibrituri suedeze”.
Astăzi producţia de chibrituri se bazează pe reţeta lui Bottcher din anul 1848. Astfel, beţele din lemn de brad, plop, tei sau anin sunt impregnate cu parafină şi cu o soluţie de azotat de potasiu. Această mixtură face ca lemnul să se aprindă uşor şi apoi să se prefacă în cărbune fără jar. Pe capătul băţului se află clorat de potasiu şi sulfură de stibiu. Pasta de pe cutie e compusă, în general, dintr-un amestec de fosfor roşu, pulbere de sticlă şi bioxid de mangan.
Pe lângă „chibriturile de siguranţă” (safety matches), în lume se mai produc şi „chibriturile cu aprindere oriunde” (strike anywhere matches). Compoziţia chimică a gămăliei acestor chibrituri este un amalgam între cele două paste, cea din gămălie şi cea de pe cutie, pentru a se realiza aprinderea prin frecare de orice suprafaţă. Dar riscul de autoaprindere este suficient de mare, de aceea, în multe ţări, acestea nu se produc.
Cu toate că s-a reuşit fabricarea unor brichete economice şi performante, nu s-a reuşit încă detronarea modestei aşchii de lemn cu căciuliţa chimică: chibritul.
Vorbeam despre „teoria chibritului”, dar nu ca despre o glumă, ci ca despre ceva foarte serios. Argumentez, reamintindu-vă creaţia lui Anton Pavlovici Cehov, intitulată „Chibritul suedez”.
Pușa ROTH este scriitoare, membră a USR, jurnalist, membră a UZPR, redactor-șef al Editurii Leviathan, redactor-șef adjunct al publicației Leviathan și, mai ales, dâmbovițeancă de-a noastră…





Facebook
WhatsApp
TikTok


































