FIZIOLOGIA GUSTULUI
Pe la Ieși, pe vremea junimiștilor
Poposim o lecuţică astăzi, dragii mei, pe la Ieşi, pe vremea junimiştilor, când Iacob Negruzzi, sufletul cenaclului Junimea, dar şi al petrecerilor, îşi îndestula oaspeţii cu borşuri. Amuzat şi amuzant deopotrivă, Iacob Negruzzi spunea despre junimiştii vechi şi noi că sunt tot o ciorbă, iar mai apoi, boierindu-se, întocmea meniul într-un stil inconfundabil. De exemplu: „Raci retrograzi, Bou îngrăşat pe noile izlazuri, Fasoleli englezeşti, Curcanul lui Peneş la frigare, Cronica Convorbirilor literare, Cu oţet, piper şi sare. Pe ghiaţă… la Bulevard, Pampleziruri, Brânză dregătorească, Fructe din nouă lustri de activitate literară, Cafele aforistice…”, adică, o harababură căreia numai cei de faţă îi dădeau de capăt.
De umor nu am dus lipsă niciodată noi, românii, mai ales când pe masă stau bucate ce ne fac cu ochiul şi ne aduc aminte că stomacul are şi el bătăi de cap cu mirosurile apetisante. Vorba proverbului: „nu poţi prind raci fără să te uzi la nădragi”.
Ei, mai glumim şi noi, pentru că vorbele bune nu strică dinţii. Să vă fie ziua agreabilă!
Pușa ROTH este scriitoare, membră a USR, jurnalist, membră a UZPR, redactor-șef al Editurii Leviathan, redactor-șef adjunct al publicației Leviathan și, mai ales, dâmbovițeancă de-a noastră…