kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

LUMEA DE DINCOLO DE CURCUBEU – Pușa ROTH – Reamintiri

Morile de hârtie

   Odată cu descoperirea hârtiei, cea care consemnează eternitatea clipei,  era firesc să se pună problema multiplicării ei. Prima moară din Europa a apărut în anul 1150 la Jatira, în provincia Valencia, Spania, şi a fost înfiinţată de către arabi. Cea de-a doua fabrică de hârtie a fost instalată la Fabriano în Italia. În anul 1338 a apărut alte fabrici în Franţa, la Troyes, iar în anul 1390 în Germania. În anul 1494 s-a construit prima moară de hârtie şi în Anglia, urmată de Olanda şi Danemarca în anul 1540, apoi Suedia şi Polonia. În anul 1564 urmează Rusia şi America 1690. Cea mai veche moară de hârtie de pe teritoriul românesc a apărut în Transilvania, la Orlat, lângă Sibiu, pe Valea Cibinului, între anii 1534 –1539.  În anul 1539 ia fiinţă la Braşov o moară de hârtie datorită lui Johann Fuchs şi Johannes Benkner. În Moldova hârtia s-a produs cu începere din 1583, iar în secolul al XVII-lea ea se fabrica şi în Ţara Românească, la Câmpulung, prin 1643 şi Călimăneşti din 1646, prin voia domnitorului Matei Basarab. În anul 1768, după alte surse anul 1728, a început să funcţioneze şi moara de la Prundul Bârgăului.

   Primele fabrici mari de hârtie în România vor fi deschise în secolul al XIX-lea la Buşteni în anul 1882 şi la Bacău în 1886. Odată cu inventarea tiparului în jurul anului 1450, cererea pentru acest produs a crescut exponenţial.

   Aşa cum se ştie, multă vreme hârtia era obţinută din haine vechi, zdrenţe şi alte materiale textile, numai că, treptat, cei care o produceau s-au confruntat cu o lipsă a acestor materii prime şi aşa devenea imperios necesară inventarea unei noi metode de obţinere a hârtiei. Francezul Antoine Ferchault de Reaumur a sugerat folosirea lemnului, după ce observase felul în care viespile îşi construiesc stupii. Astfel şi-a făcut apariţia pasta de lemn. Curând, procesul de obţinere a pastei de lemn avea să elibereze definitiv industria hârtiei de dependenţa sa faţă de zdrenţele de bumbac şi in. Înălbirea hârtiei a fost introdusă în procesul de producţie curând după descoperirea clorului în 1774. În felul acesta se năştea hârtia modernă, tehnologia de producere rămânând aproape neschimbată timp de peste 150 de ani.

 

Pușa ROTH  este scriitoare, membră a USR, jurnalist, membră a UZPR, redactor-șef al Editurii  Leviathan, redactor-șef adjunct al publicației Leviathan și, mai ales, dâmbovițeancă de-a noastră…

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media