kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

LONDRA LA PAS – Cristian Gabriel GROMAN – Turnul Londrei

Unul dintre principalele obiective turistice ale Londrei zilelor noastre este Turnul Londrei (The Tower of London).  Dar haideţi să aruncăm o privire şi la trecutul acestui edificiu…

Spuneam data trecută că William Cuceritorul, duce de Normandia, invadează Anglia la Pevensey, pe coasta de sud-est a peninsulei britanice, la data de 28 septembrie 1066. În ziua de Crăciun a aceluiaşi an, William Cuceritorul a fost încoronat ca întâiul rege normand al Angliei, la Catedrala Westminster, limba franceză a devenit limba oficială a curții regale și treptat s-a contopit cu limba anglo-saxonă, dând naștere limbii engleze moderne.

Ocupanții normanzi au clădit noi fortărețe în oraș pentru a domina populația locală, iar cea mai importantă (şi cea mai veche) dintre ele este Turnul Londrei, construit sub domnia lui Wiliam Cuceritorul, în anul 1078…De-a lungul timpului a servit ca fortăreață, dar și ca reședință regală. Aici s-a aflat Monetăria, Observatorul Astronomic și timp de câteva secole ( aproape 300 de ani), turnul a fost chiar sediul Grădinii zoologice regale. Însă cea mai cunoscută parte a acestei fortărețe medievale este închisoarea – în subteranele sale petrecându-și ultimele clipe reprezentații familiilor engleze căzute în dizgrația regelui.

Aici se păstrează şi bijuteriile Coroanei, în Trezorerie fiind expusă Coroana Imperială ce este purtată de către regină la deschiderea sesiunilor Parlamentului; tot aici se află şi cel mai mare şi frumos diamant din lume aflat  pe sceptrul Suveranei, numit Cullinan I.

Încă de la construcţia sa, Turnul Londrei era străjuit (păzit) de soldaţi îmbrăcaţi în haine numite “Beefeaters” şi de nişte corbi. Aceşti corbi aveau aripile tăiate, erau hrăniţi cu carne de iepure şi biscuiţi înmuiaţi în sânge. În mod uimitor, şi în zilele noastre, corbii de la Turnul Londrei reprezintă o atracţie şi se spune că atunci când vor părăsi turnul, Regatul Unit se va nărui.

Turnul Londrei păstrează însă taine şi secrete înfiorătoare, fiind martorul tăcut al unor torturi şi crime oribile…De aceea se crede că Turnul este locul cel mai adesea bântuit de spirite. Se spune că noaptea, pe coridoarele și prin încăperile Turnului bântuie spiritele celor întemnițați, torturaţi și condamnați la moarte pe nedrept, fie că e vorba de arhiepiscopul de Canterbury, de Thomas Becket sau de două dintre soţiile regelui Henric al VIII-lea, Anne Boleyn și Katherine Howard, care și-au găsit sfârșitul în Turn în urma unor acuzații de adulter. Să fi fost ele victimele unei conspirații crude? Se pare că da…

Turnul Alb (o altă denumire sub care este cunoscut Turnul Londrei) găzduieşte colecţii impresionante de arme şi armuri, purtate de regii Henric al VIII-lea sau Charles I. Colecţia Spaniolă conţine şi diverse obiecte de tortură.

Capela Sf. Petru, este locul de odihnă veşnică al celor executaţi în Turnul Londrei. Metodele de execuţie a celor condamnaţi la moarte erau foarte variate, de la decapitare, sufocare, înjunghiere, ajungând până la înnecare şi otrăvire…În cele mai multe cazuri, aceste condamnări erau drept urmare a comploturilor şi luptelor pentru tron dintre membrii familiilor regale… Însă despre aceste lucruri vom vorbi în episodul următor…

 

CRISTIAN GABRIEL GROMAN   este londonez, de nevoie, dar târgoviștean nostalgic, poet, prozator și pianist și, mai ales, absolvent de CARABELLA…

 

Citește și 

În ROMANUL FOILETON, episodul al șaptelea, profesorul Radu Cristea e deja la Washington, aflați așadar ce se mai întâmplă în A DOUA FAȚĂ…

 

CULTURA ONLINE, scrisă de Daniel TACHE, vă propune astăzi câteva reflecții despre poeziile lui Daniel-Silvian Petre, solistul trupei Survolaj…

 

Din New York, Dana NEACȘU continuă să ne aducă AMERICA LA NOI ACASĂ și are o conversație lirică despre muzică…

 

CULTURA ECONOMICĂ, propusă săptămânal de Bogdan CERNAT, ne vorbește despre tradiție…

 

Radu STATE, în CULTURĂ ȘI ISTORIE, ne aduce secole trecute în prezentul moale și tulbure…

 

Și Puiu JIPA, în AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ, vă propune câteva gânduri, îngândurate, despre ceea ce el știe cel mai bine, TEATRUL…

 

CULTURA URBANĂ, scrisă de Pompiliu ALEXANDRU, intră în filosofie, cu resemnare și îndoială…

 

Din Calgary, Radu TECUCEANU vă mai povestește câte ceva despre Canada lui, de azi…

 

Teodor Constantin BÂRSAN ar dori să afle, în CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI dacă mai există șanse de vindecare…

 

Din capitală, Cătălina CRISTACHE ne propune o plimbare lirică prin Cotrocenii de mai…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media